Dziś czwartek, a więc pora na kolejną pyszną zupę. Ponieważ mamy jesień w pełni postanowiłam przygotować krem z pieczonego kalafiora. Zupa ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak i jest mocno kalafiorowa. Choć jej kolor nie jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny. Składniki : duży kalafior (około 1kg) 1 średnia cebula
Codzienne GotowanieNadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko
Codzienne Gotowaniechciałabym rezygnować z bloga tylko ze względu na taką niedogodność jaką jest dieta. Ponadto chciałabym pokazać moje dietetyczne przepisy, gdyż bardzo możliwe, że komuś się przydadzą. Od tej pory znajdziecie tu pomysły na delikatne i lekkostrawne potrawy. Niestety na jakiś czas muszę pożegnać się z moimi ulubionymi daniami kuchni azjatyckiej (głównie indyjskimi), aromatycznymi i intensywnie przyprawionymi, czego chyba będzie
Codzienne GotowanieDziś czwartek w związku z czym pora na zupę, oczywiście dietetyczną, z warzyw, które mogę jeść. Na szczęście zalicza się do nich marchewka, dlatego też postanowiłam przygotować krem z dodatkiem pomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam! Składniki : 1kg marchewki 1 kostka bulionowa
Codzienne Gotowaniemielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko biała część 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta słodkiej papryki sól Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i przesmażyć
Codzienne Gotowanieidzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Mo ż na j ą jednak serwować także na ciepło tak jak o tej porze roku. Polecam! Składniki : łyżka oliwy 4-5 łodyg dymki 1 ząbek czosnku 500g mrożonego zielonego groszku 500ml wrzątku łyżeczka Vegety, Warzywka lub innego rodzaju przyprawy z suszonymi warzywami (ewentualnie pół kostki bulionowej) pęczek
Codzienne Gotowaniewygląda bardzo ciekawie - Wasi goście będą nią zaintrygowani. Co więcej jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdy sobie poradzi. Mówiąc szczerze nie mam pojęcia czemu do tej pory ten przepis nie pojawił się na blogu, wielkie przeoczenie z mojej strony, ponieważ ta przystawka jest fantastyczna! Przepis na nią znalazłam lata temu, gdzieś w internecie, a dziś dzielę się
Codzienne GotowanieŚwięta święta i po świętach. Pora wrócić do pracy i mimo świątecznego obżarstwa trzeba coś jeść. Wiosenna aura skłania do przygotowywania lekkich i kolorowych posiłków. Co więcej - niedługo wakacje w związku z czym warto zadbać o linię, dlatego też jem niskokaloryczne dania ;) Propozycja na dziś to: Śniadanie - tortilla z gotowanym kurczakiem, buraczkiem i sałatą. Lunch - kotleciki drobiowe z buraczkami
Codzienne GotowanieMamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę-krem właśnie z pieczarek, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 500ml bulionu
Codzienne GotowanieŚroda - w związku z czym pora na kolejny zestaw jedzonka do pracy :) Nie wiem jak u Was, ale u mnie nadal niezbyt wiosennie, dlatego czuję, że nadal potrzebuję konkretnych, ciepłych posiłków ;) Śniadanie : Tortille z sałatą kurczakiem, pomidorem i buraczkiem, posmarowane jogurtem naturalnym (zamiast majonezu) Lunch : Makaron z tuńczykiem i rukolą (ten przepis już się pojawiał, ale jest
Codzienne GotowanieWiosna to idealna pora na przygotowanie wszelkiego rodzaju dań z młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z makaronu ze szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane szpinakiem z serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać
Codzienne GotowanieMalwiną postanowiłyśmy przygotowałyśmy sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem szparagów, jajek i cebuli z jednego przepisu . Sałatka okazała się bardzo smaczna i idealnie nadaje się na przekąskę o każdej porze dnia. Składniki : 300g młodych ziemniaków duży pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 mała czerwona cebula parmezan pieprz Winegert : 40ml oliwy z oliwek extra virgin 40ml octu winnego 1 łyżeczka musztardy
Codzienne GotowanieMięsny wtorek Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka. Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu
Codzienne Gotowaniesmaczna, z dużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;) Składniki : Na wywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion
Codzienne Gotowanieszykować jakieś fajne, sycące śniadanko. Zazwyczaj jest to coś na ciepło, coś aromatycznego i pożywnego. Brytyjczycy mają bardzo fajne określenie takiego posiłku - późnego śniadania, które je się właściwie w porze lunchu - brunch. Dziś postanowiłam przygotować właśnie takie śniadanie - gorące, rozgrzewające i aromatyczne. Polecam omlet po tajsku z delikatnym mięsem mielonym z indyka. Składniki : 3 jajka 2 łyżeczki sosu
Codzienne Gotowanie