Parę dni temu była zupa krem z pieczonych ziemniaków , a teraz pora na pieczarkową. Ale nie taką zwykłą pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z kaszą pęczak. Pyszna pożywna zupa mogąca z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy obiad. Łatwa i szybka w zrobieniu, a jednak nieco inna. Jak nie macie pomysłu na obiad, zależy wam na czasie to ta zupa jest idealnym pomysłem
Marder&Marder ManufactureWitamy! Dzisiaj trochę osłody dla życia... Ostatnio non stop jest szaro, buro i ponuro, więc pora było zrobić szybkie i proste ciastka maślane. Może nie są zbytnio "odchudzające', ale jedno małe ciastko chyba nikomu nie zaszkodzi? ;) A więc... Do dzieła! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 150 g masła 1 żółtko 0,5 łyżeczki 1 łyżka
Gotowanie, czyli hobby dla każdegorozcinajcie makaronu . Nie warto skracać sobie życia. 11). Kawa Jeśli zobaczycie bąbelki w filiżance , cz y kubku kawy, spróbujcie nabrać je na łyżeczkę i wypić . Od tej pory gotówki w portfelu podobno nie zabraknie. Cierpliwi powinni zwrócić uwagę na kierunek ich ruchu . J eśli odpływają od nas – pech , dryfują w naszym kierunku - szczęście nie do opisania . 12). Zachcianki
Grunt to przepis!podkreślającej ich związek z tym miejscem. Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze. Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. Oprócz miódu z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny są to: bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski,, oscypek, podkarpacki miód spadziowy
królestwo garówrosół: porcja rosołowa z kurczaka 5 marchwi 1 korzeń pietruszki 1/2 natka pietruszki 1/2 korzenia średniej wielkości selera 1 średni por 2 cebule 5 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz 1 gałązka lubczyku pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki
KuchcikoweLovemacie swój ulubiony przepis zarówno na ciasto, jak i na nadzienie. I nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak są pyszne (bo każdy to wie), i że smakują zawsze, o każdej porze dnia i nocy :) My najbardziej lubimy naleśniki na słodko z białym serem, polane musem truskawkowym lub dżemem, a Wy? Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 jaja 250 ml mleka
MyCookBook.plodrobinę czasochłonne ;) Jednak warto pamiętać, że w zależności od wielkości użytej kapusty powstaje ich całkiem pokaźna liczba, więc obiad na kilka dni dla rodziny mamy z głowy :) Do tej pory powstało mnóstwo „gołąbkowych” wariacji, jednak ja chciałam pokazać tą chyba najpopularniejszą wersję. Mięsno-ryżowy farsz zawinięty w liście kapusty (białej lub włoskiej), potem długo gotowany w bulionie, podany z pomidorowym
MyCookBook.plprzykrywający go delikatny i bardzo słodki mus z białej czekolady oprószony z wierzchu gorzkim kakao. Deser jest wprost idealny i jest najlepszym czekoladowym sernikiem jaki jadłam do tej pory: słodki smak musu równoważony jest przez bardziej wytrawną masę sernikową i posypkę z gorzkiego kakao. Ich połączenie sprawia, że mimo iż serniczek jest sycący to cały czas mamy ochotę na więcej
MyCookBook.plpomidory - sól, pieprz - ulubione zioła - opcjonalnie: rukola / mix sałat do podania Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy cały ryż. Na nim ląduje marchewka starta na tarce o dużych oczkach. Pora na cebulę - ja czerwoną pokroiłam w piórka, białą zaś w kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki i wszystko ląduje na marchewce. Na tym etapie dodajemy też przyprawy - sól i pieprz standardowo
Kulinarne zapędy KokosaCiastka, ciasteczka...mogę je jeść o każdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać) a te nie różnią się smakiem w niczym od normalnych ciastek. Przepis jest szybki i warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na wszelki wypadek. Składniki na 18 sporych ciastek: 1/2 szklanki (110 g) niesolonego masła w temp
Smaki Przyprawy i Koloryożywimy smak selera...Szybka, tania i smaczna... wszystkie składniki poza kurczakiem pochodziły z mojego ogródka... można powiedzieć moja EKO zupa:-) Składniki: 2 bulwy selera (średniej wielkości) 2 marchewki 1 por 1 korzeń pietruszki 4 jabłka (lekko kwaśne) 1 jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie) 2 uda z kurczaka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie
IMPRESJA SMAKUnieco egzotyczny produkt, czasem jednak pojawia się marketach; kiedy ma to miejsce, zawsze wrzucam kilka okrągłych główek do koszyka, dobierając też kilka produktów, którymi możemy cieszyć się o tej porze roku – stąd nazwa, choć kolorowa mozaika wydaje się być zaprzeczeniem tego co mamy za oknem. Jeżeli nie uda Ci się znaleźć radicchio, spróbuj wykorzystać zwykłą cykorię, a w ostateczności możesz
Roślinna - blog wegańskikremowy, ale wciąż al dente. Dodaj parmezan i spróbuj czy jest wystarczająco słone- powinno wystarczyć soli z parmezanu i bulionu, jeśli nie, śmiało dosól. KIEDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI BĘDĄ GOTOWE pora na składanie talerza. W ringu ułóż risotto, najlepiej będzie jeśli poczekasz chwilę, wtedy będziesz miała pewność, nie konstrukcja się nie rozsypie. NA JEDNĄ CZĘŚĆ POŁÓŻ KASZTANY , na drugą grillowane karczochy
Kuchnia bezglutenowa Lolimięsem może się okazać, że nasz region to gołąbkowo-kaszowe zagłębie :) I właściwie nie ma się czemu dziwić. Dobrze doprawione i odpowiednio przygotowane gołąbki, podane z sosem śmietanowym, duszonymi porami lub cebulą, albo sosem grzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy
Trzeci talerzwyrabiałam ręką, rosło o własnych siłach na grzejniku a piekłam w zwykłej foremce keksówce w piekarniku. Chleb wyszedł rewelacyjny - w środku miękki i puszysty z apetyczną chrupiącą skórką. Teraz pora na kolejne eksperymenty. Ich efekty zaprezentuję już wkrótce
Milion Smaków