por - 13968 przepisów (strona:527/932)

Jesienne ciasto z gruszkami 174

delikatną karmelową nutą, orzechy chrupią, a gruszki są cudownie słodkie od syropu. To zdecydowanie od teraz jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Polecam Wam je ogromnie, bo nowa pora roku postanowiła się rozgościć, bez pytania, odrobinę za wcześnie jak na mój gust... Karmelowe ciasto z gruszkami do góry nogami Składniki: (na formę do tarty o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ratatouille 253

jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa -  w pełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan  2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka  3 małe pomidory

Moje Kuchenne Rewelacje
Koktajl piękności 167

prosty w wykonaniu koktajl może być tak pyszny! Awokado, bo on jest tutaj głównym składnikiem, jest wysokoenergetycznym owocem. Przygotowany z niego koktajl idealnie nadaje się zatem do wypicia w porze śniadaniowej, daje nam bowiem dużą dawkę energii na cały długi dzień. Ale powiem szczerze, że ja lubię pić go najbardziej po południu, kiedy czasami zauważam spadek energii - taki zamiennik małej

Wielopokoleniowo
FasoLOVE 174

mama jest księgową i kiedyś tak tylko przy okazji powiedziała, że rozlicza firmę, która zajmuje się robieniem ciast i nigdy w życiu na rachunku nie było jajek. Od tamtej pory raczej unikam kupnych przysmaków. No żeby nawet jajek nie było? Już nie mówiąc o dziwnych syropach i innych nieznanych mi składnikach, które akurat są. Przyznam się, że nie byłam

fitolarun.blogspot.com
Bez mięsa na obiad, czyli bakłażan w pomidorach. 281

okres obfitości w warzywa i owoce sezonowe. I trzeba go wykorzystać do cna. Ja na przykład zajadam się teraz pomidorami - do śniadania, obiadu i kolacji ;) Jest to też doskonała pora na przygotowanie dania, które teraz opiszę. Bakłażany są świeże, w dobrej cenie, pełne smaku. Inspiracja moja wygrzebana dawno temu gdzieś w Sieci. Wykonanie natomiast mojej Mamusi, która tak ten przepis

Kuchnia po mojemu
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 160

przetwory, bo niby co mistrz cukierniczy miałby wspólnego z przetworami? Były to przetwory na słodko. Pomysł był trafiony w 10, bo wszystko łączyło się w logiczną całość. Po pierwsze pora na przetwory idealna, po drugie można te produkty traktować po prostu jak słodkie przetwory typu dżem, albo też mogą być swoistym półproduktem, podstawą do zrobienia pysznych słodkich wypieków. I tutaj

Marder&Marder Manufacture
Galareta wieprzowo-drobiowa 201

Czasami lubię wracać do takich tradycyjnych smaków Galareta to pyszna klasyka, która sprawdzi się na każda okazję. Składniki: duża golonka 3 skrzydełka 3 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka śledziowa z porem. 280

Przepis na tę sałatkę dostałam od rodziców mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki.  Gdy składniki są już pokrojone

W kuchni u Moniki
Kaktajl truskawkowy i truskawkowo -bananowy 186

nadchodzi pora na truskawki, przypominam sobie o pysznych koktajlach. W upalne dni najlepiej smakują schłodzone. Przepis: Ilość składników na cztery średnie koktajle - tak jak na zdjęciu. 1 i 1/2 banana, 400g truskawek, duży jogurt naturalny 1,5% cukier i cukier puder. Przygotowanie:  Cukier i cukier puder dodajemy w zależności od tego jak słodkie są owoce jak również od własnego

W kuchni u Moniki
Zupa pomidorowa. 142

ryż wygrywa i to z nim podaję tę zupę. Składniki: 4l wody, udko i skrzydełko kurczaka, kilka marchwi, dwie średnie pietruszki lub jedna duża, kawałek selera, połówka pora, puszka pomidorów, przecier pomidorowy, sól, pieprz,  dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, ewentualnie kostka rosołowa, ryż lub makaron. Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, włożyć udko i skrzydełko kurczaka. Zagotować, zszumować

W kuchni u Moniki
Rosół. 203

Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich. Składniki na 4l wody : korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por, sół, pieprz, natka pietruszki, ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta, makaron nitki. Przygotowanie: Korpus dokładnie oczyścić i opłukać, udko i skrzydełko również opłukać. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, ale w między czasie szumować

W kuchni u Moniki
Sałatka gyros. 138

Przepis na tę sałatkę dostałam kiedyś od mojej siostry. Robiłam ją wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy

W kuchni u Moniki
Sałatka wiosenna. 155

Bardzo smaczna sałatka, którą uwielbiam. Jest to przepis, który dostałam od rodziców mojego męża. Składniki: sałata, kalafior ( do wody, w której będzie gotowany potrzebne są : liście selera, pora, lubczyk i listek laurowy, ziarenko ziela, sól), 6 jaj na twardo, kilka małych świeżych ogórków, 3 duże pomidory, szczypiorek, śmietana 18% słodka, majonez. Przygotowanie: Ugotować kalafior i jajka na twardo

W kuchni u Moniki
Kisiel z jabłka i nektaryny. 119

sito, dodać cukier i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną - energicznie mieszając zagotować. Szklankę (lub inne naczynie), w której będzie podany kisiel) przelać zimną wodą.    "Obiady na cztery pory roku" B.Szczepańska, K.Tarnowska - książka, z której korzystałam przygotowując kisiel. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zupa z młodej fasolki szparagowej. 164

Składniki: 0,5kg fasolki szparagowej, 2 kostki od schabu, 2 marchewki, 1 duży korzeń pietruszki, kawałek selera, por, 1kg ziemniaków, śmietana 30%, łyżka pokrojonej natki pietruszki, sól, pieprz, magii, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. Przygotowanie: Ugotować wywar z kości i  warzyw (oprócz natki pietruszki i ziemniaków), od razu dodając fasolkę - fasolkę pokroić na 3 części

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania