Pora na pyszne śniadanie! ;-))) Idealny posiłek potreningowy. Szybko doda nam energii, smakuje obłędnie i ma w sobie to co biegacze kochają najbardziej: banan i masło orzechowe (u mnie z nerkowców) ;-) Smoothie bananowe z masłem z nerkowców! SKŁADNIKI: - 1 banan - 1 łyżka masła z nerkowców - 1/2 łyżeczki kakao W/w zmiksuj. Wlej do miseczki dodaj płatki crunch i maliny! Gotowe! Kto chętny
SMYKWKUCHNIAROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I KURCZAKA To jedno z najbardziej aromatycznych i bogatych w smaku dań z dynią, jakie do tej pory robiłam :) Syty, kolorowy, słoneczny gulasz z mnóstwem warzyw, soczewicą i kurczakiem. Nie pomijajcie dodatku soczewicy w przepisie, bo "wiąże" ona wszystko w spójną całość i smakuje wyjątkowo pysznie w towarzystwie dyni :) Również niech nie przeraża Was długa lista
Słodko-Słony Świat Ilonykonfitura często gościły w moim domu za sprawą babci, która popełniała te rarytasy. Ja tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić coś, czego do tej pory nie robiłam z tymi owocami. I padło na nalewkę :) Patent na nalewkę podsunęła mi znajoma, która znalazła w gazecie (nie wiem której) pomysł na ten trunek. Dodatek kawy i wanilii wydawał
My simple kitchenZmobilizowałam się do wspólnego pieczenia w akcji "Ciasto na niedzielę" . Od długiego czasu obiecywałam sobie upieczenie tego ciasta. A że teraz mamy pyszne jesienne jabłka to i pora odpowiednia. Ciasto jest pyszne, jedynie dla początkujących może być trochę problem z położeniem górnej warstwy. Ale nie zrażajcie się bo warto. Przepis na ciasto od Jolanty . Składniki: 80 dkg mąki pszennej T500
Ala piecze i gotujeNiedawno w ofercie Sante pojawiła się mielona łuska gryczana. Do tek pory myślałam, że grykę wykorzystuje się tylko do produkcji kaszy i mąki. Okazało się jednak, że od jakiegoś czasu wykorzystuje się również jej łupinki, które mają wiele wartościowych składników odżywczych, miedzy innymi fosfor, potas, magnez, cynk i miedź. Zawiera ona również antyutleniacze, witaminy z grupy B oraz dużą
Kulinarne przygody Gatitypszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem. Zresztą to nie tylko moje zdanie. Zabieramy go zawsze każdą imprezę, każdego grilla, każde
Marder&Marder ManufactureNiedawno pisałam o tym, jak jeść, żeby nie przytyć . Jedną z najważniejszych wskazówek jest śniadanie. Istotne jest nie tylko to co jemy, ale także o jakiej porze. Ważne, by nie opóźniać śniadania - należy je zjeść do pół godziny od wstania z łóżka. Jednym z moich ulubionych śniadań jest gęsta owsianka z owocami i prażonymi płatkami migdałów. Zaczynam ją robić
Kulinarne Inspiracjecienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą skorupką i z mocno wyrośniętym, dość pulchnym brzegiem. Jeśli do tej pory zostawialiście ranty z pizzy – możecie zapomnieć o starych zwyczajach. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, następnie do wody wlewamy oliwę i wsypujemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę do zapienienia
Karo in the Kitchennajpyszniejsze smarowidło do chleba jakie do tej pory zrobiłam .Dawno temu nie znosiłam prawdziwego ,sklepowego paprykarza ,bo zawsze coś nieprzyjemnie chrzęściło między zębami .W domowym ryż zamieniony na kaszę , ulubiona ryba i mogę go jeść codziennie. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej 100 g filetu z dorsza ,mintaja … 2 marchewki mała cebulka koncentrat pomidorowy lub przecier 0,5 łyżeczki chili
Ladylaura.ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków. 1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę) Składniki : - 300 g boczniaków - 1 mały por - 2-3 ogórki kiszone - 1 łyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej) - pieprz, sól - przyprawy
zdrowa vege kuchniaByło ciasto marchewkowe, teraz pora na muffinki. Są rewelacyjne, słodziutkie choć nie zawierajaą cukru. Są sycące i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, tak więc spokojnie mozna je zjeść na drugie śniadanie. Przy ich przygotowaniu postanowiłam dać stewii drugą szansę (bo stewia mi za bardzo nie smakuje) i dodałam trochę do ciasta. Nie odważyłam się posłodzić samą stewią - boję sie gorzkiego
pyszne zdrowościsałatka zawsze kojarzy mi się z okresem wrześniowo-październikowym. Może dlatego, że o tej porze roki gruszki są najsmaczniejsze. To absolutna klasyka, którą - z powodu alergii na orzechy włoskie - jestem zmuszona zmienić. Ale coś chrupiącego i tak do niej dorzucam ;) Sałatka idealna na drugie śniadanie i nie tylko. Składniki (na 2 porcje): mieszanka sałat, wśród nich koniecznie rukola (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieowsiance caffe latte ( przepis tutaj ) przyszła pora na owsiankę cappuccino , która szczerze mówiąc bardziej przypadła mi do gustu (mleczna pianka owsianka cappuccino Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 50 g płatków owsianych górskich 100 ml wrzącej wody 1/3 szklanki - 80 ml zaparzonej kawy 1/4 szklanki - 60 ml mleka cukier jak zro bić? Płatki owsiane zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem. W tym czasie
tost z dżememCzasem idąc na grilla nachodzi mnie ochota na coś innego niż standardowa kiełbasa. Dlatego dziś przyszła pora na szybkie i smaczne grillowane kanapki z nutą barbecue. Spróbujcie. Takie kanapki wykonuje się naprawdę prosto, a wzbogacając je o ulubione składniki mogą stać się Waszą alternatywą na tradycyjnie podaną kiełbasę. Składniki: (dla ułatwienia na 2 kanapki) 4 kromki chleba tostowego (u mnie
Słodkie okruszkibyliśmy aż tak wysoko! Widok niesamowity! Moi mężczyźni podziwiali miasto przez lunetę, a ja jak zwykle za pomocą kamery. A my trochę już przemoknięci, szczęśliwi i głodni. Przyszła pora coś zjeść. Nie znam zbytnio francuskiej kuchni, ale wiem, że pieczona pierś z kaczki z sosem z zielonego pieprzu to charakterystyczna francuska potrawa. Tak więc mój wybór był prosty. Czerwone wino
codojedzenia