por - 13968 przepisów (strona:522/932)

Chleb na owsiance 162

Wakacje się skończyły, czas urlopów tak jakby też ...więc też przyszła w końcu pora na wspólne Wypiekanie na śniadanie ..no i wspólnie z innymi blogerkami  w ten weekend pieczemy chleb na owsiance, przepis na chleb pochodzi z bloga Agnieszki .Chlebek jest bardzo prosty do zrobienia, a efekt jak widać..pyszny...ja robiłam prawie wszystko wg przepisu..ale zamiast

Moje domowe kucharzenie
Psychodietetyka? Z czym to się je? 154

styl jedzenia i nasze nawyki z nim związane, dlatego warto przez kilka, np. 3-7 dni obserwować siebie i prowadzić zapiski tego co jemy, w jakich okolicznościach, o jakich porach i jakie towarzyszą temu uczucia. Na co musimy się przygotować? Na to, że nie będzie łatwo, że samo chodzenie do psychodietetyka nie rozwiąże niczego za nas bez naszego udziału

Szybko Tanio Smacznie
Polecane blogowanie - wrzesień 2015 142

Mamy już wrzesień, więc najwyższa pora na kolejny wpis z cyklu Polecane blogowanie . Dzisiaj mam dla Was prawdziwą mieszankę różnorodności. Myślę jednak, ze każdy znajdzie przynajmniej jedno miejsce, które go zachwyci. Jak zawsze, wybrałam spośród moich ulubionych, gdzie zaglądam bardzo często.        Biznesownik , b log prowadzony przez Andrzeja Wójcika, a powstał mniej więcej w tym samym czasie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nalewka malinowa 149

najprostszych sztuk przygotowywania domowych alkoholi. Jednak w moim przypadku, najtrudniejszy jest czas oczekiwania... I to nawet nie na sam gotowy napój, a na owoce sezonowe. Dlatego jesień, to pora jest cudowna. :) 500g świeżych malin  ok. 200g cukru 200ml wody 0,5l wódki Maliny w słoju zalewamy wódką i zgniatamy. Miksturę pozostawiamy w ciemnym i najlepiej ciepłym miejscu

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto marchewkowe 135

Jesienne wieczory i ranki, przyprawiają mnie o dreszcze..  mgła, zimno, ciemno.. Jednak ta pora roku ma swoje dobre strony. W oczekiwaniu na naszą piękną polską jesień proponuję wam ciasto z marchewki ! Idealnie wilgotne, delikatne, puszyste - pyszne ciasto na zimową herbatę z książką w ręku. To jednak nie wszystko, za sprawą marchwi możemy uzupełnić brakujące witaminy w naszym

Garnkowe fanaberie
olejek miętowy, syrop i nie tylko. 146

naczynie ze szczelnym zamknięciem Zbieramy kilka- kilkanaście łodyg mięty bez kwiatostanów lub z kwiatami dopiero w trakcie wykształcania, najlepiej o świcie ( to wcale nie jest żart), bowiem o tej porze w liściach rośliny, znajduje się najwięcej olejków metanolu ( im słonce wyżej, tym zawartość olejków mniejsza). Z zebranych łodyg zbieramy kwiatostany, ścieramy je w dłoniach, trąc dłonią o dłoń i wkładamy

Miód i pieprz
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 159

Dziś pora na kolejną sałatkę. Tym razem na bazie ryżu.   Pyszna, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu.   Jednak gotując ryż musimy uważać, żeby go nie rozgotować. Z rozgotowanym ryżem   sałatka ta nie smakuje tak dobrze. Miłośnicy zdrowego i lekkiego odżywiania mogą zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Zapraszam!!!     Składniki: 3 woreczki ryżu, 1 puszka kukurydzy konserwowej

Passion of Cooking
Placki ziemniaczane po węgiersku. 150

wiem dlaczego do tej pory żyłam z przekonaniem, ze placki ziemniaczane to cały dzień roboty ;-) Hmm... może dlatego ze kiedyś nie mieliśmy do dyspozycji tylu sprzętów kuchennych które nam ułatwiały w pracy. Zrobienie placków to naprawdę żadna filozofia , spróbujcie sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz

Radość kipiąca uśmiechem.
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 155

zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym najbardziej lubicie czerwony zabielany barszcz? SKŁADNIKI 1,5 litra wody 1 kostka bulionowa warzywna 1 marchew 1 pietruszka 3 ziarna

Karo in the Kitchen
Nasiona chia i owoce tropikalne 127

Robi się coraz chłodniej. A ja chcę jeszcze lato. Dlatego dzisiaj szybka, moim zdaniem bardzo letnia, ale smaczna o każdej porze roku propozycja śniadaniowo – deserowa. Jej przygotowanie trwa chwilę, więc można ją przygotować w chwili kiedy mamy ochotę na coś smacznego i pożywnego, bez konieczności czekania. 1 szkl mrożonego ananasa 1 szkl mango

Polska Zupa
Paprykowe leczo 113

Teraz jest najlepszy czas na przygotowywanie lecza. Warzywa o tej porze są w pełni okresu najlepszego do ich zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie, więc należy z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory. Leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy co w nim się znajdzie. Może

Kuchcik gotuje
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 145

smaku i zapachu). Ponadto mają wtedy najwięcej witamin i minerałów, niż te, które są przechowywane długo. W tym momencie mam na myśli dynię, która jest dostępna tylko o tej porze roku i tylko w tym momencie smakuje najlepiej. Nie wiem czy mam ochotę na dynię wiosną... jakoś mi nie pasuje. Natomiast jesienią uwielbiam dynię! Mleko i przetwory mleczne

Mango Papaja
mirabelki z pigwą nalewka mojego dziadka 117

stare zeszyty z przepisami, odnalazłem jeszcze jedną recepturę, na nalewkę z mirabelek, tym razem autorstwa mego dziadka. Trunek według tej receptury, zrobiłem już raz i pamiętam ze była wyśmienita. Pora więc wykorzystać dziadkowy przepis po raz wtóry.       składniki 1,5 kg mirabelek 0,5 kg pigwy 1 l spirytusu( dziadek nie uznawał innego alkoholu

Miód i pieprz
Ciasteczka na każdą pogodę 126

nieludzkie temperatury, to co niektórzy już zaczynają za nimi tęsknić... Nie ja jednak. U nas bowiem pogoda jest wprost zachwycająca - słonecznie i ciepło, w okolicach dwudziestu stopni. Idealna pora na spacery, z czego wczoraj skwapliwie skorzystaliśmy. C. wrócił z pracy wyjątkowo wcześnie, szybko więc przebrał się w szorty i pojechaliśmy nad jezioro. Szum liści, ten charakterystyczny, trudny do opisania dźwięk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet z czerwonej soczewicy 128

papryką idealnego do kanapek ;) Składniki: 500 g czerwonej soczewicy Kłos Pol , 1 szklanka płatków ryżowych, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pory, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka curry indyjskiego, pieprz, sól. Przygotowanie:  Cebulę kroimy w małą kostkę, a włoszczyznę ścieramy na tarce (można cebulę też zetrzeć

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania