niespodzianka. Udało mi się zrobić jedną z najbardziej aromatycznych owsianek w ostatnim czasie. Jako iż jesień powoli wkrada się do mojej lodówki, postawiłam na typowy dla tej pory roku zestaw: jabłka oraz cynamon. Dobroczynne właściwości cynamonu: - ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne (dlatego staram się jeść go częściej w jesiennych miesiącach, kiedy o infekcję nie trzeba się prosić) - przyśpiesza spalanie tłuszczu
Pland based filleminut). Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić poszatkowaną cebulę i ją zeszklić. Do cebuli wrzucić zamarynowane mięso, które należy przesmażyć przez około 1 minutę (tylko do zamknięcia porów), a następnie dodać drobno pokrojony czosnek oraz imbir i ponownie całość podsmażyć. Paprykę pokrojoną w kostkę przełożyć na patelnię z mięsem, wlać sok z ananasa oraz sok pomidorowy i dusić
Kraina Miodem Płynącapowidła…. Mniam. Zgodnie z tradycją do ciasta podaje się mleko. Idealne wprost połączenie. Takie z dzieciństwa :) U mojej babci też zawsze jadało się ciasta popijając je mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę
Trzeci talerzmasa zmniejszy objętość o połowę. Marchewka musi się rozgotować, a masa zgęstnieć. Ale nie za bardzo. 5 minut przed końcem gotowania do masy wsypujemy szklankę cukru. I od tej pory mieszamy już częściej . Gdy już mamy gotowa masę marchewkową ,zdejmujemy garnek z ognia i do masy wlewamy budyń rozpuszczony w szklance mleka. Energicznie mieszamy calość do uzyskania jednolitej konsystencji.Garnek ponownie
w mojej kuchniblogu pojawił się już przepis na biszkopt idealny kakaowy , teraz przyszła pora na biszkopt bardziej uniwersalny jasny, który podobnie jak kakaowy jest bardzo puszysty świetnie się kroi,i długo pozostaje świeży. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej
RAROSSAjest znacznie szerszy. Jeśli bowiem podamy takie koreczki z dodatkiem lekkiego pszennego pieczywa, okazują się być doskonałą i wbrew pozorom dość sycącą, choć mało kaloryczną przekąską dobrą o każdej porze dnia. Zwłaszcza że są bardzo łatwe do przygotowania z raptem kilku składników, z których zdobyciem nie powinno być większych problemów choćby i w środku nocy. W zależności od sposobu pokrojenia
Kulinarna PokusaDziś polecam Wam przepis na pyszną i łatwą tartę ze śliwkami i cynamonem. Śliwki o tej porze roku to absolutny 'must have'. Robi się zimno więc zaczynamy nieśmiało używać rozgrzewających przypraw. Cynamon niewątpliwie do nich należy. Tarta ze śliwkami to słodko-kwaśny deser - takie lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie. Tarta ze śliwkami i cynamonem Składniki 250 g mąki 150 g zimnego
Pyza i Surówkamamy jesień , całą gębą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pyszne jabłka w sadzie lub w sklepie , pachnące i soczyste . Wspaniałym pomysłem o tej porze roku może być karkówka zapiekana z jabłuszkami , latem ją grillowaliśmy , a teraz czas na zmiany " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mięsko wychodzi pyszne , soczyste i wcale nie jest
Ogrodnik w podróżyKremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście. Naprawdę warto chociaż raz go spróbować. Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania
Karo in the Kitchenchłodne, zamglone poranki i zimne, deszczowe wieczory, które trwają niemal w nieskończoność, tak szybko robi się teraz ciemno... Z Ptysią na spacer wychodzimy o zmierzchu ( cóż za cudowna pora! ), obserwujemy zachód słońca, a wracamy do domu, gdy już tylko lampy uliczne rozświetlają nam drogę. Stopy, dłonie i nos mam nieustannie zimne, gorąca herbata jest teraz moją najlepszą przyjaciółką. Nie wyobrażam
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki ziarenek Ziołowo mi z Ziarenkowa 5 plasterków szynki, 2 kabanosy kawałek pora 1/2 słoiczka seleru 3 jajka sól , pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliImbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko dodatkiem do sushi, taka przegryzka, aby odświeżyć kubki smakowe. Mój młody zaopatrzeniowiec pewnego razu przyniósł marynowanego imbiru w kilogramach :), więc musiałam coś wymyślić jak go wykorzystać, bo raczej takiej ilości samego nie da się
Kuchcik gotujeJesień to ulubiona pora grzybiarzy. Czas na maślaki, bodaj jedne z najsmaczniejszych grzybów. Na szczęście do maślaka nie jest podobny żaden trujący grzyb, dlatego bez obaw można go zbierać w lesie. Jeśli nie zbierasz grzybów bez trudu kupisz je na targu. Maślaczki ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami to jeden z najlepszych jesiennych obiadów. Jedzenie proste i jeśli go nie przekombinujesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zalewamy 150 ml wrzątku i zostawiamy na pół godziny. Przecedzamy i dodajemy płyn do oczekującego nastawu spirytusowego. Bardzo nam zmętnieje, ale nie przejmujemy się tym, tak ma być. Teraz pora na syrop cukrowy. W garnku podgrzewamy 1 litr wody i dodajemy 1 kg cukru. Mieszamy i podgrzewamy żeby cały cukier się rozpuścił. Gotowy syrop cukrowy przelewamy do słoja z kawowym
Marder&Marder Manufacturesiłę, bo czasami od rana gdzieś biegam, bo to i tamto jeszcze do zrobienia, w nocy kolejny tort, kolejny raz lanie pasem (dziękuje A teraz pora chyba na szkołę, bo trochę w tygodniu mnie czeka, a ja jakoś ostatnio nie miałam czasu na to wszystko ;) Ps. Zdjęcia tortu
More food, love and dreams