por - 13968 przepisów (strona:526/932)

Risotto z boczniakami - wersja fusion 167

pieprz kolorowy, natka pietruszki, bazylia 1/4 szklanki mleka bulion/wywar Bulion:  Schab i ew.inne mięsne składniki zalewamy wodą, dodajemy 2-3 marchewki,małą cebulkę, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto:  Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek

Karczma Honorietty
Tort czekoladowo-malinowy 167

Bardzo prosty tort na wyjątkowe okazje :) Spód, na którym został przygotowany to moje nowe odkrycie. Jest zdecydowanie lepszy niż tradycyjny biszkopt kakaowy, z którego do tej pory korzystałam. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie wymaga już nasączania, chociaż można to zrobić. Krem to połączenie najlepszej frużeliny malinowej i kremowego serka mascarpone. Pięknie się trzyma i prezentuje, a przede wszystkim jest

Chocolate Muffin Blog
Ziołowy sos do sałatek 151

niego kotletów :) Dzisiaj młodzież studiująca ma zupełnie inną świadomość i podejście do żywienia. I chwała im za to. A mnie pozostaje się cieszyć, że i na mnie przyszła pora i przetworzonej żywności w moim menu nie ma prawie w ogóle.  Sos do sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę

bistro mama
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 146

poczęstowani nawet nie zdają sobie sprawy, że to właściwie to samo ciasto, z nieco tylko innymi dodatkami. Ja preferuję wersje z owocami, które można zmieniać w zależności od pory roku. Bardzo lubię dodatek kruszonki, czego chyba nie muszę tłumaczyć - ogólnie przecież wiadomo, że wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rumiane placki z cukinii 259

Cukinia ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jej  kwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in.  zupę krem z serem rokpol  i  sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle

W SMAK
Muffinki śliwkowe 172

Mamy w pełni sezon na śliwki, więc pora na smaczne, lekko kwaśne muffinki ze śliwkami. Zaletą muffinek jest nie tylko to, że robi się je szybko, dodatkowo można je zjeść w domowym zaciszu do kawy, albo też zabrać na piknik na łonie natury. Ja zabieram zawsze muffinki w góry. Za każdym razem gdy zdobywam szczyt, mogę zjeść swoją muffinkę zwycięstwa

Passions hobbies life
Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dynią i słonecznikiem 186

powiedzieć? jest pyszny. Namawiam Was do wypieku własnego chleba już tyle lat i nikt się nie przyznaje czy piecze i czy może dzięki moim przepisom zaczął piec? No cóż pora na kolejny chleb, bochenek pachnący pestkami dyni i słonecznika, polecam gorąco. Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dynią i słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krokiet z farszem grzybowym 195

użyciem grzybów nieodparcie kojarzą mi się z jesienią , słoneczną , czy deszczową , nie istotne ..uwielbiam spacer po suchych , szeleszczących liściach i ten specyficzny zapach unoszący się w powietrzu ..kolorowa piękna pora roku . No a grzyby ..chyba niewiele jest rzeczy , które je wyprzedzają smakowo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 bardzo cieniutkich naleśników , smażonych bez tłuszczu -zimych

Ogrodnik w podróży
Pudding kokosowy z muesli, jogurtem, borówkami i malinami 136

pory, poza mlekiem kozim, korzystałam jedynie z mleka sojowego firmy Alpro . Ostatnio będąc w sklepie odkryłam nowy, ciekawy produkt - mleko kokosowe również tej firmy. W smaku bardzo ciekawe, niesłodkie, po prostu pyszne. Cenowo jest też dużo bardziej opłacalne niż mleko kokosowe z puszki. Oczywiście jeśli chodzi o skład występują duże różnice, ale warto czasem spróbować czegoś innego. Na jutrzejsze śniadanie

Chocolate Muffin Blog
Jaglane naleśniki z brokułami i twarożkiem 231

jeszcze. ;)  Delikatna w smaku, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach.  Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :)  Są naprawdę rewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się

Kuchnia Ellie
Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue 212

intensywnym poranku, pełnym załatwiania urzędowych spraw, postanowiliśmy spędzić resztę dnia na świeżym powietrzu. A że naszła już pora obiadowa, nie obyło się bez dań z grilla. Poza tradycyjnymi kiełbaskami postanowiłam przyrządzić szybkie, ale jakże pyszne szaszłyki aromatyzowane świeżym lubczykiem. Warzywa, kiełbasa i lubczyk... wspaniałe połączenie. A tzw. "kropką nad i" był sos barbecue od Folwark , który idealnie sprawdził się

Słodkie okruszki
Botwinka z ziemniakami 198

chcecie, żebym pisała wstępy. Krótko: botwinka jest moim smakiem lata podobnie jak  ogórki małosolne . B otwinka porcja dla 2 osób: pęczek botwinki marchewka mała pietruszka mały por kawałek selera 2-3 ziemniaki sol 1-2 łyżki octu spirytusowego śmietana 18% 1 litr wody 1. Włoszczyznę obieramy i gotujemy w 1 litrze wody z 1 łyżką soli

Perfect home life
Białkowy omlet kokosowy bez mąki 188

mąki, czyli jak wykorzystać nadmiar białek zgromadzonych w lodówce np. po przygotowywaniu domowego budyniu. A mówiąc o budyniu - w najbliższych dniach planuję przygotować pyszny budyń jakiego do tej pory nie jedliście... smak? W tonacji dzisiejszego omleta :) Zapraszam na kolację, która pachnie i smakuje jak wielka kokosanka :) Składniki: 2 białka 1 łyżka wiórków kokosowych szczypta sol Dodatkowo: jogurt masło orzechowe orzechy

Chocolate Muffin Blog
Koktajl śliwkowy z karmelem 157

Uwielbiam latem zimne koktajle z owoców sezonowych, które doskonale schładzają organizm, do tego zastępują tradycyjny posiłek, kiedy latem nie chce się jeść, ani nawet gotować. Teraz przyszła pora na śliwki. Na stoiskach na rynku są wszelkie możliwe gatunki śliwek. Wczoraj kupiłam dwa rodzaje fioletowych słodkich i soczystych, a dzisiaj zrobiłam z nich koktajl. Zimne owocowe napoje na upały są najlepsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ser Farmhouse Cheddar 124

przez 1 miesiąc Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania