Znam tylko kilka osób, które nie lubią pierogów ruskich i do tej pory nie mogę tego zrozumieć :D No bo jak ich można nie lubić?! Sam farsz do pierogów lubię czasem troszkę odmienić, tak jak np w tym przypadku dodając bazylię i czosnek. Jesteście ciekawi smaku? Koniecznie spróbujcie, przygotowując taką małą porcyjkę jak ja :) Składniki: Na ok 30 pierogów: Ciasto
Kuchnia w czekoladzieKoktajl dobry o każdej porze. Czy to na śniadanie, czy drugie śniadanie, jako przekąska, podwieczorek lub gdy najdzie ochota na coś, takie coś słodkiego. Zabrać możemy go do pracy, w podróż, na wypad za miasto. Koktajl, to niekończące się możliwości - raz na mleku, raz na kefirze, maślance, innym razem tylko z owoców, z sokiem, wodą, nawet herbatą ! Pożywny lub lekki
kolorowotorcikowoczasach studenckich jakoś nie miałam chęci ani zapału do gotowania i gdy przywoziłam z domu świeże warzywa, zawsze kończyły tak samo – w tym gulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie
karmelowyzabarwił mięso, ale także nadał mu bardzo ciekawy słodkawy posmak. Dodatkowo - z zewnątrz mięso jest lekko chrupiące a wewnątrz delikatne i kruche. Jedne z lepszych żeberek jakie do tej pory miałam okazję zjeść :) Przepis własny Składniki: 1 kg chudych żeberek około 0,5 l Coca-Coli liść laurowy tłuszcz do podsmażenia mięsa marynata: po 1 gramie ( około 1/4 część pełnej
Poezja Smaków - blog kulinarnyKucharnia te apetyczne chlebki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne wypieki. Na blogu pojawiły się już focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem , focaccia z oliwkami i z suszonymi pomidorami . Teraz przyszła pora na steccę. Oczywiście nie muszę dodawać, że nie pozwoliliśmy jej do końca wystygnąć... Stecca, czyli włoskie chlebki Proporcje na 4 chlebki Czas przygotowania: 20 godzin Składniki Ciasto: 3 szklanki
Kulinarne przygody Gatitytych wszystkich dość kalorycznych daniach pora na coś lekkiego. Dla mnie bardzo letnie danie, które nadaje się na każdą porę roku. W końcu nawet w zimie przyda się trochę słońca. filet z łososia sos teriyaki małe cukinie pomidorki koktajlowe czosnek cebula olej sól Ja miałam filet ze skórą, więc zaczęłam od jej zdjęcia. Całość
Polska Zupabottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Czas i pora na kolejny przepis z kuchni mojej siostry. Warto go wykorzystać póki główne składniki tj. papryka, pomidory i "zielsko'" są smaczne, świeże i niedrogie. Receptura prosta i pełna smaku podobnie
Kuchnia po mojemukopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym. Te wyśmienite kluski przygotowywane są z dyni surowej zmiksowanej na puree, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, a na koniec okraszone fantastyczną cebulką duszoną w słodkim winie. Akurat tym kopytkom nadałam kształt kółeczek poprzez wycięcie ich kieliszkiem
Kraina Miodem PłynącaZrobiło się chłodno, więc pora zacząć się rozgrzewać od środka. Najlepiej to zrobić jedząc gorąca zupę. Proponuję więc ugotować zalewajkę. Zalewajka to zupa, która w zależności od regionu Polski ma różne składniki. Generalnie oprócz ziemniaków i przypraw powinna zawierać zakwas na żur. Ja dzisiaj proponuję przepis na naszą rodzinną zalewajkę z ziemniakami i suszonymi grzybami. Ta zupa często gościła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKonkurs zorganizowany przez markę Marwit zmobilizował mnie do eksperymentów z marchewką w roli głównej. Do tej pory była przeze mnie zapomniana, rzadko stanowiła główny składnik potraw i nie była zbyt często motywem przewodnim w moich daniach. Od dziś się to zmieni. To cudowne warzywo nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Jej smak świetnie podkreślają takie przyprawy
Mango Papajakładziemy na rozgrzany grill . Opiekać z każdej strony po 4-5 minut . Od czasu do czasu polewamy marynatą. Musze przyznać że były pyszne , nie wiem dlaczego do tej pory nie robiłam nic z nich . TO był błąd
Eli Gotowaniesłoninę) i trochę dodałam ( warzywa) Skład na 1 kg 70dkg mięsa ( w tym przypadku była to kura ) 4 duże marchewki 2 pietruszka 1 cebula kawałek pora i selera 4 ząbki czosnku sól,pieprz do smaku majeranek, Wykonanie Umyte warzywa wkładam do garnka zalewam wodą i gotuję . Do gotującego wywaru warzywnego wkładam umyte
Eli Gotowanieszklanki gorącej wody sól do smaku ok. 1/2 płaskiej łyzeczki 1 mała cebula 3 pieczarki 1/4 papryki oliwa do smażenia Zamiast pieczarek i papryki może być coś innego np. por, cukinia,kabaczek Wykonanie Umyte warzywa kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju . Do miski wsypuje mąke, dodaje oliwę, warzywa ,sól i gorącą wodę. Dokładnie mieszam , ciasto musi być
Eli GotowaniePrzypomniałam sobie czasy kiedy pobyt w kuchni skracałam do minimum i znalazłam "pączki angielskie błyskawiczne" tak brzmi tytół. Nie mam pojęcia czy są rodem z Anglii , ponieważ do tej pory nie byłam na wyspach i nie mam pojęcia czy tam takie pączki są popularne . W sumie jest to obojętne . Ważne jest tylko to że są błyskawiczne . Sklad 1 serek
Eli Gotowaniewiem co Wy pamiętacie ze szkolnej stołówki ale ja pamiętam tarte buraczki z jabłkiem. Były kwaskowe, słodkie i świetnie popychały suche ziemniaki. Troszkę je zmieniłam i do tej pory często są na moim stole. Składniki na 4 porcje 4 buraki średniej wielkości 1 jabłko duże lub 2 małe 1 cebula 2 łyżki octu z białych winogron 1 łyżeczka
Eli Gotowanie