por - 13968 przepisów (strona:524/932)

Uszka i barszcz Wigilijne 144

Barszcz  1 litr wody grzybowej ( tego po gotowaniu grzybów na uszka) 2 kg buraków    1 duża cebula 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora 5 ząbków czosnku   łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek kolendry.  sok z jednej cytryny cukier dla równowagi sól i pieprz mielony czarny.  Wykonanie

Eli Gotowanie
Ryżowe placki 161

każdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora

Eli Gotowanie
Szynka w warzywach na szybko 132

masz" Właśnie tak powstało to danie Składniki 2 porcje 20 - 30 dkg szynki (może być więcej) 2 marchewki 1/2 pasternaku  lub pietruszki 2  łodygi sera naciowego kawałek pora ( ok 10 cm na pograniczu białego i zielonego) 1 łyżka sosu  sojowego ciemnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka imbiru sól ,pieprz do smaku

Eli Gotowanie
Schab pieczony na patelni. 160

galarecie też go robiłam , smakuje idealnie. Składniki kawałek schabu 3 łyżki soli 3 łyżki pieprzu 3 łyżki majeranku 4-5 marchewek 4-5 pasternaku 1 seler naciowy 1 por 5-6 łyżek oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka czosnku Wykonanie - Sól , pieprz ,majeranek wymieszać . Umyty i wysuszony schab ,włożyć do miski z przyprawami   dokładnie go natrzeć i wklepać przyprawy

Eli Gotowanie
Schabowe jajko 169

Ostatnio pokrojone lekko na ukos ,posłużyło mi jako wędlina na kanapki. Składniki na 2 porcje 2 jajka 2 kotlety schabowe 5 pieczarek 1 cebula 3 łodygi selera naciowego kawałeczek pora olej do smażenia (ja używam rzepakowego) łyżka musztardy sól , pieprz do smaku Wykonanie - Jajka ugotować na twardo ,obrać - Kotlery rozbić ,doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Po jednej rozsmarować

Eli Gotowanie
Filet drobiowy faszerowany. 194

Filet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego.  Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest pole do popisu, że tak powiem. U mnie zmienia się w zależności od pory roku. Zaczynając od lekkich jarskich , warzywno-mięsnych, kończywszy na mięsnych.  Ostatnie nie są moim ulubionym daniem , czego nie mogę powiedzieć o reszcie rodziny. Moje ulubione to kombinacje warzywno-mięsne

Eli Gotowanie
Konfitura z brzoskwiń 235

czasu do czasu lubię zjeść kanapkę lub naleśnik z dobrą konfiturą. Do tej pory zachwycałam się frużeliną wiśniową , którą pochłaniam słoiczek po słoiczku z mojej spiżarni ;) Kilka słoiczków rozdałam, więc miejsce w spiżarce się zrobiło ;) Gdy na rynku zobaczyłam te aromatyczne i pyszne brzoskwinie wzięłam ich 1,5 kg na chociaż 3 słoiczki konfitury- choć już został tylko 1 :) Już

Aga w kuchni
"Jak dobrze wstać skoro świt" 116

jakiegoś czasu razem z moim M. próbujemy swoich sił w pieczeniu i jak do tej pory mieliśmy na swoim koncie trzy fiaska, pierwsze bułeczki były strasznie twarde, następne za bardzo smakowały drożdżami, a trzecie przypominały w smaku bardziej obwarzanki krakowskie niż bułeczki. W końcu jednak nadszedł TEN dzień.  Obudziło mnie dziś ciepło słonecznych promieni, z trudem przedzierających się przez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Brazylijskie bułeczki kokosowe 140

świeci. Słychać kroki na schodach, ale to nie te. Ręka, co kładzie rybę na talerzyk, także nie ta, co kładła. Coś sie tu nie zaczyna w swojej zwykłej porze. Coś się tu nie odbywa jak powinno. Ktoś tutaj był i był, a potem nagle zniknął i uporczywie go nie ma. Do wszystkich szaf sie zajrzało. Przez półki przebiegło. Wcisnęło się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chrusty vel Faworki 157

Było ich pięciu, przy czym ich strój wymygał obecności małej dziewczynki, to też namówili siostrę jednego z nich do udziału. Strój był mroczny, ale pomysł genialny i do tej pory nie widziałam niczego, co zaskoczyłoby mnie równie bardzo. I jak przypuszczam nie tylko mnie. Otóż chłopcy przebrali się za kondukt żałobny... Z sali gimnastycznej pożyczyli górną część skrzyni do skoków

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb ze słonecznikiem 168

wielu wypiekach, jednym z nich jest na przykład prezentowana przeze mnie jakiś czas temu chałka. Dziś natomiast chciałam zaprezentować Wam pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu i od tamtej pory właściwie stale gości u nas w domu. M. wprost się nim zajada i twierdzi, że żaden inny spośród wypróbowanych przeze mnie, nie dorasta mu do pięt. Choć jest bardzo czasochłonny

Przepysznik - BLW i nie tylko
Crinkles 158

moja dzisiejsza propozycja, kolejna imprezowa, a mianowicie Crinkles. Miałam chęć na te ciasteczka już od zeszłego roku, ale jak zwykle nie było okazji, żeby je upiec. I wreszcie nadeszła pora świąteczna, idealna dla czekoladowych smakołyków. Toteż radośnie zabrałam się za ich wypiek, najpierw w Stowarzyszeniu gdzie pracuję, dla dzieciaków. Ta pierwsza próba była wielkim niewypałem, wszystkie ciacha rozpłynęły się

Przepysznik - BLW i nie tylko
48 tygodni - Bezy 176

Specjalnie na urodziny mojej mamy postanowiłam zabrać się za bezy. Do tej pory robiłam je trzy razy, z czego dwa wyszły nawet smacznie, tym razem jednak byłam twarda i zastosowałam się absolutnie do wszystkich zaleceń, namęczyłam się, głowa mnie rozbolała od jednostajnego dźwięku miksera, ale bezy wyszły rewelacyjne! Bardzo gorąco polecam spróbować się w tej trudnej sztuce pieczenia/suszenia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Łososiowe powitanie 169

bazylia cytryna (do skropienia) kilka różyczek brokułów (~300gr) żółty ser My podajemy z podpiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym mały jogurt naturalny  ząbek czosnku pieprz 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) por, jarmuż - do smaku (opcjonalnie) 1. Łososia skropić cytryną, obtoczyć w bazylii i odrobiną pieprzu (przy okazji sprawdzić czy na pewno nie ma ości!) i do lodówki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśnikowy tydzień: Naleśniki ryżowe 162

Jako, że mamy dziś Pierwszy Dzień Wiosny (jeden z moich ulubionych dni w roku), postanowiłam wrzucić coś wesołego, smakowitego i równie niestandardowego co przepisy wrzucane przez nas do tej pory. We czwartek pojawił się pomysł na zużycie poobiedniej kaszy gryczanej, dzisiaj natomiast podobnie postąpiłam z ryżem. Wyszły fantastyczne naleśniki o lekkim posmaku opłatka, idealnie pasujące do syropu klonowego. Wydaje

Przepysznik - BLW i nie tylko