por - 13968 przepisów (strona:505/932)

Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 234

stół. Potem można nakładać sobie porcje na własny talerz lub jeść w grupie/rodzinie prosto z patelni. Fajna zabawa zbliżająca domowników, bo taką patelnie można podać o tej jesiennej porze również na zewnątrz w ogrodzie na obiad lub kolację. Jest to też znakomite danie kempingowe. Oryginalnie jest to marokańskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kabaczek faszerowany mięsem 149

Lubię jesień za sezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka chlebowa z boczkiem podana z nutą meksyku 194

kromki chleba tostowego * 1 grubszy plaster boczku wędzonego - około 1 łyżki po pokrojeniu w kostkę 1 czubata łyżeczka sosu salsa mexicana Folwark 1 jajko klasy M 1 łyżeczka posiekanej pory * do przygotowania nadaje się zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie: Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy

Słodkie okruszki
Sałatka "Caprese" z figami, mozzarellą i granatem 131

Pyszna, prosta sałatka z figami, których o tej porze roku jest pod dostatkiem, kwaśnym granatem i mozzarellą, której smak pasuje do mniej i bardziej wytrwanych dań. Całość jest utrzymana w tonie słodko-kwaśnym, dzięki temu sałatka ma świeży i lekki smak.   Składniki (na 2 porcje): 1-2 figi 1 kulka sera mozzarella  (125 gram) 1/2 granata garść rukoli

Mango Papaja
Pasta do chleba z makreli i rzodkwi 167

jest najsmaczniejsza zaraz po zrobieniu. Podawać na chlebie, np. na wodzie z ogórków kiszonych , z dodatkiem chili, pomidorów, natki pietruszki itp. ----------- Podobne: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Pasta jajeczna z porami Sałata z makrelą

Weekendy w domu i ogrodzie
SERNIK KOKOSOWY NA KAKAOWYM SPODZIE – kremowy – najlepszy! 286

Mamcia znów zażyczyła sobie sernik – no więc jest! :D Tym razem dogodziłam jej fantastycznym sernikiem kokosowym, jakiego tu do tej pory jeszcze nigdy nie było. Delikatne kakaowe ciasto pokryte kremową, rozpływającą się w ustach serową masą zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości! Jest to jeden z tych serników , po którego kawałek każdy sięgnie z przyjemnością. Śmiem twierdzić, że jeden z najlepszych

Ostra na Słodko
Jaglanka o smaku szarlotki - krótki film instruktażowy 137

Kasza jaglana była dla mnie do tej pory na czarnej liście. Nie ważne czy na słodko, czy na słono - nie mogła mi przejść przez gardło. W końcu udało mi się opracować taki przepis, że kasza nie tylko wydaje mi się jadalna, ale jest naprawdę bardzo smaczna :) Poniżej przedstawiam przepis na pyszną śniadaniową jaglankę z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw i jabłka

My Culinary Art
Czernina na podrobach z kaczki 157

będzie czernina z kluchami szarymi . Więc drodzy smakosze zapraszam. Zupa zrobiona z myślą o dwóch osobach , więc nie ma jej zbyt dużo . Składniki (na 2 osoby):   - marchew, pietruszka, por, seler ( po 50 gram każdego warzywa)   - podroby z kaczki (wątróbka, żołądek, szyjka, skrzydełko) - 1.5 l wody   - jabłka suszone 6 plasterków    - ocet    - cukier

Różowa kuchnia
7 pomysłów na wegańskie zupy 170

ostrym smakiem, w sam raz na jesienne wieczory.   Przepis: Indyjska zupa z dyni 5. Najprostsza zupa krem z cukinii  Była już szybka z dyni, to teraz pora na cukinię. W sklepach jest już naprawdę bardzo tania, dlatego nie żałujmy jej sobie i zróbmy z niej pyszny krem. 30 minut, a może nawet mniej i myk - zupka krem

Bananowe Pole
Rozwiązanie konkursu z sosami Folwark 161

przepisem na roladki schabowe ze szpinakiem baby w pietruszkowej panierce. Drugie miejsce zajmuje pani Barbara Wiśniewska z przepisem na kurczaka w porach z ananasem. Trzecie miejsce zajmuje pani Anna Kurzyna z przepisem na meksykańskie naleśniki. Dziękuję za wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres

Marta Gotuje
3. Czas na jesień: czyli jak pokochałam owsiankę na wodzie ★ 159

niespodzianka. Udało mi się zrobić jedną z najbardziej aromatycznych owsianek w ostatnim czasie. Jako iż jesień powoli wkrada się do mojej lodówki, postawiłam na typowy dla tej pory roku zestaw: jabłka oraz cynamon. Dobroczynne właściwości cynamonu: - ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne (dlatego staram się jeść go częściej w jesiennych miesiącach, kiedy o infekcję nie trzeba się prosić) - przyśpiesza spalanie tłuszczu

Pland based fille
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 179

minut). Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić poszatkowaną cebulę i ją zeszklić. Do cebuli wrzucić zamarynowane mięso, które należy przesmażyć przez około 1 minutę (tylko do zamknięcia porów), a następnie dodać drobno pokrojony czosnek oraz imbir i ponownie całość podsmażyć. Paprykę pokrojoną w kostkę przełożyć na patelnię z mięsem, wlać sok z ananasa oraz sok pomidorowy i dusić

Kraina Miodem Płynąca
Kruszonka lasowiacka 213

powidła…. Mniam. Zgodnie z tradycją do ciasta podaje się mleko. Idealne wprost połączenie. Takie z dzieciństwa :) U mojej babci też zawsze jadało się ciasta popijając je mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę

Trzeci talerz
Marchewka na gazie-Carota su gas 161

masa zmniejszy objętość o połowę. Marchewka musi się rozgotować, a masa zgęstnieć. Ale nie za bardzo. 5 minut przed końcem gotowania do masy wsypujemy szklankę cukru. I od tej pory mieszamy już częściej . Gdy już mamy gotowa masę marchewkową ,zdejmujemy garnek z ognia i do masy wlewamy budyń rozpuszczony w szklance mleka. Energicznie mieszamy calość do uzyskania jednolitej konsystencji.Garnek ponownie

w mojej kuchni
BISZKOPT IDEALNY 237

blogu pojawił się już przepis na biszkopt idealny kakaowy , teraz przyszła pora na biszkopt bardziej uniwersalny jasny, który podobnie jak kakaowy jest bardzo puszysty świetnie się kroi,i długo pozostaje świeży. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania