odpowiednich foremek.Przed świętami Bożego Narodzenia wreszcie udało mi się je nabyć.Minęło tyle miesięcy a one leżały tak bezużytecznie.Otwierając dzisiaj szufladę dosłownie do mnie przemówiły,przyszła więc odpowiednia pora.Żałuję,że wcześniej ich nie używałam,było tyle odpowiednich okazji. Przepis na ciasto wykorzystałam z książki s Anastazji Ciasto 1/2 kg mąki 1szkalnka gęstej kwaśnej śmietany 25dag
Niespełnione zdolności kulinarnepostanowiłam użyć włoszczyzny do wywaru. Stąd nazwa "odchudzony". Wyszedł pyszny, bardzo smaczny i sycący. 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki pół selera kawałek pora 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 liście selera natka pietruszki sól pieprz czarny Warzywa pokroić w kostkę,wrzucić do wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz liście
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecudowny eliksir, który w trakcie tej wizyty znalazł się na gościnnym stole. Pewnie już się domyślacie z czego był zrobiony, ten niezwykły trunek. Oczywiście że z żurawin, od tamtej pory, czekam z niecierpliwością na kolejne zbiory tych jagód. Chcę również zapewnić wszystkich solennie, jeżeli choć raz zrobicie nalewkę z żurawiny, to później będziecie z równie wielką niecierpliwością, czekali
Miód i pieprzJesień do tej pory, nielegalnie panosząca się w ogrodzie rodziców zalegalizowała już swój pobyt na dobre i w ogrodzie i w kalendarzu. A ja na dobre pożegnałam się z letnimi sukienkami i sandałami. Nie łudząc się wyciągnęłam kalosze i swetry, chowając w głąb szafy przywiezione tutaj letnie ubrania. Ratują znalezione w domu stare licealne ubrania, zatrzymane na "kiedyś". Czekolady
Fiolka w kuchniJesień to idealna pora na zupy. Wiem, wiem są osoby, które nie są ich fanami i tutaj patrz mój mąż :) Ja w przeciwieństwie do Niego lubię zupy, szczególnie w chłodne dni. Dzisiaj miałam ochotę na zupę ogórkową. Szast prast i była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki
O kuchni z uczuciempokruszyć na mniejsze kawałki. I dalej podlewamy risotto. Gdy zostanie Wam sama końcówka, mam na myśli 2-3 chochelki bulionu, wsypcie posiekany w drobne kawałki szczypiorek. To najwyższa pora, żeby nadać daniu pikanterii, tak więc doprawiamy pieprzem, z solą radzę uważać, w zależności od stopnia słoności bulionu różne ilości soli nadadzą smak naszemu daniu. Teraz pozostaje nam tylko wlać resztę
Kuba Gotujewciskamy, wgniatamy, wsypujemy co byśmy nie robili ma się do niej dostać pół granatu. Zwiększamy gaz i redukujemy ten sos, który powoli powstaje na patelni. To też najwyższa pora zmniejszyć temperaturę w piekarniku na 75 stopni. Teraz możecie go nawet wyłączyć, chodzi nam tylko o to żeby ziemniaki nie wystygły. Od teraz macie wybór. Kolejne 15 do 20 minut
Kuba Gotujemasę, dodajemy skórkę otartą z cytryny - sam zapach sernika już jest nieziemski, dla niektórych mogę polecić dodanie paru kropel olejku waniliowego, wtedy zapach będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Teraz pora wysmarować blachę masłem. Żadnej mąki, bułki tartej - nie obsypujcie niczym blachy, ponieważ sernik sam ślicznie odejdzie. Gdy blacha jest przygotowana wsypcie do miski z ciastem maliny i najdelikatniej jak potraficie
Kuba Gotujeczosnek, możecie go wcisnąć lub wkroić. Teraz czas na naszą żurawinę, postarajcie się nie wlewać jej z całym mlekiem od razu. Dodajcie żurawinę z połową mleka, dokładnie rozmieszajcie, najwyższa pora doprawić nasz sos, jak wam wiadomo szpinak lubi czosnek z wzajemnością więc tutaj można sobie poszaleć z ilością czosnku, lecz jak zawsze wszystko z głową. Uważajcie również na zioła
Kuba Gotujezanim pieczarki całkiem puszczą wodę! Następnie dodajemy nasze skwarki i parówki. Przykrywamy i gotujemy całość około 10-20 min. Delikatnie mieszając, musicie uważać żeby nie porozwalać warzyw. Najwyższa pora doprawić wszystko, solimy z sercem, pieprzymy i oddajemy paprykę. Na samą górę wsypujemy blanszowane, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Teraz czas na naszą grillowaną paprykę, więc
Kuba Gotujetego to co lubię-czyli szybkie i banalnie proste do zrobienia-polecam SKŁADNIKI: 2 ciasta francuskie oliwa 250g startego miąższu dyni 250g startej marchewki 100g drobno pokrojonego pora 1 posiekany ząbek czosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100g startego żółtego
Swojskie jedzonkomieszanka suszonych warzyw, ziół i przypraw) 20 ziaren pieprzu czarnego 10 ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście selera mały por 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy
Smak mojego domuPowidła śliwkowe już usmażone, więc najwyższa pora przygotować suszone śliwki, zwłaszcza, że takie przygotowane samodzielnie nie zawierają żadnych konserwantów, są znacznie smaczniejsze niż "sklepowe" i .... dużo tańsze. Nie wymagają też dużego nakładu pracy - wystarczy je tylko wypestkować i ułożyć na sitach do suszenia, reszta zrobi się sama :) A śliwek suszonych używamy bardzo dużo, wrzucając je do bigosu, tajine, schabu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKlopsiki to zdecydowanie jedno z moich ulubionych, domowych dań. Sycące, zdrowe i baardzo smaczne. Do tej pory robiła je moja mama, ale dzisiaj to ja pokusiłam się o ich wykonanie. ;) Niby nic trudnego, a jednak za każdym razem wychodzą nieco inne. Można je ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia od razu podgrzać z sosem pomidorowym. W tym przypadku użyłam
Kuchnia Elliedelikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem. Składniki: 1,5 litra rosołu wraz z włoszczyzną ( ok. 3 marchewek, por, seler, pietruszka ) 1 duży ziemniak 200 g zielonej soczewicy ok. 1 szklanki wody ( w zależności od konsystencji) duży ząbek czosnku szczypta curry i słodkiej papryki sól, pieprz
pieprzny smaczek