por - 13968 przepisów (strona:530/932)

Zupa z fasolką szparagową 128

kostkę lub pół krążki. Wrzucamy ją z powrotem. Gotujemy do momentu gdy warzywa się ugotują (ja uważam aby nie były zbyt miękkie). Wyławiamy niepotrzebne już składniki, czyli mięso, cebulę, pora, pietruszkę i selera. Oddzielnie mieszam śmietanę z odrobiną zupy i dodaję do całości. Na koniec dodaję pokrojony koper i doprawiam do smaku vegetą

Qchnia po prostu
Ciasto Szyszkowiec. 397

też nadałam mu taką nazwę. Jest to propozycja bardziej już jesienna, na kremówce. Zresztą szyszki też w lesie zbiera się jesienią, jakoś tak pasuje mi to ciacho do tej pory roku.  Lubicie jesień? Ja jesieni doczekać się już nie mogę, kocham spadające liście, babie lato i magię jesiennych kolorów. Najpiękniejszy okres w całym roku kalendarzowym jak dla mnie. Urodziłam

Poezja Smaków - blog kulinarny
Leniwa wieprzowina 133

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , może i Wam przypadnie do gustu , a dzięki małej pracochłonności , pozwoli na zajęcie się czymś , na co do tej pory brakowało Wam czasu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,6 kg mięsa gulaszowego lub łopatki

Ogrodnik w podróży
Proste ciasto z masłem orzechowym i renklodami 239

Ogłaszam, że już najwyższa pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często. Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach ciasta

Smaczna Pyza
Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową 121

pamiętacie, zrobiłam sorbet jeżynowy z białym winem . Podczas gotowania na żywo zmiksowałam borówki amerykańskie z truskawkami i maślanką. Był już koktajl jeżynowy na maślance z płatkami owsianymi, a dzisiaj pora na odsłonę z owocową granolą! Było pysznie, chrupiąco i orzeźwiająco, a tego właśnie potrzebowałam. Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Składniki: 1 l maślanki jeżyny owocowa granola cukier Przygotowanie

Moja smaczna kuchnia
Kukurydza z patelni 140

rodnikami i przedłużają młodość. Luteina i zeaksantyna pomaga zaś chronić nasze oczy. Ugotowana w wodzie stanowi smaczą przekąskę, może nieco kaloryczną, ale na pewno zdrową. I tak do tej pory najczęściej kukurydzę przygotowywałam, a smakowite słodkie ziarenka zastępowały kolacyjne danie. Dzisiejszą zrobiłam na szybko, przysmażyłam i udusiłam na patelni. Pokrojona w plasterki, podana z masłem pietruszkowym i cukinią była świetnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lemoniada bazyliowa z malinami 157

Maliny o tej porze roku smakują najlepiej :) Pomyślałam że zrobię z nich pachnącą bazylią lemoniadę. Upały wróciły więc trzeba się nawadniać :D Składniki na jedną pół litrową szklankę: 1/2 cytryny ok 15 malin 8-10 listków świeżej bazylii 1 płaska łyżka miodu rzepakowego lub łyżka brązowego cukru woda mineralna  Cytrynę pokroić na ćwiartki i wrzucić do szklanki, dodać bazylię

Jemy Pijemy
Tarta jabłkowa- Rose 135

jedzeniu naprawdę nie jest nam potrzebna). Forma ceramiczna za to jest zdecydowanie ładniejsza, możemy w niej od razu podać potrawę na stół, i kroić na porcje w naczyniu.   Pora na krem. Zagotujcie 500ml mleka z masłem, cukrem i nasionami wanilii. W pozostałych 200ml rozmieszajcie dokładnie 2 budynie, mielony cynamon i startą gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące mleko

Karo in the Kitchen
Empanadas 121

operację z olejem i podsmażamy bakłażana – aż zmięknie i zrobi się delikatnie przeźroczysty. Wszystkie podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy do nich pokrojony szczypior.   W rondlu znowu ląduje łyżka oleju – pora na mięso. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie napis „garmażeryjne”. To chyba najpodlejszy możliwy gatunek – z mechanicznie oddzielonych od kości resztek, okrawków

Karo in the Kitchen
Szynka z rękawa 2w1 226

wyjmijcie ją odpowiednio wcześniej przed pieczeniem żeby nabrała temperatury pokojowej. I pamiętajcie koniecznie, że wkładamy ją do już nagrzanego piekarnika – nigdy do zimnego. Chcemy ją upiec, zamknąć jak najszybciej pory mięsa w wysokiej temperaturze – a nie ugotować we własnych sokach. Pyszna z surówką z białej kapusty, z żurawiną, z sosem grzybowym czy pieczeniowym. Na zimno, na kromce chleba, z chrzanem

Karo in the Kitchen
Froyo – szybkie lody z owoców jagodowych i jogurtu 161

lody? Lepszy nie, ale znajdzie się zdrowszy niż lody ze sklepu. W tej kombinacji składników to deser dodatkowo bogaty w białko i witaminy. Często robię własne lody. Może już pora, żebyście i Wy spróbowali? Żadnych sztucznych barwników i polepszaczy. Niewiele tłuszczu, mało cukru. Czyste białko i wapń z jogurtu. Naprawdę są zdrowe. I bardzo proste w wykonaniu

Karo in the Kitchen
Tort piętrowy krok po kroku – jak poskładać tort profesjonalnie 218

Około centymetra od brzegu ciasta nakładamy równą warstwę kremu – przy położeniu górnej warstwy ciasta taka operacja sprawi, że masa wyrówna się prawie do samego brzegu. Jeśli używacie konfitury teraz pora na nią. Wyłóżcie ją dokładnie w zabezpieczony okrąg z kremu i cienko, równo rozsmarujcie. Na konfiturę wykładamy kolejną warstwę kremu. Przykładamy górny placek, lekko dociskając poziomujemy masę. Boki masy uzupełniamy

Karo in the Kitchen
Zielone stir fry z wołowiną 174

minut. Dorzucamy pokrojone w zgrabne księżyce łodygi selera naciowego. Smażenie i mieszanie zajmie Wam kolejne 2 minuty. Pokrojona kapusta pekińska zmięknie szybko – wrzucamy ją i całość smażymy jeszcze minutę. Pora na sos. Do bazowego sosu stir fry z TEGO przepisu dodajemy 4-5 łyżek wody, energicznie mieszamy. Wlewamy całość do warzyw i mięsa, szybko i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 129

bułką tartą, nie z jajkiem. Nie w pomidorach. Nie smażona z czosnkiem i pietruszką, chociaż takie warianty uwielbiam. Znudziły mi się. A moment nudy w kuchni to pora na testowanie nowych rzeczy. Nie mam pojęcia skąd wzięło się to danie. Czy to potrawa gotowana przez Polaków we Włoszech? Skąd nagle frankfurterka, skąd sos z siekanych jajek? W „The Silver Spoon

Karo in the Kitchen
Kluski parowe pod jagodową chmurką 111

Przepis dostałam od mamy mojego męża i dopiero od tej pory robię te kluski. Wcześniej sama ich nie robiłam. Składniki: Kluski: 500 g mąki 50 g drożdży 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka   Sos jagodowy: 200 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru 2 łyżki jagód (mogą być z kompotu) Sposób przygotowania: 1. Zrobić zaczyn

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania