por - 13968 przepisów (strona:506/932)

Koreczki bosmana 178

jest znacznie szerszy. Jeśli bowiem podamy takie koreczki z dodatkiem lekkiego pszennego pieczywa, okazują się być doskonałą i wbrew pozorom dość sycącą, choć mało kaloryczną przekąską dobrą o każdej porze dnia. Zwłaszcza że są bardzo łatwe do przygotowania z raptem kilku składników, z których zdobyciem nie powinno być większych problemów choćby i w środku nocy. W zależności od sposobu pokrojenia

Kulinarna Pokusa
Tarta ze śliwkami i cynamonem 155

Dziś polecam Wam przepis na pyszną i łatwą tartę ze śliwkami i cynamonem. Śliwki o tej porze roku to absolutny 'must have'. Robi się zimno więc zaczynamy nieśmiało używać rozgrzewających przypraw. Cynamon niewątpliwie do nich należy. Tarta ze śliwkami to słodko-kwaśny deser - takie lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie. Tarta ze śliwkami i cynamonem Składniki 250 g mąki 150 g zimnego

Pyza i Surówka
Jesienny karczek z jabłkami 185

mamy jesień , całą gębą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pyszne jabłka w sadzie lub w sklepie , pachnące i soczyste . Wspaniałym pomysłem o tej porze roku może być karkówka zapiekana z jabłuszkami , latem ją grillowaliśmy , a teraz czas na zmiany " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mięsko wychodzi pyszne , soczyste i wcale nie jest

Ogrodnik w podróży
Tagliatelle z prosciutto, w kremowym sosie pomarańczowym 223

Kremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście. Naprawdę warto chociaż raz go spróbować. Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania

Karo in the Kitchen
Mój sposób na jesień: brownie 187

chłodne, zamglone poranki i zimne, deszczowe wieczory, które trwają niemal w nieskończoność, tak szybko robi się teraz ciemno... Z Ptysią na spacer wychodzimy o zmierzchu ( cóż za cudowna pora! ), obserwujemy zachód słońca, a wracamy do domu, gdy już tylko lampy uliczne rozświetlają nam drogę. Stopy, dłonie i nos mam nieustannie zimne, gorąca herbata jest teraz moją najlepszą przyjaciółką. Nie wyobrażam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka makaronowa z szynką i kabanosem . 258

łyżki ziarenek Ziołowo mi z Ziarenkowa             5 plasterków szynki, 2 kabanosy            kawałek pora           1/2 słoiczka seleru               3 jajka             sól , pieprz do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z imbirem marynowanym 168

Imbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko dodatkiem do sushi, taka przegryzka, aby odświeżyć kubki smakowe. Mój młody zaopatrzeniowiec pewnego razu przyniósł marynowanego imbiru w kilogramach :), więc musiałam coś wymyślić jak go wykorzystać, bo raczej takiej ilości samego nie da się

Kuchcik gotuje
Maślaki w śmietanie. Obierać ze skórki, czy nie obierć? 201

Jesień to ulubiona pora grzybiarzy. Czas na maślaki, bodaj jedne z najsmaczniejszych grzybów. Na szczęście do maślaka nie jest podobny żaden trujący grzyb, dlatego bez obaw można go zbierać w lesie. Jeśli nie zbierasz grzybów bez trudu kupisz je na targu. Maślaczki ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami to jeden z najlepszych jesiennych obiadów. Jedzenie proste i jeśli go nie przekombinujesz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Oriental mocca - likier kawowy 122

zalewamy 150 ml wrzątku i zostawiamy na pół godziny. Przecedzamy i dodajemy płyn do oczekującego nastawu spirytusowego. Bardzo nam zmętnieje, ale nie przejmujemy się tym, tak ma być. Teraz pora na syrop cukrowy. W garnku podgrzewamy 1 litr wody i dodajemy 1 kg cukru. Mieszamy i podgrzewamy żeby cały cukier się rozpuścił. Gotowy syrop cukrowy przelewamy do słoja z kawowym

Marder&Marder Manufacture
Na każdą porę. 137

siłę, bo czasami od rana gdzieś biegam, bo to i tamto jeszcze do zrobienia, w nocy kolejny tort, kolejny raz lanie pasem (dziękuje A teraz pora chyba na szkołę, bo trochę w tygodniu mnie czeka, a ja jakoś ostatnio nie miałam czasu na to wszystko ;) Ps. Zdjęcia tortu

More food, love and dreams
ZUPA OGONOWA 389

zachęcam do spróbowania, bo jest pyszna! Szczerze żałuję, że ... "dojrzałam" do jej gotowania tak późno ...  Składniki: 2 ogony wie przowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 1 cebula kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki szczypta ostrej papryki majeranek sól  pieprz liść laurowy ziele angielskie

Walijskie Pichcenie
Nalewka z suszonych wiśni 207

dodatkiem domowego karmel u. Efektem jest przepyszna nalewka wiśniowa z delikatnym posmakiem karmelu, będzie doskonale smakować gdy będziemy ją popijać z Piotrem w długie zimowe wieczory. Już nie pora zbiorów wiśniowych i czas na ich suszenie, jednak suszone wiśnie można kupić w sklepach, lub nasz przepis wykorzystać w przyszłym roku. W tym roku kolejny raz przygotujemy też nalewkę pomarańczowo-kawową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
JESIEŃ W MEDIOLANIE – czyli jak Nestlé spełniło moje marzenia / day 2 135

sklep z tradycyjnymi polskimi wyrobami. Kabanosy, miody, dżemy, alkohole i bursztyny kusiły z półek i zachęcały do zakupu. Nie zabrakło również polskiej restauracji pełnej regionalnych przysmaków! Potem już przyszła pora na szaleństwo po całym Expo! Szaleństwo, które na każdym kroku zachwycało dekoracją, zapachami i tłumem uśmiechniętych ludzi spoglądających w obiektywy aparatów! I kolejne pawilony – opisywać wnętrz nie będę

Ostra na Słodko
Warsztaty z Ramą „Smaż jak szef kuchni” pod okiem Pascala Brodnickiego 234

środka od razu zostałam przywitana przez przesympatyczną obsługę wydarzenia i po dokonaniu formalności mogłam się rozejrzeć. To studio jest zdecydowanie jednym z najładniejszych w jakim byłam do tej pory, bardzo funkcjonalnie urządzone i świetnie wyposażone. Szybko zobaczyłam znajome twarze i takim sposobem trafiłam do stołu, gdzie jak się później okazało była przygotowywana perliczka!:) Gdy się rozejrzałam, szybko wyłowiłam w tłumie

karmelowy

Proponowane wyszukiwania