połówka kurczaka 1 pętko kiełbasy wędzonej lub 100 g boczku 1,5 szkl grochu por marchewka pietruszka 3 ziemniaki cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano ziele angielskie Warzywa obrać i pokroić . Kurczaka umyć zalać wodą , dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziele angielskie i ugotować na wolnym ogniu razem z grochem. Wyjąć mięso, włożyć ziemniaki. Mięso oddzielić od kości, podzielić
Gotowanie jest łatwegolonki 3 marchewki 1 pietruszka por listki laurowe ziele angielskie sól pieprz rozmaryn kilka ziaren jałowca 1 piwo 2 łyżki miodu 1 kg ziemniaków Golonki wymyć i włożyć do szybkowara, dodać warzywa, sól , pieprz, ziele , jałowiec, rozmaryn, listki laurowe, podlać wodą ok 1 litr zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć
Gotowanie jest łatwemundurkach 1 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach 150 g mąki pszennej 1 jajko sól nadzienie 2 udka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora sól pieprz majeranek jajko Mięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować. (Rosół przyda się na zupę) mięso i warzywa wyłowić , wystudzić
Gotowanie jest łatweskrzydełek 1 szkl ryżu 1 cebula kawałek (fenkułu) kopru włoskiego (ok 80 g) pół czerwonej papryki 4-5 pieczarek kawałek pora ok 10 cm oregano majeranek sól pieprz szczypta chili szczypta lubczyku szczypta mięty pół szkl białego wina 2 szkl rosołu tłuszcz do smażenia Skrzydełka umyć, i przeciąć na wszystkich zgięciach. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu
Gotowanie jest łatweobok wstawić jeszcze dynię hokkaido i piec wszystko jeszcze ok 30- 40 min. pod koniec włączyć termoobieg do lepszego przyrumienienia. Dodatkowo można podać surówkę, Ja zrobiłam z marchewki i pora, z oliwą
Gotowanie jest łatwepowietrzem z wędzonki pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką *tymianek, pietruszka, liść laurowy zawinięte w liść pora Zdjęcia Joanna Matyjek i królestwo garów
królestwo garówTydzień temu C. zabrał mnie na koncert. Ucieszyłam się ogromnie, bo rzadko nam się to zdarza. Prawdę mówiąc, do tej pory byliśmy tylko na jednym... Ale za to jakim! Nie co dzień można na żywo posłuchać zespołu takiego kalibru jak Metallica. Możecie tego o mnie nie wiedzieć, ale jestem wielką fanką rocka. Gdy moje koleżanki w podstawówce kochały się
Pożeraczka, czyli raz adobrzechłody. Jedynie czasu trochę zajmuje - najlepszy jest taki gotowany pół dnia. Potrzebne nam: - 2 litry wody - 1,2 kg porcji rosołowej z kaczki - 3-4 średnie marchewki - pół selera - por - 3 pietruszki - 3 małe cebule - 2-3 suszone grzyby (ja użyłam koźlarzy) - 3 ziela angielskie - niepełna łyżeczka pieprzu w ziarnach - 2 liście laurowe - sól - pieprz - odrobina maggi - makaron 4-jajeczny
W poszukiwaniu inspiracjilodówce można wyczarować smaczny i szybki obiad. Wystarczy mieć pierś z kurczaka i kilka dodatków, jakich to zależy od tego, co jest w lodowce. Dzisiaj trafiły do nich pieczarki, por i ananas. Smaczne, lekko słodkie i zaskakujące. Te kotleciki są u nas bardzo częstym obiadem. Polecam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNajlepsze jagodzianki jakie do tej pory udało mi się upiec. Miękkie, pełne jagód, aromatyczne i długo zachowujące świeżość. W sam raz słodkie, takie na 3-4 kęsy. Dla pragnących zapachu świeżo pieczonych bułeczek o poranku polecam ciasto zrobić wieczorem, włożyć do lodówki a rano uformować bułeczki i wsunąć do piekarnika. A, że pieką się 15 minut - będą gotowe zanim kawa
kawawszklancegara z zupą. Zagotować. Wlać zakwas. Przyprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Dodać śmietanę / jogurt. * Moja zupa została ugotowana na bulionie drobiowym ( porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, por). Wegetarianie mogą użyć bulionu warzywnego bądź wody. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceCię też: * syty krem z dyni i soczewicy * pikantny krem z marchewki Na 4 porcje lub 3 duże: - pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 4-5 marchewek, 2-3 pietruszki, mały por, 1/5 selera ) - obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag - 100 ml mleka - 1 łyżka masła - 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego chili - sól do smaku - opcjonalnie kilka kropel oleju z pestek
kawawszklancewitaminę E, zawiera sporo minerałów takich jak mangan, cynk, selen, potas, żelazo i wapń. Uwaga! Niestety nie jest to produkt niskokaloryczny, ale chyba z tych, jakie do tej pory robiłam najlepsze w smaku nawet bez dosładzania :) Migdały mieliłam w młynku, można też kupić gotowe zmielone. Składniki na 2 buteleczki : Użyłam 200 g. migdałów - po zmieleniu zostało
apetytnapieczeniezwiązku z nadejściem jesieni, pora na przepisy z wykorzystaniem jesiennych owoców i warzyw :) Możecie spodziewać się że w tym miesiącu na moim stole i blogu będzie królować DYNIA :) Co prawda karety z dyni, jak w bajkach nie będzie... choć jako zastępczy środek transportu - po moich ostatnich perypetiach mogłaby mi się przydać.... ale gwarantuję Wam, że coś pysznego
dlaSmaQuliczkami w poszukiwaniu nowych miejsc kulinarnych. Podczas mojej ostatniej wycieczki do stolicy odwiedziłam przytulne miejsce na Mokotowie. Lubię podpatrywać co inni ludzie zamawiają, a wtedy była akurat pora lunchu. Zdecydowana większość klientów zamówiła sałatkę z burczaków z balsamico i rukolą, a ja po powrocie obiecałam sobie, że wreszcie przygotuję taką na blogu. Buraczki to nie tylko podstawa barszczu
Moja smaczna kuchnia