Cytryny w rumie do herbaty 152Parę dni temu zarzuciliśmy pomysł na pomarańcze w syropie do herbaty , a teraz pora na cytryny. Cytryna do herbaty jest tak oczywistą oczywistością, że nawet wspominanie o tym jest pozbawione racji bytu. Jak kogokolwiek spytacie jaki owoc najlepiej pasuje do herbaty to pewnie każdy powie, że cytryna. Ale my mamy nieco inny pomysł. Nie dość, że cytryny w pysznym syropie
Marder&Marder Manufacture
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 360Majonez z blendera – jego robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak łatwo go zrobić samemu. Ten jest mocno czosnkowy – idealny do wieprzowiny, owoców morza i ziemniaków. Jeśli pominiecie ząbki czosnku i zamienicie je na łyżkę stołową musztardy Dijon, ukręcicie pyszny, klasyczny majonez! Majonez
Karo in the Kitchen
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 190Camembert 50 g blue cheese handful fresh basil leafes Zaczynamy od ciasta. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką robota kuchennego, który ugniata ciasto za mnie, ale do tej pory zagniatałam je sama ręcznie. Zanim zaczniemy zagniatać ciasto należy przygotować drożdże – włożyć je do kubka/miseczki, posypać łyżeczką cukru, zalać ciepłą wodą/mlekiem i wymieszać wszystko. Woda ani mleko nie może być
Martyna Cooks
Jaglany słoik zdrowia z pieczonym burakiem,jabłkiem i pestkami dyni 194zaczął czytać ,ten rozumie już dlaczego warto! Dziś przygotuję Wam coś pysznego z działu śniadań. Coś co z łatwością zabierzecie ze sobą do pracy w słoiku. Jesień to idealna pora na detoks, wszystkie składniki są dostępne właśnie teraz ! Jaglany słoik pełen energii, to danie , które możecie zabrać w podróż , do pracy , na uczelnię. Składniki na 1-2 porcje -1 szklanka
Z Kuchni Do Kuchni
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 233swoim i Czytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Sałatka z jarmużem i burakami
Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z czerwonej kapusty 187oliwą i ponownie wymieszać. Do tej surówki nie dodaję żadnych przypraw, ale jeśli macie ochotę ją jakoś przyprawić, nie widzę przeciwwskazań. ------- Podobne: Surówka z fenkułu i marchwi Surówka z porów Limonkowa marchewka do obiadu
Weekendy w domu i ogrodzie
Pierwszy śnieg i bezglutenowe ciastka czekoladowe. Z cynamonem 211Wczoraj, mimo niedzieli, ze snu wyrwał mnie dźwięk budzika. Na szczęście nie o tak drastycznej porze jak co dzień! Gdy otworzyłam oczy, zobaczyłam, że okno nad łóżkiem przykryła warstwa śniegu. Uśmiechnęłam się do siebie, i czym prędzej pobiegłam do drugiego pokoju, gdzie znajduje się jedyne zwykłe okno w naszym mieszkaniu. Drzewa i krzewy oblepione były białymi płatkami; samochody i chodniki
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pulchne placuszki z marchewki 179placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu. Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą dodatku
Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 395Naleśniki są cudownym daniem pod każdą postacią. Na słodko, na słono, jak kto lubi:) Na naszym stole goszczą bardzo często, zarówno w porze śniadaniowej jak i obiadowej. Dzisiaj wersja obiadowa, z dużą ilością szpinaku i kurczaka! 1,5 h 7 naleśników składniki: naleśniki: TUTAJ farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany (18 %) podwójna pierś z kurczaka
Ania i Marcin gotują
Bigos z wątróbką 280Bigos z wątróbką? Co to za herezje , jak można dać wątróbkę do bigosu? Nikt przecież nie słyszał o bigosie z wątróbką! No to pora zmienić ten stan, bo bigos z wątróbką jest bardzo smaczny! Bigos to jedno moich ulubionych dań tradycyjnej kuchni polskiej i tak się świetnie składa, że bez modyfikacji jest to potrawa paleo i niskowęglowodanowa . Staram się także
PaleoSMAK
Szpik – masło bogów 379przyprawiona sokiem z cytryny. Szpik nie zawiera w ogóle węglowodanów, przez co ma miejsce w dietach niskowęglowodanowej/LCHF , SCD , FODMAP , GAPS , a także protokole autoimmunologicznym . Nie wyrzucaj kości! W porach kości zostało jeszcze trochę szpiku, możesz teraz ugotować rosół . Przy następnej wizycie w dobrym sklepie mięsnym zapytaj o kości ze szpikiem. Potem je upiecz, zjedz szpik i poczuj się
PaleoSMAK
Rosół 322nawet facet z dwiema lewymi rękami Przepis na rosół – wywar z kości : kości – dowolne kości (i chrząstki) dowolnego zwierzęcia (poniżej znajdziesz przykłady) woda warzywa (np. cebula, marchew, por…) ocet (najlepiej jabłkowy) albo sok z cytryny – 1 łyżka przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, pietruszka, koperek, czosnek…) Gotuj kilka godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda
PaleoSMAK
Czekoladowe brownie z burakami 152Bardzo wilgotne, lekko zakalcowate ciasto czekoladowe z dodatkiem buraczków ćwikłowych. Było już ciasto marchewkowe wiec pora na ciasto buraczane. Dzięki swojej konsystencji nie czuć wcale, że jest z dodatkiem jakiegokolwiek warzywa. Z żółtkami (bez białek), bez mleka, starszemu dziecku średnio przypadło do gustu, za to młodszy bardzo chętnie zjadł wszystkie porcje. 6 dużych łyżek mąki pszennej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIERNIK STAROPOLSKI (PIERNIK DOJRZEWAJĄCY) 502Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru * 1/2 litra miodu * 150 g masła * 100 g smalcu * 3 duże jajka * 1/2 szklanki zimnego mleka * przyprawa do piernika 3 łyżki * 3 łyżeczki sody Podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier
Anioły w kuchni
Kotleciki jaglano-szpinakowe 231mnie pozytywnie próbując już gotową potrawę. Składniki: na około 17 kotlecików 1,5 szkl. kaszy jaglanej Ecoblik 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 marchew pół selera pół pora 1 duża cebula 2 jajka pieprz, sól czosnek mielony ekologiczny Ecoblik kurkuma mielona ekologiczna Ecoblik opcjonalnie: olej rzepakowy bułka tarta Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować w 1l osolonej wody
Garnkowe fanaberie