Jesień to bogactwo warzyw. Do wyboru do koloru , chciałoby się rzec. Wspaniała pora roku w której za niewielkie pieniądze na bazarkach można dostać bogactwo witamin. Zakładając że nie są przenawożone. Ostatecznie gdzieś te warzywa musimy kupować . Niestety bez tego
Eli Gotowaniezdjęciu Składniki 8 szt 4 duże filety drobiowe 30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka doprawić przyprawami, wymieszać . Dodać pokrojoną i podsmażoną 1 cebulę. Wymieszać. - Farsz mięsny nakładać
Eli GotowanieBarszcz 1 litr wody grzybowej ( tego po gotowaniu grzybów na uszka) 2 kg buraków 1 duża cebula 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora 5 ząbków czosnku łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek kolendry. sok z jednej cytryny cukier dla równowagi sól i pieprz mielony czarny. Wykonanie
Eli Gotowaniekażdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora
Eli Gotowaniemasz" Właśnie tak powstało to danie Składniki 2 porcje 20 - 30 dkg szynki (może być więcej) 2 marchewki 1/2 pasternaku lub pietruszki 2 łodygi sera naciowego kawałek pora ( ok 10 cm na pograniczu białego i zielonego) 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka imbiru sól ,pieprz do smaku
Eli Gotowaniegalarecie też go robiłam , smakuje idealnie. Składniki kawałek schabu 3 łyżki soli 3 łyżki pieprzu 3 łyżki majeranku 4-5 marchewek 4-5 pasternaku 1 seler naciowy 1 por 5-6 łyżek oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka czosnku Wykonanie - Sól , pieprz ,majeranek wymieszać . Umyty i wysuszony schab ,włożyć do miski z przyprawami dokładnie go natrzeć i wklepać przyprawy
Eli GotowanieOstatnio pokrojone lekko na ukos ,posłużyło mi jako wędlina na kanapki. Składniki na 2 porcje 2 jajka 2 kotlety schabowe 5 pieczarek 1 cebula 3 łodygi selera naciowego kawałeczek pora olej do smażenia (ja używam rzepakowego) łyżka musztardy sól , pieprz do smaku Wykonanie - Jajka ugotować na twardo ,obrać - Kotlery rozbić ,doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Po jednej rozsmarować
Eli GotowanieFilet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego. Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest pole do popisu, że tak powiem. U mnie zmienia się w zależności od pory roku. Zaczynając od lekkich jarskich , warzywno-mięsnych, kończywszy na mięsnych. Ostatnie nie są moim ulubionym daniem , czego nie mogę powiedzieć o reszcie rodziny. Moje ulubione to kombinacje warzywno-mięsne
Eli Gotowanieczasu do czasu lubię zjeść kanapkę lub naleśnik z dobrą konfiturą. Do tej pory zachwycałam się frużeliną wiśniową , którą pochłaniam słoiczek po słoiczku z mojej spiżarni ;) Kilka słoiczków rozdałam, więc miejsce w spiżarce się zrobiło ;) Gdy na rynku zobaczyłam te aromatyczne i pyszne brzoskwinie wzięłam ich 1,5 kg na chociaż 3 słoiczki konfitury- choć już został tylko 1 :) Już
Aga w kuchnijakiegoś czasu razem z moim M. próbujemy swoich sił w pieczeniu i jak do tej pory mieliśmy na swoim koncie trzy fiaska, pierwsze bułeczki były strasznie twarde, następne za bardzo smakowały drożdżami, a trzecie przypominały w smaku bardziej obwarzanki krakowskie niż bułeczki. W końcu jednak nadszedł TEN dzień. Obudziło mnie dziś ciepło słonecznych promieni, z trudem przedzierających się przez
Przepysznik - BLW i nie tylkoświeci. Słychać kroki na schodach, ale to nie te. Ręka, co kładzie rybę na talerzyk, także nie ta, co kładła. Coś sie tu nie zaczyna w swojej zwykłej porze. Coś się tu nie odbywa jak powinno. Ktoś tutaj był i był, a potem nagle zniknął i uporczywie go nie ma. Do wszystkich szaf sie zajrzało. Przez półki przebiegło. Wcisnęło się
Przepysznik - BLW i nie tylkoByło ich pięciu, przy czym ich strój wymygał obecności małej dziewczynki, to też namówili siostrę jednego z nich do udziału. Strój był mroczny, ale pomysł genialny i do tej pory nie widziałam niczego, co zaskoczyłoby mnie równie bardzo. I jak przypuszczam nie tylko mnie. Otóż chłopcy przebrali się za kondukt żałobny... Z sali gimnastycznej pożyczyli górną część skrzyni do skoków
Przepysznik - BLW i nie tylkowielu wypiekach, jednym z nich jest na przykład prezentowana przeze mnie jakiś czas temu chałka. Dziś natomiast chciałam zaprezentować Wam pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu i od tamtej pory właściwie stale gości u nas w domu. M. wprost się nim zajada i twierdzi, że żaden inny spośród wypróbowanych przeze mnie, nie dorasta mu do pięt. Choć jest bardzo czasochłonny
Przepysznik - BLW i nie tylkomoja dzisiejsza propozycja, kolejna imprezowa, a mianowicie Crinkles. Miałam chęć na te ciasteczka już od zeszłego roku, ale jak zwykle nie było okazji, żeby je upiec. I wreszcie nadeszła pora świąteczna, idealna dla czekoladowych smakołyków. Toteż radośnie zabrałam się za ich wypiek, najpierw w Stowarzyszeniu gdzie pracuję, dla dzieciaków. Ta pierwsza próba była wielkim niewypałem, wszystkie ciacha rozpłynęły się
Przepysznik - BLW i nie tylkoSpecjalnie na urodziny mojej mamy postanowiłam zabrać się za bezy. Do tej pory robiłam je trzy razy, z czego dwa wyszły nawet smacznie, tym razem jednak byłam twarda i zastosowałam się absolutnie do wszystkich zaleceń, namęczyłam się, głowa mnie rozbolała od jednostajnego dźwięku miksera, ale bezy wyszły rewelacyjne! Bardzo gorąco polecam spróbować się w tej trudnej sztuce pieczenia/suszenia
Przepysznik - BLW i nie tylko