Każdy z nas napotkał w sklepie gotową utwardzoną polewę do ciast – producenci zalecają rozpuścić ją w gorącej wodzie i polewa gotowa. Raz spróbowałam i od tamtej pory szerokim łukiem omijam to coś. Na półka w supermarketach (działy ze składnikami do przygotowywania wypieków) znajdziecie także specjalne czekolady, z których przygotujecie własne polewy do ciast z […] The post Polewa
Magiczny GarnekDzisiaj zapraszam Was na przepyszną chałkę z budyniem. Do tej pory wszelkie wyroby z drożdżami omijałam szerokim łukiem ;) zwykle zniechęcał mnie fakt długiego wyrabiania ciasta jak i czekania aż wyrośnie. Jednak od kiedy mam w swoim robocie hak do ciasta drożdżowego to zdecydowanie polubiłam ciasta drożdżowe, bułeczki i pizzę :) Czas oczekiwania jest wynagrodzony przez rewelacyjny smak domowego wypieku. Gorąco
Moja Galeria SmakuPewnie już pisałam wiele razy, ale uwielbiam ananasa! Pewnie też dlatego ta sałatka jest moją ulubioną. Poniżej przedstawiam bazę do tej sałatki można ją uzupełnić o por, gotowane jajka, czy wędzonego kurczaka. Co tam kto woli :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g szynki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Seler, kukurydzę i ananasa
Moja Galeria SmakuSmaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki. Spróbujcie :) Składniki (na blachę): 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju roślinnego 250 g mąki 200 g cukru
ChilliJemypowiedzieć. Przygotowywana z pokruszonego tofu, wymieszanego z odpowiednimi przyprawami, smakuje nawet podobnie do normalnej jajecznicy, choć różni się nieco, także w kwestii konsystencji. Do tej pory zawsze wolałam normalną jajecznicę, ze świeżymi ziołami, nie do końca wysmażoną, aby była kremowa i delikatna. Po spróbowaniu tofucznicy waham się, czy aby na pewno pozostaję wyznawcą wyłącznie normalnej, nie wegańskiej
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj pora na kolejny post w ramach współpracy z De Care. Tym razem postanowiłam wykorzystać olej kokosowy. Wiele czytałam na temat jego właściwości i byłam bardzo ciekawa tego specyfiku. Olej kokosowy ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym uznawany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Poniżej spis kilku jego właściwości: - zmniejsza
My simple kitchenwiem czy lato to dobra pora na Kołduny wołowe i rosół, ale jak ktoś ma ochotę to i upały na stole mu nie straszne. Tym bardziej po przerwie urlopowej, gdzie nie kiwnęłam w kuchni nawet małym palcem. No nie, skłamałam raz przygotowałam kawę i pokroiłam ciasto do niej Kołduny wołowe gotuje się na rosole, a lepi się je podobnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna propozycja chrupiącej granoli do mleka, jogurtu czy podjadania na sucho. Takie granole to skarb dla naszych organizmów o każdej porze roku. Zapraszam zatem do chrupania. Granola jabłkowo - gruszkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesurowa gryczanka kokosowo*-morelowa podana z morelą i domową tahini~ *z mąką kokosową Najlepsza jaką do tej pory zrobiłam <3 Wczoraj nie miałam już siły opisać Wam wrażeń po fotografowaniu wesela...Dzisiaj coś może naskrobię ;) Denerwowałam się bardzo, bo wiadomo, że jest to odpowiedzialne zajęcie. Całe szczęście trafiłam na super parę ;) Ogólnie wszyscy goście byli bardzo sympatyczni, dobrze się
breakfast of dreamsminął maj, chciałam jeszcze opowiedzieć o jednym parku, który warto odwiedzić w ramach weekendowego wypadu. Nie wyszło, ale to nic nie szkodzi, ponieważ Park Mużakowski można zwiedzać w każdej porze roku. Tak jak Kromlau najbardziej czaruje majowymi różanecznikami, Wojsławice poza nimi również czerwcowymi liliowcami, tak w Parku Mużakowskim większość nasadzeń to ogromne drzewa. I czy to wiosenna świeża zieleń
les mirabelleskostkę 150 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę 250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 150 g warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchew, pietruszka, seler, por) 1300 g bulionu sól pieprz 2 liście laurowe 2 łyżeczki majeranku A jak to zrobić: Do garnka włożyć czosnek i warzywa (oprócz ziemniaków). Wsypać mielony groch, całość zalać bulionem
Kuchnia w opałachktórej wcześniej nie używałam(chociaż stanowi jedynie niewielką część składników). Efekt przeszedł moje oczekiwania - ciasteczka wyszły kruche i pierniczkowe :D Przechowywane w puszcze, nie tracą świeżości i do tej pory są chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej
FitKotPlacki bez jajek i mleka krowiego. Inspirowane przepisem Idealnej Pani Domu. Do tej pory nigdy nie robiłam drożdżowych ale zdecydowanie to zmieniam! Wychodzą przepyszne! Polecam! 1 i 1/2 szklanki mąki 7g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach ( świetnym zamiennikiem są również
Atlas Smakówdziś na obiad?) (...)" ...a dziś na obiad zupa literkowa z bajki "Marta mówi" :) Zje ją każdy mały niejadek ;) kawałek kurczaka ( udko, dwa skrzydełka, itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy
Atlas SmakówTego się nie spodziewałam... ZDRADZIŁAM... ukochaną granole dla owsianki ;) Zupy mleczne, owsianki itp "dziwactwa" kwalifikowały się u mnie do tej pory równorzędnie ze zjedzeniem jakiegoś robala :) Od dziecka nie lubiłam, do tego stopnia że nie pomyślałam że moje dzieci mogą lubić :) I tu się myliłam! ...chociaż tylko połowicznie ;) Moja idealna owsianka jest dość gęsta, robiona na mleku, z owocami
Atlas Smaków