Kiedy przygotowywałam się do Masterchefa, zrobiłam chyba milion polędwiczek wieprzowych. Od tamtej pory nie mogę na nie patrzeć. Widzę polędwiczkę i zaraz przypominają mi się tego godziny spędzone w kuchni na dopracowywanie czegoś, co i tak było już możliwie dopracowane. Ostatnio problem ten zaczyna jednak ustępować, objawy przepolędwiczkowania zanikają i powoli to mięso powracam do mojej kuchni ;) (function
Życie zamknięte w smakugęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody - 300 gram kaszy gryczanej - 1 jajko - 50 gram masła - 60 gram grzybów suszonych - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 mały por - kawałek selera - 1 średnia cebula - 1 łyżka świeżego koperku - natka pietruszki - pieprz - sól Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez około 1 godzinę. Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu
Życie zamknięte w smakuidealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików. Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic w oświetleniu. Przepisy na farsz: z kapusty i grzybów , ruski , malinowo-serowy , jabłkowy , mięsny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakunajelegantszym daniem na świecie -, ale od postanowienia do czynu droga daleka. Poczytałam więc co nieco, podszkoliłam się i wreszcie przystąpiłam do działania. I tak narodziła się zupa krem z pora . Poczułam się wtedy, jakbym konsumowała jadalny aksamit. Ciepły płyn o delikatnym, subtelnym smaku spływał ospale trasą mojego przełyku, naznaczając go już na zawsze. Przyjemne ciepło wypełniało mnie całą
Życie zamknięte w smakuauto'); ga('send', 'pageview'); PĘCZAK Z WARZYWAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ Składniki: - 600 mililitrów wody - 1 szklanka kaszy pęczak - 2 - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 por - 150 gram kapusty kiszonej - 1-2 łyżki masła - 2-3 liście laurowej - 2-3 ziarenka ziela angielskiego - pieprz - sól Przygotowanie: Wodę solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa obieramy, myjemy i dowolnie
Życie zamknięte w smakuwydarzenie. Otrzymałam dwa zaproszenia. Jedno przyszło na e-maila i zginęło gdzieś nie wzbudzając mojego zainteresowania. Drugie otrzymałam drogą facebookową. I uznałam to za znak. Do tej pory nie uczestniczyłam w podobnych akcjach. Stresowała mnie sama myśl, że wypadnę blado na tle innych blogerów; a nawet, że ktoś powie, że to nie zajęcia dla takiego amatora, jak ja. Mamy jednak
Życie zamknięte w smakuSposób w jaki robię tego kurczaka pojawił się bardzo dawno temu. Był on ulubiony przez dzieci - zresztą do tej pory tak zostało. Nie pamiętam skąd wzięła się ta nazwa, ale przyjęła się u mnie w domu i każdy członek rodziny wie co się pod nią kryje. Nazwanie tej potrawy teraz w inny sposób byłoby jak „zbrodnia” popełniona na tym kurczaku
Smaki Ewyjest właśnie ta metoda. Można oczywiście smażyć placuszki tradycyjnie na oleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem jak do tej pory mogłam żyć bez naleśnikarki. Składniki: Mała cukinia 1 ogórek ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 1 cebula 2 jajka Mleko Mąka Sól Wykonanie: Cukinię, obrany ogórek ścieramy na tarce do warzyw ( duże oczka
Smaki Ewysmak. Warto wypróbować. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej 100 gram słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Starta skórka z ½ cytryny 2 marchewki Kawałek selera Biała część pora 2 łyżki smalcu 2 szklanki bulionu wołowego Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić lub rozkruszyć w moździerzu ) Majeranek Sól, pieprz Wykonanie: 2 ząbki czosnku ucieramy z solą, otartą skórką z cytryny
Smaki Ewysosu ) Wykonanie: Polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem oraz odrobinką szafranu. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony ( aby zamknąć pory i nie wysuszyć polędwiczki ). Następnie podlewamy wodą, dodajemy resztę szafranu i rum. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczkę. Część wywaru odlewamy, łączymy ze śmietaną
Smaki Ewysię na obiad w Browarze Staromiejskim. Zachęciło nas atrakcyjne położenie tego lokalu w jednej z bocznych uliczek, atrakcyjny wystrój od strony ulicy oraz klimatyczne, stylizowane na piwiarnię wnętrze. W porze obiadowej prawie wszystkie miejsca były zajęte, ale z pomocą sympatycznej kelnerki bez trudu znaleźliśmy je na jednej z dwóch antresoli. Menu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy
Smaki Ewykarczmie sporo, wybór w karcie urozmaicony i ciekawy. Obsługa szybka i uprzejma, choć z jakiegoś powodu miła kelnerka była wyraźnie smutna. Postanowiliśmy zjeść bardziej obiad niż kolację, choć pora bardziej była na to drugie. Jako miłośniczka i badacz tajemnic żurku na zakwasie nie omieszkałam spróbować miejscowej wersji podanej w wydrążonym chlebku. Zupa była gorąca, sycąca, dobrze doprawiona i zawierała
Smaki Ewyzupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości
Smaki Ewydlaczego nie w piwie? Jak możecie się domyślić okazało się, że można. Co więcej, bardzo mi takie połączenie smakowało. Nie obyło się oczywiście także od (wszechobecnych o tej porze roku w mojej kuchni) pomidorów i kilku dodatkowych składników, które akurat były pod ręką. Do podania na obiad wybrałam ryż, ale bagietka maczana w sosie też będzie doskonałym wyborem. Gorąco polecam
Pełny talerzkwaśnej tonacji. Taka sałatka może jednak stanowić samodzielne i to całkiem sycące danie samo w sobie. To wówczas niewątpliwie bardzo zdrowa, lekkostrawna i dobrze wyglądająca przekąska dobra o każdej porze roku i dnia. Jej wielką zaletą jest też łatwość i szybkość przygotowania, jak również możliwość przechowywania w lodówce przez wiele godzin. Z racji tych właściwości może stanowić świetne uzupełnienie letniego
Kulinarna Pokusa