wiem czemu jeszcze do tej pory na blogu nie znalazło się czerwone pesto? Przecież jemy je na okrągło, no ale nadrabiam i dziś przepis na moje pesto. Pyszne, aromatyczne i do makaronów znakomite, zapraszam. Pesto z suszonych pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNastała pora na uzupełnianie zimowych zapasów i napełnianie piwnic i spiżarni domowymi przetworami. Ja na razie jestem na etapie czerpania ze spiżarni mojej ukochanej Mamy. Pewnie przyjdzie dzień, że to ja przejmę ten nawyk, ale na tą chwilę nie wyobrażam sobie, że mogłabym przygotować lepsze przysmaki niż mama Hania. Tym razem przedstawię przepis na domowe suszone pomidory. Może mniej tradycyjne
Kuchnia po mojemuLato to naprawdę idealna pora roku na wszelkiego rodzaju wypieki z owocami bo jest ich mnóstwo i nie wykańczają domowego budżetu dlatego dzisiaj kolejna propozycja na słodką tartę z ciasta ucieranego w towarzystwie śliwek Składniki: - 450g śliwek - 120g masła - 2 jajka - 260g mąki pszennej - 100g cukru - 15g cukru trzcinowego - szczypta soli - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5g proszku do pieczenia - cukier
Kuchenne WariacjeFasolka, fasolka, mogę ją jeść latem na okrągło. Do znudzenia. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na fasolkę na ostro w sosie pomidorowym, tylko zastanawiam się czemu do tej pory się on tutaj nie pojawiła, skoro tak bardzo go lubimy? Ale co tam, nie ważne że późno, ważne ze jest i że zdążycie jeszcze ją zrobić nim zniknie ze sklepów. Polecam. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikcaprese, to moja dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu. Najsłynniejsza włoska sałatka zamknięta w kanapce z aromatycznym pesto i podana na gorąco. Ja mogę ją jeść o każdej porze dnia i nocy :) M. za sałatką caprese nie przepada, ale taka wersja go przekonała. Dla wzmocnienia smaku pomidory można wcześniej podsmażyć na oliwie (co polecam), ale to ciut dłuższa wersja
Pełny talerzjeszcze. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureSkładniki: * 2 skrzydła gęsi * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 5 ziaren pieprzu * 3 ząbki czosnku * włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por) * 6 średniej wielkości ziemniaków * 10 łyżek kaszy jęczmiennej * sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu
Pobite gary Barbaryzakwas. Całość mieszamy drewnianą ( koniecznie) łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Dzień trzeci Znów dodajemy 50 g mąki rozrobionej z wodą ( dobrze jest jeżeli czynność tą powtarzamy o podobnej porze dnia) do słoja, obserwując czy na powierzchni słoja widać pęcherzyki powietrza ( w tym dniu powinny się pojawić pierwsze z nich). Dzień czwarty Po raz ostatni dokarmiamy zakwas ( jeżeli wszystko przebiegło
Miód i pieprzaluminiową i włożyć do lodówki na 3-4 dni , dwa razy dziennie odlewać wodę którą łosoś "wypuści" , łosoś powinien zrobić się twardy i czerwony. Podawać np: z palonym porem , młodymi liśćmi groszku słodkiego , pieprzem, oliwą cytrynową i pomidorem . Smacznego
na gaziesamo zdrowie. Składniki: 2-3 marchewki 2 łyżeczki oleju ostropestowego od SemCo 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki drobno posiekanej pory Przygotowanie: Dwie duże marchewki lub 3 mniejsze obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do startej marchewki dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki oraz posiekaną porę. Surówkę polewamy sokiem z cytryny
Słodkie okruszkiCzas powrócić do blogowania, tym bardziej że mój chorwacki urlop skończył się już jakiś czas temu. Do tej pory natłok różnych spraw skutecznie odciągnął mnie od publikowanie nowych przepisów. Nie mogę jednak w nieskończoność zaniedbywać tych, co tu zaglądają w nadziei, że znajdą jakiś nowy wpis. Na dobry początek będzie coś co można wykorzystać na wiele sposobów, danie szybkie
Przysmaki KarolkiSałatek i przetworów z ogórków nigdy nie jest za dużo. Po klasycznych kiszonych i sałatce z ogórków i papryki przyszła pora na ogórki na ostro. Raczej nie nadają się jako sałatka do obiadu zimą, bardziej jako przegryzka do suto zakrapianej domówki. Tak czy siak warto kilka słoiczków w zanadrzu mieć. Ogórki koreczki są słodko-ostre ale nie do przesady
Pyza i Surówkajakiś czas staję przed kłopotem pieczywa niepierwszej świeżości. KasiaJ (dziękuję!), pomysłodawczyni i moderatorka akcji "Pora na pomidora!" na Durszlaku podsunęła mi myśl, którą prezentuję Wam poniżej. Przy okazji przypomniał mi się pobyt w schronisku w Górach Stołowych i śniadanko, które zaserwował mi szef kuchni (serdecznie pozdrawiam!), osobiście przynosząc mi je do stołu. Jego propozycję zostawiam na koniec. Propozycje są banalnie
Weekendy w domu i ogrodziektóre następnie filetujemy, to warto "skrawki-odpadki" z tej procedury sobie zamrozić na później. To później,to właśnie wywar rybny. Nic prostszego. Do rybnych skrawków, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. To wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy z 20 min. Taki wywar rybny nie musi się długo gotować. Przecedzamy i mamy gotowe pole
Karczma Honoriettydodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ważne by ciasto było albo owinięte folią spożywczą, albo schowane do pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia. Pora na przygotowanie nadzienia. Na patelnię z odrobiną oleju wsypujemy szczyptę gałki muszkatołowej i kurkumy. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki pigwę i zasypujemy cukrem. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Dosypujemy
Karczma Honorietty