por - 13968 przepisów (strona:518/932)

Śniadaniowe placuszki z kaszy manny 168

manny z dodatkiem bananów i cudownego aromatu cynamonu mogą być miłą odmianą zarówno na leniwy, jak i pracowity początek dnia. Przepis parę lat temu skądś spisałam, i od tamtej pory czasem, w ramach przyznania wolnego śniadaniowej owsiance przygotowuję je i delektuję się nimi, tym bardziej, że powstają niesamowicie szybko. Smacznego! Składniki: 2/3 szkl. kaszy manny 2 dojrzałe banany 1 jajko

psgotujemy
Sałatka grecka 282

Sałatka grecka pachnąca latem.  Zakochałam się w niej w Grecji i od tamtej pory gości na stałe w mojej kuchni. W mojej sałatce greckiej królują pomidory, ogórki, serek feta i oczywiście oliwa. Składniki: 2 duże pomidory 4 ogórki gruntowe 150 g serka feta 1 duża czerwona cebula 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 1 czubata łyżeczka przyprawy

Smak mojego domu
Stek filet mignon z Angusa w cukrze i rozmarynie 139

Rasa Aberdeen angus pochodzi z XVIII wieku i została wyhodowana w Szkocji. Do tej pory występuje tam powszechnie, ale jest też hodowana w Argentynie, USA i Kanadzie, oraz ostatnio w Polsce. Ma wyjątkowe mięso z doskonałym marmurkiem tłuszczu, które jest wprost stworzone do steków na wyjątkowe okazji. Cięcie filet mignon to środkowa część polędwicy o grubości 5 centymetrów. Tak więc

Milion Smaków
Cukinia faszerowana warzywami i kaszą owsianą 175

stopniach. Zdrowo-smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Faszerowane pieczarki w sam raz na grilla 4177

gotowanej szynki 200 g serka wiejskiego, lub innego twarożku garść szpinaku, lub roszponki średnia cebula 2 łyżki oleju sól pieprz gałka muszkatołowa Niestety u nas o tej porze ciężko dostać świeży szpinak, dlatego zastępujemy go bardzo popularną w Niemczech roszponką. Przygotowanie: Szpinak, lub roszponkę myjemy, suszymy i siekamy na dość duże kawałki. Odcinamy nóżki od pieczarek i kroimy

KasiaiKrzysiu.pl
Sałatka z ogórków z papryką i cebulą - przepis 1302

Szaleństwo przetworów trwa nadal. Był już ketchup z cukinii teraz pora na sałatkę z ogórków z papryką i cebulą. A to dopiero początek przetworów. W zeszłym roku dostałam od Cioci kilka słoików z tą właśnie sałatką. Tak mi posmakowała, że postanowiłam w tym roku sama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem i trudno

Pyza i Surówka
Jajecznica z kurkami 203

Jajecznica z kurkami to najlepsze śniadanie jakie można sobie wymarzyć o tej porze roku. Potrawa znana i lubiana w Polsce od stuleci. Jajecznica to domena prostej kuchni i nie wymaga umiejętności kulinarnych, kojarzy się najczęściej z "kawalerskim" gotowaniem. Dość kaloryczna i pożywna stanowi świetny starter na początek dnia. U nas tradycyjnie gości w każdy niedzielny poranek. Lato w pełni, kurek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis miesiąca – lody, sorbety, parfait i semifreddo 168

Uwielbiam wszelkiego rodzaju mrożone desery jak lody, sorbety, parfait czy semifreddo . Mam nadzieję, że Wy też lubicie domowe lody i z chęcią dołączycie do przepisu miesiąca. Lato to doskonała pora na na przyrządzanie mrożonych deserów. Lody to wspaniały orzeżwiający deser. Lubię przyrządzać lody, bo robię takie na jakie mam ochotę. Domowe lody są naturalne i pozbawione środków barwiących, aromatycznych

codojedzenia
Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem 240

stopni C. Na przystawkę do obiadokolacji podano nam danie, które stało się inspiracją do wykonania poniższej sałatki . Ta przystawka otworzyła mi oczy na wykorzystanie kalafiora, bo do tej pory robiłam go tylko na 4 sposoby. Przepis nie oddaje tamtego smaku, ale też nie o to mi chodzi. Ziemniaki zastąpiłam ogórkami, a majonez oliwą i octem. Użyłam też więcej przypraw

Weekendy w domu i ogrodzie
JAGODOWO – MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ 424

mamy wyczekany weekend! A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami. Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach. Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia

Ostra na Słodko
Zdrowa pełnoziarnista pizza w 15 minut !! 203

pierwszy raz spróbowałam tej pizzy, zrozumiałam, że od tej pory będzie to jedyna pizza jaką będę robić. Spód to trochę przerobiony chlebek naan, którego zamiast na drożdżach zrobiłam na jogurcie, ale na pewno wypróbuje niebawem również jego tradycyjną wersję, chlebek piecze się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok 2 minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze

zdrowa vege kuchnia
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 180

Faszerowane warzywa są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Do tego ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie zrujnuje kieszeni. Ja postanowiłam nafaszerować bakłażany, które do tej pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące. Potrzebne nam (dla 4 osób): - 2 bakłażany - szklanka kaszy jęczmiennej - papryka czerwona - mała cukinia - 2 szklanki bulionu warzywnego

W poszukiwaniu inspiracji
Letnia wariacja czyli Kakaowe Love z malinami i nutką mięty 163

Malinowy zawrót głowy :), pyszne te maliny i zdrowe, a jak robię ciasto to dzieciaki ciągle podkradają....fantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!. Moje pyszne puszyste ciasto wysyłam na konkurs do  Wielkiego apetytu  , bo kto wie, może ktoś się nim zauroczy?. Składniki: 15 dag masła 1 szklanka cukru 125 ml mleka 125 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 jaja

Apetyczna babeczka
Questadillas - czyli grillowane tortille z kurczakiem i warzywami 458

Questadillas, czyli tortille nadziewane warzywami, kurczakiem i serem, to kolejne z moich niezawodnych imprezowych dań. Można je przygotować w domu o każdej porze roku lub latem na grillu - i właśnie tak smakują najlepiej. Najbardziej wypasiona wersja zawiera kawałeczki kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę, kolendrę i czerwoną fasolkę oraz ser cheddar, który nam to pięknie połączy. Można także dodać

Kulinarne Inspiracje
I znowu po duńsku... 170

zawsze z niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze od kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną

Pożeraczka, czyli raz adobrze