Kremowy i jedwabisty w smaku sernik dyniowy. Bardzo aromatyczny, łatwy w przygotowaniu. Sezon na dynię w pełni, jeśli do tej pory nie robiłaś/łeś sernika z dynią, czas to zmienić ;-))) Jest pysznie! PRZEPIS NA BLOGU - KLIK Dajcie znać jak Wam smakowało
SMYKWKUCHNIKilka słoiczków już rozdałam. Już wypróbowałam i już wiem, że dobre, że lepsze od oszukanych produktów zalewających nasz rynek. To moje pierwsze doświadczenie – dżem z soku, gdyż do tej pory bałam się użyć jakiegokolwiek innego soku, zawsze tam było coś nie tak na tej etykietce. Soki tłoczone przez OGRODY SABINU kryją w sobie zapomniane odmiany jabłoni, takie jak kosztele
Z Kuchni Do KuchniSezon na kurki trwa. O tej porze te fantastyczne grzybki smakują świetnie. Proponuję je dziś z makaronem w sosie śmietanowym. Bardzo prosty przepis. Składniki: Makaron, Kurki 200 gr, Śmietana, Masło, Sól, Pieprz, Trochę koperku, jako dekoracja. Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu producenta. Sos: Rozgrzewamy masło na patelni i rzucamy na nie kurki. Można je wcześniej trochę pokroić
Smaki Przyprawy i KoloryWarto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubię raczej ciasta z owocami, wilgotne w środku, i naturalnie z czekoladą. Ale tych kto nie lubi? ;-) Postanowiłam zrobić proste ciasto ucierane z owocami jakie lubię najbardziej o tej porze roku, wybrałam borówki i malutkie gruszki klopsy. Ciasto postanowiłam przygotować na mące owsianej, w ten sposób przemycić troszkę czegoś zdrowszego niż wybielana mąką. Co do samych ciast ucieranych
SMYKWKUCHNIWęgierski smalec- na kanapki Smalczyk jesienną pora , to jedna z najlepszych rzeczy , jakie można sobie wyobrazić . Ok. jest ciężko strawny , może mało zdrowy , ale raz na jakiś czas nie odmówię sobie , po prostu nie ma takiej siły , która odciągnie mnie od zrobienia sobie kanapeczki z tym cudem . Tym razem nieco inaczej , nie tradycyjnie z cebulką i jabłkiem
Ogrodnik w podróżyPeperonata to bardzo smaczne danie kuchni włoskiej, idealne jako dodatek do delikatnych mięs. Można je przygotować o każdej porze roku i zjeść na ciepło w chłodniejszych miesiącach , jak i na zimno, kiedy doskwiera upał- choćby jako dodatek do popularnej bruschetta, zamiast pomidorów. Peperonata jest tak dobra, że w niektórych regionach Włoch , podaje się ją również jako sos-dodatek do makaronu
Z Kuchni Do KuchniWrzesień to idealny czas na zamykanie papryk w słoikach. Wydaje mi się, że o tej porze roku papryka smakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi , ale też doskonale smakują połączone ze sobą. Składniki : Zalewa 1 szklanka octu
Weekendy w domu i ogrodzieJeden wietnamski pasztet już piekliśmy. Ale tamten był odświętny. I bardziej nadawał się do jedzenia na półmisku niż do serwowania w kanapce. Od tamtej pory zjedliśmy już sporo banh mi pate. I tego pasztetowego smaku i konsystencji nam bardzo brakowało. … Czytaj dalej
slodkokwasnaplŚledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również inne placuszki warzywne: Placki z cukinii i fety Placki z pora i szpinaku Placki z pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaProporcje do malinowego kremu zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . Najlepszy curd jaki do tej pory robiłam... Składniki na 1,5 szklanki: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła Do niedużego garnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę
Czerwień i błękitŁyżka soku z czarnego bzu na szklankę herbaty rano likwiduje ponoć moczenie nocne u dzieci, pobudza czynność nerek u dorosłych, działa regulująco w biegunkach. Tak więc teraz jest najlepsza pora na zbieranie owoców czarnego bzu. Udajcie się za miasto, najlepiej w pobliżu lasu, jednak z daleka od szlaków komunikacyjnych, ponieważ czarny beż łatwo chłonie zanieczyszczenia. Zbierajcie to dobro, bo jest
Naturalna Kuchniajajeczek (serdecznie dziękujemy Pani Janeczko :)). Natura zadziałała na moją korzyść. Zróbcie szakszukę jak najszybciej, smak przepyszny, rozgrzewa i syci fantastycznie. W sumie to można taką szakszukę zajadać o każdej porze dnia. Przepis podany poniżej jest dla jednej osoby, szakszukę wyjadamy najlepiej prosto z patelni, a pozostałości wylizujemy lub "kawałkiem chleba będziecie nabierać to półpłynne cudo i pakować do ust, mimo
Naturalna KuchniaWakacje się skończyły, czas urlopów tak jakby też ...więc też przyszła w końcu pora na wspólne Wypiekanie na śniadanie ..no i wspólnie z innymi blogerkami w ten weekend pieczemy chleb na owsiance, przepis na chleb pochodzi z bloga Agnieszki .Chlebek jest bardzo prosty do zrobienia, a efekt jak widać..pyszny...ja robiłam prawie wszystko wg przepisu..ale zamiast
Moje domowe kucharzeniestyl jedzenia i nasze nawyki z nim związane, dlatego warto przez kilka, np. 3-7 dni obserwować siebie i prowadzić zapiski tego co jemy, w jakich okolicznościach, o jakich porach i jakie towarzyszą temu uczucia. Na co musimy się przygotować? Na to, że nie będzie łatwo, że samo chodzenie do psychodietetyka nie rozwiąże niczego za nas bez naszego udziału
Szybko Tanio Smacznie