por - 13968 przepisów (strona:520/932)

Domowy ketchup z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, najlepszy 202

pyszny :) Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką wołową długo duszoną w porto, z jajkiem przepiórki, grillowaną cukinią i rukwią wodną. Z pomidorów usuwamy skórki

SzczyptaSmaQ
Rosół z papryczką chili 231

Wspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży ząbek czosnku • kawałek papryczki chili • pęczek liści lubczyku • pęczek pietruszki • sól • pieprz  Sposób przygotowania 1. • Mięso zalać ok 3 l wody.Dodać marchew,pietruszkę seler, czosnek i papryczkę chili zagotować.Ściągnąć szumowinę

W królestwie smaków Beaty
Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 155

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym przekładamy do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i odrysowujemy obrazek na papierze. Gotowy wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.  Pora zabrać się za krem :) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z cukrem oraz chili. Delikatnie studzimy. Mascarpone miksujemy na gładko i niewielkimi porcjami dodajemy czekoladę. Gotowy krem dzielimy

W poszukiwaniu inspiracji
Jajecznica z kurkami 106

Jajecznica to perfekcyjne śniadanie. Przygotowuje się je szybko, nawet bardzo szybko. O każdej porze roku smakuje inaczej – ze świeżymi ziołami latem, z pomidorami czy z dodatkiem grzybów na jesień. Takiej jesiennej wersji nie sposób sobie

Szybko Tanio Smacznie
Zielony koktajl 137

Dzis na dobry poczatek dnia porcja zdrowia :)  Na calym swiecie wszyscy zachwycaja sie zielonymi koktajlami, wiec pora aby pojawil sie tez na moim blogu. Co potrzebujemy ? -garsc jarmuzu -garsc szpinaku -jednego ogorka zielonego - jedno duze jablko  -3/4 szklanki jogurtu naturalnego - 2 galazki selera naciowego Jak przygotowac ?  Wszystko blendujemy, wstawiamy do lodowki po schlodzeniu - idealny :)  Wszystkiego

dlaSmaQ
Barszcz czerwony do słoików 310

się na ten sposób  musicie koniecznie spróbować SKŁADNIKI: 2,5-3 kg buraków czerwonych 100ml octu 10% 2 łyżki cukru 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por  1 cebula kilka rosołków w kostce vegeta  sól pieprz majeranek czosnek kilka ząbków koncentrat buraczany(nie koniecznie) PRZYGOTOWANIE: buraczki obrać pokroić w plastry ok 1 cm wymieszać

Swojskie jedzonko
Roladki z kurczaka z nadzieniem marchewkowo-porowym 727

POMYSŁ NA OBIAD ZACZERPNIĘTY OD EWY WACHOWICZ GENIALNY ,PROSTY I NIEDROGI DO ZROBIENIA POMYSŁ NA CIEKAWY I PYSZNY OBIAD SKŁADNIKI: DWIE PIERSI Z KURCZAKA 3 ŚREDNIE MARCHEWKI BIAŁA CZĘŚĆ PORA OLIWA Z OLIWEK,ŁYŻKA MASŁA(DO SMAŻENIA) 2 ZĄBKI CZOSNKU VEGETA JAJKO,BUŁKA TARTA I MĄKA(DO PANIEROWANIA) SÓL, PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: MARCHEWKI OBRAĆ I POKROIĆ W CIENKIE SŁUPKI,PORĘ RÓWNIEŻ

Swojskie jedzonko
Zapiekanki z pieczarkami 152

chyba pierwsze danie, które robiłam sama jak jeszcze byłam mała. Robię je do tej pory. Składniki: 4 duże bułki z "przedziałkiem" 0,5 kg pieczarek 20 dag żółtego sera masło oregano Sposób przygotowania: Pieczarki pokroić w półplasterki i udusić. Bułki przekroić na plastry (z jednej bułki wychodzi mi 6 plastrów) i posmarować odrobiną masła. Na każdy plaster nałożyć

Na Ciasteczkowych Papierach
Batoniki z Czekoladkami 107

krótsze, poranki chłodniejsze, wczesne pobudki bywają dość kłopotliwe a budzik najlepiej aby zadzwonił jak najpóźniej… Aby ten stan rzeczy sobie zrekompensować a tym samym zaaklimatyzować się w nowej porze roku polecam coś słodkiego, i to najlepiej przez siebie przyrządzonego W ramach poszkolnego relaksu zrobiliśmy z Gabrielem batoniki. Dobry, słodki deser nie jest przecież zły a super sprawowanie w szkole

Made By Mom And Son
Zupa szpinakowa z jajkiem 115

dużo pisać, pyszna pożywna zupka na pierwsze danie :) Składniki : około 1,5 litra wody 5 średnich kartofelków 1/2 małej marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora dosł 2cm skrzydełko z kurczaka szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki ) jarzynka naturalna z sola morską pieprz i sól ewent. jeszcze cytryna kwaśna śmietana 18 % Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się

Gotowanie...to proste !
Jesienne tiramisu: z figami 168

Jestem dzieckiem późnego lata. I choć każda pora roku ma w sobie coś magicznego, co oczarowuje mnie co roku od nowa, to jednak wrzesień chyba na zawsze pozostanie moim ulubionym miesiącem (i to nie tylko dlatego, że właśnie wtedy mam urodziny!). Uwielbiam nosić letnie, zwiewne sukienki i sandały; raptem kilka paseczków i podeszwa. Ale to swetry są ulubioną częścią mojej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe przetwory: gruszki w syropie waniliowym 152

Najwyższa pora aby wykorzystać tegoroczne gruszki w przetworach żeby w czasie zbliżających się jesienno-zimowych dni móc skorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki

Kuchenne Wariacje
sałatkowe buraki 157

buraki sałatkowe Nastała ta pora roku, kiedy lato miesza się z jesienią. To jest to dla mnie znak, że czas zacząć przygotowywać, buraczane przetwory składniki 3 buraki (ugotowane w łupinie) 3 papryki  3 cebule zalewa 1 szklanka wody 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru sól sposób wykonania Ugotowane buraki obieramy i ścieramy

Miód i pieprz
Ale że co? 168

jest naprawdę nędzna. Nowe stojaki na kiwi może nie zachwycają swoją urodą, ale kosztowały grosze w promocji i są bardziej wytrzymałe niż bambusowe łuki, które były tam do tej pory. Róża co jakiś czas zachwyca nas kwiatami. Ostatnio zamieszkały na niej dwa wielkie, zielone świerszcze. Pomidory koktajlowe to jeden z hitów tego lata- owocują nieprzerwanie już drugi miesiąc

les mirabelles
Jarmużowe smoothie 127

brzoskwiniach znajdziemy źródło beta-karotenu i błonnika. A jarmuż to niecenione źródło przeciwutleniaczy, witaminy m. in. C i K, wapnia i żelaza.  Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.        Składniki: 2 garści umytych i porwanych garści

bistro mama