por - 13968 przepisów (strona:525/932)

Łososiowe powitanie 166

bazylia cytryna (do skropienia) kilka różyczek brokułów (~300gr) żółty ser My podajemy z podpiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym mały jogurt naturalny  ząbek czosnku pieprz 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) por, jarmuż - do smaku (opcjonalnie) 1. Łososia skropić cytryną, obtoczyć w bazylii i odrobiną pieprzu (przy okazji sprawdzić czy na pewno nie ma ości!) i do lodówki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśnikowy tydzień: Naleśniki ryżowe 156

Jako, że mamy dziś Pierwszy Dzień Wiosny (jeden z moich ulubionych dni w roku), postanowiłam wrzucić coś wesołego, smakowitego i równie niestandardowego co przepisy wrzucane przez nas do tej pory. We czwartek pojawił się pomysł na zużycie poobiedniej kaszy gryczanej, dzisiaj natomiast podobnie postąpiłam z ryżem. Wyszły fantastyczne naleśniki o lekkim posmaku opłatka, idealnie pasujące do syropu klonowego. Wydaje

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rosół 241

przed wami moja wersja rosołu. Rosół 2 udka z kurczaka 200g wołowiny rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu włoszczyzna (seler, 2 pietruszki, 2 marchewki, por) 1 średnia cebula mieszanka ziołowa z lubczykiem (bez soli i glutaminianu) Mięso umyć i wrzucić do ok. 3 litrów zimnej wody, razem z liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim, zagotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa brokułowa 255

doprawić. Gdzieś ta wiedza się upłynniła i dopiero kiedy poszłam na studia i zaczęłam gotować, poznałyśmy z mamą tajniki tych warzyw i odkryłyśmy jak przygotować je smacznie. Od tamtej pory przede wszystkim król dzisiejszego posta, brokuł, gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Dzielę się poniższym przepisem właśnie dziś, ponieważ można już na rynku kupić dobre, polskie brokuły, rosnące

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pomidory ze śmietaną 169

bardziej nic w niej nie ma. W takich chwilach zawsze pozostaje ratunek w postaci starego przepisu z dzieciństwa, połączenie trzech smaków, które uwielbiałam jako dziecko i uwielbiam do tej pory. Może komuś jeszcze uratuje kolację tak jak mnie? Tosia w każdym razie nie narzekała. Pomidory ze śmietaną 1 pomidor 1/2 cebuli 1 łyżka śmietany 18% przyprawy (pieprz, bazylia, oregano) Pomidora

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka z papierówek 286

jesienne ciasto, nie kojarzy się z sierpniem, ale tą pierwszą w tym roku szarlotką, musiałam się z Wami podzielić. Moja córka z resztą jest wielką fanką jabłek, o każdej porze dnia, zapytana co by zjadła, odpowiada "jabłko" (ewentualnie "dzynka" czyli rodzynki) i ostatni miesiąc bardzo cierpiała nie mogąc wynegocjować swojego ulubionego smakołyku. Przez czerwiec i lipiec jabłka nawet w naszym

Przepysznik - BLW i nie tylko
La Tomatina i zupa pomidorowa 140

zupy. Gotować na małym ogniu przez 1-2 godziny. Na ostatnie 20 minut gotowania, wrzucić umyte i obrane ze skórki warzywa (marchew, selera i pietruszkę, można jeszcze dorzucić kawałek pora albo kapusty, jeśli się lubi). Cebulkę podprażyć na małym palniku - moja mama nauczyła mnie robić coś w rodzaju rynienki z folii aluminiowej, na niej kładzie cebulę i umieszcza na małym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Czarno białe ciasto ze śliwkami pod chmurką z bitej śmietany. 124

Śliwki o tej porze roku możemy kupić wszędzie, dlatego dziś zapraszam Was na  czarno białe ciasto właśnie z nimi. Ciasto szybkie, smaczne a dodatkowo pod chmurką z bitej śmietany i mascarpone. Składniki; masło lub margaryna 20 dag 3/4 szkl. cukru 1 szkl.mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 30 dag śliwek 3 łyżki kakao szkl

Radość kipiąca uśmiechem.
Grochówka 81

pożywna z fasolą tak ostatnio polubioną przez maluchów. Ze świeżym majerankiem prosto z doniczki. Zapraszamy! kawałek wędzonego żeberka 1 podpieczona cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu jaś 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku majeranek olej wędzony boczek Groch opłukać, zalać zimną wodą i zostawić przez kilka godzin

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Dynią nadziane. 146

kokosowe naleśniki gryczane*; z dyniową ricottą i dżemem malinowym  *z mąki gryczanej, z mleczkiem kokosowym  Przeżyłam weekend, to teraz pora na cały tydzień, ale szybko zleci :) Do czego to dochodzi, że we wrześniu wyjmuje mrożone maliny? Malinki gdzie jesteście? i słońce. Wróćcie

More food, love and dreams
Kurs kuchni bałkańskiej i przepis na Gibanicę. 171

miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory (ciasto filo) 300 gram tłustego twarogu 3 jaja opakowanie sera feta ok szklanki oleju

AZgotuj!
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 261

Rożki z farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna 21. Ruskie naleśniki 22. Tymiankowe gnocchi

Przepisy Aleksandry
Szarlotka z kruszonką i cynamonem 140

Dostałam pyszne lekko kwaskowate jabłuszka i od razu postanowiłam upiec szarlotkę, w końcu to już pora na wypieki z naszymi dobrymi polskimi jabłkami. Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 2 szkl. mąki tortowej 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta

Gotowanie...to proste !
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką 190

Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką...  niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona, ale ta szarlotka przebiła wszystkie!  Nie dość że pyszna, to i całkiem zdrowa - w końcu mamy tutaj pełnoziarnistą mąkę i orzechy włoskie

Kuchnia Ellie
Grillowana karkówka w pikantnej marynacie 156

Pogoda powoli robi się typowo jesienna, ale pozwala jeszcze na grillowanie. Jednak grill o tej porze roku powinien być już bardziej "treściwy" :) Dlatego proponuję przygotowanie pysznej karkówki w pikantnej marynacie.  Składniki:    700g karkówki wieprzowej bez kości,  1/2 szklanki oliwy z oliwek,  2 ząbki czosnku,  2 łyżki sosu sojowego,  2 łyżki pikantnego ketchupu

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania