por - 13968 przepisów (strona:537/932)

Mrożona miętowo-cytrynowa herbata z owocami i truskawkowymi kostkami lodu 139

Słońce nie daje za wygraną. W niedzielę po powrocie do domu nikt z domowników nie miał ochoty nawet jeść. I choć pora obiadowa była idealna, postanowiliśmy przeczekać troszkę, aż temperatura w domu będzie troszkę mniejsza. A żeby się jakoś schłodzić przygotowałam pyszną i orzeźwiającą mrożoną miętowo-cytrynową herbatę z owocami i truskawkowymi kostkami lodu. Pijąc taki napój od razu

Słodkie okruszki
Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie 124

plastry cytryny (będzie potem więcej soku na polania ryb). Podawać rybę polaną sokiem wyciśniętym z cząstek cytryn i np. z surówką z selera naciowego i jabłka , z surówką z pora lub inną ulubioną surówką. ---------- Podobne: Sałatka śledziowo-ziemniaczana Pieczony karp Oszukane polskie sushi

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe ekstrakty 138

Uwielbiam domowej roboty dodatki do ciast i deserów. Dlatego zajęłam się produkcją ekstraktów. Mają obłędny zapach i podkręcą każdy wypiek, dodając mu aromatu i smaku. Jak do tej pory zrobiłam ekstrakt waniliowy, cytrynowy i miętowy, w planie mam jeszcze lawendowy, różany, pomarańczowy i limonkowy. Już niedługo na pewno pojawią się na blogu!  Składniki: (na jedną buteleczkę)  po 250ml

Cakes By Kejt
Zupa krem z kalafiora z prażonymi orzechami 179

zobaczyć w ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki sól do smaku posiekane drobno orzechy - użyłam tartych orzechów laskowych BackMit

Codzienna kuchnia niecodzienna
Koktajl bananowo-szpinakowy dla ochłody 121

skórki. Do blendera wrzucić liście szpinaku i grubo krojoną natkę. Dorzucić banana i ufo w kawałkach. Dolać maślankę i zmiksować. A potem tylko pić :) Taki rodzaj koktajlu o tej porze roku może być zamiennikiem drugiego śniadania. Ze względu na dodatek banana i śmiesznie wyglądającej brzoskwini skuszą się na niego również dzieci. ---------- Podobne: Koktajl z banana i kiwi z chia Mango

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańskie lody kokosowe 215

upały aż odechciewa się jeść. W ostatnich dniach żywię się głównie arbuzem, lodami i zimnym piwem ;) Jeśli chodzi o lody-jestem totalnym lodożercą i mogę jeść je o każdej porze roku, a ostatnimi czasy jem je na każdy posiłek ;) Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na kolejne fit lody, tym razem kokosowe (pamiętacie fit lody bananowe ?). Można się nimi

Zawsze głodna!
MIĘTOLADA - LEMONIADA MIĘTOWA Z LIMONKĄ I MIODEM 205

wód, najwyższy z możliwych stopień zagrożenia pożarowego w lasach... Nie widzę powodów, do radowania się z takich tropikalnych temperatur. Po prostu znamy coś innego, a przynajmniej znaliśmy do tej pory. Klimat się zmienia, widać to na każdym kroku.     Żadna petycja, apel zbiorowy nie mają jednak wpływu na pogodę. Trzeba po prostu znaleźć odpowiedni sposób, jak przeżyć ten trudny

W kuchni Karmel-itki
Pasztet drobiowo-warzywny 225

jadłam. Niebo w gębie. Składniki (jeśli nie używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz suszona żurawina do posypania opcjonalnie Warzywa i oddzielone mięso

Mango Papaja
Sałatka z łososia z orzechami włoskimi 218

Sałatka z łososia z orzechami włoskimi 2015-08-07 13:39:20 Lekka, zdrowa i oryginalna sałatka z łososia z orzechami włoskimi. Łatwa do przygotowania przekąska dobra o każdej porze roku i dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 150g łososia wędzonego na zimno w plastrach 150g dojrzałego camemberta 150g pomidorków koktajlowych 50g łuskanych orzechów włoskich garść rukoli garść

Kulinarna Pokusa
Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem 182

Jedliście raki? ja do tej pory także nie aż do dziś. Te szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam w mojej kuchni. Skuście się kiedyś na taki obiad, pyszny, zapraszam. Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Deser Chia z miodowym kokosem i malinami 182

taką falę upałów polecam coś lekkiego a zarazem sycącego. Ostatnio to mój ulubiony deser. Składniki zawsze są w moim domu, nie zależnie od pory roku, jednak teraz zdecydowanie dostępne są wszędzie. Nasiona chia są dość popularne, chociaż wyglądają skromnie jednak mają dużo wartości odżywczych i dają dużo energii. Możecie je użyć do koktajli, sałatek, pieczywa czy deserów

Niezły Młynek
Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż 148

Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż Kiełki są najzdrowszą formą spożywania roślin strączkowych. Są łatwostrawne, pełne witamin, minerałów i białka. Do tej pory wyhodowałam kiełki soczewicy zielonej, ciecierzycy i fasoli mung. I na tym na razie poprzestałam, gdyż kiełki fasoli mung są nie do przebicia- po prostu przepyszne. Orzechowe, chrupiące, lekko słodkie.  Jeśli ktoś woli iść drogą ‘na skróty

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 172

foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko o danie wegańskie.  Kolejnym plusem własnego lunchu jest na pewno jego cena; na mieście ciężko

Wegańska kuchnia orientalna
Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską 132

Dziś zapraszam na rewelacyjny i zaskakujący swoim smakiem bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską. Jeśli do tej pory nie mieliście odwagi spróbować bazylii na słodko, to właśnie nadszedł ten właściwy moment. Uwierzcie, nie będziecie tego żałować. Nawet mój maż, który nie jest wielbicielem bazylii, orzekł; smakuje mi :-). Na blogu znajdziecie również inne przepisy z bazylią na słodko w roli

Kulinarne przygody Gatity
Groszkowe risotto z przegrzebkami 160

pory słyszałam wiele dobrego o muszlach św. Jakuba zwanych inaczej przegrzebkami ale nie miałam możliwości ich spróbowania. Tym razem udało mi się zakupić mrożone i choć pewnie to nie to samo co świeże przyznam że były warte swojej ceny bo tanie to one nie są. Mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Obrabiać należy je bardzo krótko bo po dłuższej obróbce

Moje Małe Czarowanie