wędzić w tym samym czasie ) 4 l wody 400 g soli peklowej ( 100 g / 1 litr ) 1 duża główka czosnku gorąca kąpiel : 4 l wody 2 marchewki 1 cienki por 1 cebula kawałek selera 1 korzeń pietruszki 1 pęczek natki pietruszki i lubczyku dodatkowo : 4 haki wędzarnicze , albo sznurek do wieszania Kurczaki myjemy, oczyszczamy z elementów nieapetycznych i nieestetycznych Przekrawamy
Ogrodnik w podróżyorzechy , zwłaszcza włoskie, oprószam nimi sałtki, dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka
Moja smaczna kuchniaJesień to bardzo duży wybór warzyw i owoców – naszych polskich. Ta pora roku to od kilku lat dla mnie przede wszystkim dynia. W tym roku przygotowałam z niej naprawdę dużo ciekawych deserów i potraw. Jest pyszna zarówno na słodko i w wersji wytrawnej. Warstwowy deser dyniowy to proste i efektowna propozycja, gdy chcemy zaskoczyć rodzinę lub znajomych
Pasja Smakuprzez maszynkę o jak najdrobniejszym sitku , razem z warzywami , galaretka i tłuszczykiem , jednym słowem całą zawartość garnka , bez garnka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Teraz pora na dokonanie próby smaku , czy dość słone , pieprzne itd , jeśli nie to doprawiamy i mieszamy zawzięcie , bo łatwo nie jest to połączyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżybezproblemowo , wiele miesięcy , jeśli zamkniemy ją w szczelnym słoiku . Polecam Składniki : 3 duże marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 1 seler -korzeń , mały natka lubczyku – pęczek 1 mały por – zielone końce 1 łyżka soli Warzywa obieramy i skrawamy cieniutko w plasterki , takie , które nie przepadną nam przez sita do suszenia . Układamy w suszarce , lub na kaloryferach…zależy
Ogrodnik w podróżyłyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy nasze warzywa zmiękną, to pora na blendowanie. Blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy razem z pestkami i jogurtem naturalnym oraz posypujemy przyprawą chilli. Smacznego! Wielkimi krokami nadchodzi listopad... Macie jakieś własne sposoby na rozgrzewające dania
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoduszona w piwie z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki to klasyczna bawarska propozycja obiadowa. Doskonała w towarzystwie placków ziemniaczanych. Składniki: 500 szynki 3 marchewki 1/2 selera korzeniowego duża pietruszka por (biała i zielona część) 2 cebule 2 ząbki czosnku 300ml piwa jasnego 2 łyżki smalcu sól, pieprz, majeranek, tymianek Sposób
Pyry na Gazstrasznie twardnieje a polewa jest fajnie płynna i kulki rozpływają się w ustach! Przepis dzisiejszy to sernik z rosa. Kilka lat temu dostałam go od koleżanki i od tamtej pory stał się obowiązkowym ciastem w każde święta u mnie w domu. Jest przepyszny, pachnący i cudownie wygląda! SERNIK Z ROSĄ średnie ok 2 h duża blacha Ciasto: * 3o dag mąki
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na ten sos przywiozła kiedyś z praktyk siostra nr 3. Od tamtej pory robimy go co roku dla całej rodziny. Pasuje do wielu potraw - jako sos do pizzy, ze śmietaną do gołąbków, a także sam, jako dodatek do makaronu czy zapiekanki itp. Jest pyszny i bardzo prosty. Serdecznie polecam!!! Sos hinduski łatwe ok 2 h plus pasteryzowanie 15 minut
sierotka maRysia w kuchnimłodzieniec. Ale zanim wyruszyłam w miasto trzeba było zjeść coś pożywnego - i tu przypomniał mi się przepis od dawna siedzący w mej makówce jednak jakoś nie byłam do tej pory do niego przekonana - połączenie ziemniaków i jajka - Tortilla de patatas - wydawało mi się zapychające, mdłe i jakieś takie ciężkie. A okazało się jak zwykle inaczej - cudo. Co tu opisywać - trzeba
sierotka maRysia w kuchniEstragon - ziółko które jakoś do tej pory umykało skutecznie mej uwadze. A szkoda. Smak bardzo orzeźwiający - taki zupełnie inny. Przepis - śmiesznie prosty a efektowny. Zauważyłam go w programie Nigelli - lubię ją oglądać - dla niej wszystko jest takie proste... Zmieniłam jednak troszkę składniki - zamiast martini dodałam gin wymieszany z sokiem pomarańczowym - efekt końcowy bardzo mi się spodobał więc po raz kolejny
sierotka maRysia w kuchnisporą ilością soli i z mlekiem zsiadłym w którym będę maczać co mocnej przypieczone plastry. Wydaje mi się, że człowiek ,,skrzywdził" ziemniaka wymyślając z niego chipsy - od tej pory stał się on synonimem czegoś niezdrowego i tuczącego. A przecież to nie sam ziemniak jest niezdrowy czy nawet nie sam chips - tylko niezdrowa jest za duża ilość tego produktu w naszej
sierotka maRysia w kuchniCiasta bananowe nie były do tej pory moimi ulubionymi jednak, w końcu, się na nie skusiłam... i się przekonałam. Chlebek bananowy z tego przepisu jest mocno czekoladowo-orzechowy. Banany genialnie czuć w zapachu który niesamowicie pobudza zmysły... spróbujcie koniecznie bo jest to idealne ciasto do kubka gorącego kakao na zimne, jesienne wieczory! Dodatkowym atutem ciasta jest jego niesamowita prostota
sierotka maRysia w kuchniTłusty czwartek to dla mnie dzień słodkiego obżarstwa Do tej pory robiłam zawsze tonę faworków i już po kilku latach dopadło mnie znużenie - potrzebna mi odmiana. Coś nowego, mega słodkiego i puszystego - pączusie - to jest to... Miały być serowe ale żaden przepis mnie nie przekonał i gdy w kuchni greckiej zobaczyłam te z miodem i orzechami moje kubki smakowe dały
sierotka maRysia w kuchni