Jakoś to ciasto mi umknęło i nie opublikowałam go do tej pory na blogu. A jest to ciasto, które wywalczyło pierwsze miejsce na FB w grupie " proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta ". Szkoda, że już takie konkursiki nie są tam organizowane, bo fajna zabawa była. No ale cóż, zadecydowano i tak musi być/ Jeśli
Ewa w kuchniwarzywnym wnętrzem pięknie prezentuje się na półmisku. Ale ostrożnie, bo taki boczek szybko idzie w boczki ;). Składniki: 1,2 kg surowego boczku ze skórką, jasna część z 1 dużego pora, 1 słodka czerwona papryka, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka pieprzu, po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej czerwonej papryki w proszku, 2 łyżki majeranku, ziele angielskie, liść
Nie tylko w kuchniChociaż ten sernik piecze się bardzo długo, to efekt jest wart czekania. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory upiekłam. Składniki: Na masę: 60 dag sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego, 25 dag serka mascarpone, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu, 2 łyżki mąki pszennej, ½ cukru waniliowego, 1/3 szklanki śmietany kremówki
Nie tylko w kuchniwarzywniku ( tutaj - na dole wpisu - możecie zobaczyć, jak się prezentował ). Muszę się przyznać, że beszamel przygotowywałam pierwszy raz w życiu ;) Słyszałam, że trudno uzyskać odpowiednią konsystencję i do tej pory nie zdecydowałam się na jego wykonanie i podanie. Kiedyś musiał być pierwszy raz ;) I nastąpił dziś ;) Składniki : fioletowy kalafior woda 2 łyżki octu sól Kalafior włożyć do garnka z wodą
Weekendy w domu i ogrodziebiegu, bo jakby nie uwiecznić tego chociaż trochę, ale czasu na większe sesje nie było :) rano, po wyprawieniu wszystkich, posprzątaniu.. i jakiś 20min na ogarnięcie siebie, nadeszła pora na mniej przyjemną część.. nigdy tego nie zrozumiem, nigdy nie spojrzę, wolę pamiętać tę osobę tak jak zawsze i tylko taką, uśmiechniętą..pełną życia, ale wiecie co lubię? lubię
More food, love and dreamsDzisiaj wstałam z ogromną ochotą na placki. Na co dzień w porze śniadaniowej królują u mnie owsianki, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Postanowiłam więc, że wykorzystam moje ulubione płatki w placuszkach. Chyba przemyciłam w nich wszystko, co zdrowe, pożywne i przede wszystkim bogate w witaminy. Użyłam mąki pełnoziarnistej, bananów i dodałam kawałki śliwek. Nie smażyłam ich na oleju
Kuchnia EllieŚciągamy z patelni, zostawiamy aby mięso odpoczęło, rozwijamy z papieru i możemy przekroić roladki schabowe na 3 części. Ja podałam Schab faszerowany podgrzybkami z surówką z włoskiej kapusty, z porem, marchewką, jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym. Smacznego! The post Schab faszerowany podgrzybkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOmlety są wyjątkowe, ponieważ możemy je jeść o każdej porze dnia i mogą być zależnie od dodatków zarówno naszym śniadaniem, obiadem, deserem, czy też kolacją. Omlety są bardzo delikatne i wyjątkowo puszyste, kiedy dodajemy do nich pełnego mleka. Powinniśmy to robić w proporcjach 1 jajko na 1 łyżkę mleka. Zamiast mleka możemy używać śmietanki, lub wody
Lili w kuchniSkładniki: 250 g świeżych kurek 2-3 skrzydełka z kurczaka 1 mały seler 1 gałązka naci selera 1 pietruszka 2 gałązki natki pietruszki 2 marchewki 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry wody 1 łyżka masła 1/2-2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka majeranku (świeży lub suszony) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu posiekana natka pietruszki
Czerwień i błękitciasto śliwkowe O tej porze roku, po jednym śliwkowym cieście, należy zrobić.... kolejne ciasto śliwkowe. Tak też się i stało, wszak dorodnych śliwek mamy pod dostatkiem. Tym razem postanowiłem słodkie owoce, zanurzyć w masie wykonanej z domowego budyniu. składniki 0,4 kg śliwek ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki proszku
Miód i pieprzpory lepiłam pierogi jedynie z mamą. Zdarzało mi się oczywiście próbować lepić pierogi lecz zawsze coś było nie tak. Z pewnością moją zmorą było ciasto, na które nie miałam odpowiedniego przepisu. Jedni dodają jajka, inni śmietanę. Są Ci, którzy robią ciasto jedynie z mąki i wody, inni natomiast dodają całą masę składników, której nie da się spamiętać. Ufałam każdemu przepisowi
Mango Papajasuper smaczny, bo bardzo śliwkowy. Właśnie śliwki i tylko śliwki odgrywają w nim pierwszoplanową rolę, a jest ich naprawdę dużo. Typowe niemieckie ciasto ze śliwkami ( Zwetschgenkuchen), które o tej porze znajdziesz w każdej cukierni - cienki drożdżowy placek usiany mnóstwem śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej na to ciasto nadają się węgierki, ponieważ
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sięgnąć do źródeł i wypytać wśród najmłodszych w mojej rodzince, co lubią zabierać ze sobą do szkoły na lunch, co lubią jeść w domu kiedy mają wolny dzień a pora obiadu jeszcze nie nadeszła. Oczywiście najmłodsi zaangażowali się w projekt raz dwa. Otrzymałam garść informacji tj. że do szkoły to najlepiej kanapka, wrap, tortila, baton. Spytałam czy np. wzieli
SMYKWKUCHNIzaprosić znajomych, bo naprawdę we dwie i pół osoby przejeść się tego jednorazowo nie da... ;) Uroki tradycyjnych przepisów ziemniaczano-zapychających i jednocześnie bardzo smacznych. Z gotowaniem kartaczy do tej pory miałam same niemiłe wspomnienia, bo nie trafiłam do wczoraj na ziemniaki, które nadawałyby się do tej potrawy. Niestety nie ze wszystkich odmian powstaną takie ładne, bialutkie sterowce. Kilka razy trafiłam
Kuchenna Kontrrewolucyakiełbasa jałowcowa Temu, kto choć raz spróbował, dobrze zrobionej kiełbasy jałowcowej własnego wyrobu, n ie trzeba tłumaczyć jaki to specjał. Wszyscy pozostali, którzy do tej pory, nie mieli okazji spróbować tej wędliny. Muszą koniecznie przeczytać poniższy tekst, a następnie zabrać się, do przyrządzenia własnej jałowcowej kiełbasy składniki na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy
Miód i pieprz