sztuk .Dziecko miało przy tym wiele radości i zabawy, mama spokój - nie przeszkadzało jej pod czas gotowania. Przyznam się, że przez przypadek odkryłam ten sposób i powiem od tamtej pory robię tylko w takich. Bardzo łatwo odchodzą od upieczonego ciasta, nawet po kilku dniach, a które z Was robią w oryginalnych papilotkach wie o czym mówię, czasami jest problem przy
Ciastka - domowe słodkościpieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się, że w bułce tartej jest o wiele lepiej i od tamtej pory stosuję tylko tą metodę, więc zachęcam do wypróbowania. (przed włożeniem do piekarnika
Ciastka - domowe słodkościprzez 35 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureLato to najlepsza pora na późne kolacje jedzone na świeżym powietrzu, jak np. frittata. Ciepłe wieczory sprawiają, że mam ochotę na śródziemnomorskie jedzenie w duecie z dobrym winem. Frittata z pomidorami i ziołami to obowiązkowe danie, które musicie koniecznie przygotować tego lata i nie tylko z pomidorami. Pomidory na straganach zachęcają do letniego biesiadowania. W kilka chwil możecie przygotować
Moja smaczna kuchniaZnów nadeszły upały, więc pora na kolejną odsłonę kawy mrożonej. Tym razem bardziej orzeźwiającą. Tym nadającym wyrazistości składnikiem będzie rabarbar. Uwielbiam rabarbar. Od dziecka wyjadałam cały rabarbar z ogródka maczając go w cukrze. Obecnie kupuje go na targu bo nie mam ogródka ;) , a poza tym spożywam go w trochę odmiennej postaci. Zapraszam do przepisu :) Kawa mrożona z rabarbarem Składniki: kawa
Pyza i Surówkaławeczce przed mała cukiernią. Ze wszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła
Mała Cukierenkaoraz cieszyć oko i węch dobrym jadłem - powinien choć raz się pofatygować. Ja na pewno chciałabym jeszcze w tym sezonie odwiedzić, którąś z lokalizacji - tym razem może bardziej w porze obiadowej bo jak na śniadanie to dla mnie opcja nie do przejedzenia, a aż żal ograniczać się do jednego stanowiska. Następnym razem zamierzam degustować - jeśli tylko gospodarze stanowisk pozwolą
Kuchnia po mojemubardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka
NA MOIM TALERZUZima w pełni, więc w mojej kuchni królują dania treściwe, sycące, które w inne pory roku nie smakują aż tak bardzo jak teraz. Dzisiaj na obiad serwowałam ulubioną przez moją rodzinkę brukselkę. Uwielbiamy te małe, słodkie kapustki. Lubię je w zupie jarzynowej, w sosie śmietanowym albo otoczone złocistą bułką tartą. Podaje je np. do kotleta zamiast ziemniaków, czy ryżu. Jest
Rozpustne gotowaniegalaretkę drobiowo-wieprzową, która jest również przepyszna. Składniki na galaretkę drobiowo-wieprzową 3 nóżki wieprzowe 1 kurczak lub 4 ćwiartki z kurczaka 3 marchewki 1 seler 1 pietruszka 1 por 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz przyprawa uniwersalna typu Vegeta Nóżki czyścimy, wkładamy
Rozpustne gotowaniepostanowiłam przygotować jakiś smakowity deser, którym zajadalibyśmy się przy kawie. Mąż rano kupił truskawki, bo skusiły go swoim apetycznym wyglądem, więc zamierzałam je wykorzystać. To fakt, truskawki o tej porze wyglądają naprawdę smakowicie i... na tym się kończy. Nie jestem miłośniczką tych wczesnych truskawek,ale skoro już były... Ku memu zdziwieniu pomimo tego, że były twarde jak kamień, cudownie pachniały
Rozpustne gotowanieporze roku truskawki może i nie mają cudownego smaku, raczej nie pachną i są straaasznie twarde, ale za to pięknie się prezentują. Postanowiłam to wykorzystać i zrobić sernik na zimno. Przepis ten jest z nami już długo, długo i jeszcze nigdy nie zawiódł. Przepis nie jest skomplikowany, za to efekt oszałamiający! Najczęściej robię go oczywiście w sezonie truskawkowym
Rozpustne gotowaniestrucle z obu stron na złoty kolor. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się zarówno na podwieczorek, drugie śniadanie, jak i jako słodka przekąska o każdej porze dnia. Polecam
Rozpustne gotowaniealbo sypnęłam kopiate łyżki i przesoliłam, albo zbyt płaskie i były niedosolone. Na ratunek pośpieszyła mi mama mojej przyjaciółki, Pani Basia, która podarowała mi swój sprawdzony przepis. Od tej pory ogórki zawsze wychodzą idealne! Polecam! Składniki na ogórki małosolne 2,5 kg ogórków koper (najlepszy jest taki z baldachami, dodajemy zarówno kwiaty, jak i łodyżki) chrzan (korzeń o długości
Rozpustne gotowaniesiódmym niebie, bo często gości na naszym stole. Była już młoda kapusta z koperkiem i śmietaną , surówka z młodej kapusty , kapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki
Rozpustne gotowanie