Dziś klasyka, czyli risotto. Z racji pory roku i faktu, że zapasy mrożonych borowików skończyły się jeszcze przed świetami zmuszona byłam użyć pieczarek. Użyłam odmiany z brązowymi kapeluszami, ktora wizualnie odrobinę przypomina borowiki :) Muszę przyznać, że risotto z pieczarkami, jest naprawdę dobre. I pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę. Nie jest co prawda tak aromatyzne jak to z grzybami
DefinicjaSmakuCudowna pizza, z cudownym sosem, na cudownym orkiszowym cieście, z cudownym oscypkiem ( no dobra góralskim serkiem, bo o tej porze roku prawdziwyc oscypków niestety się nie dostanie, ale smak i takj jest wspaniały). Oscypek można zastąpić serem brie lub camembert, również będzie bardzo smaczna :) SKŁADNIKI (2 pizze) ciasto 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki letniej wody
DefinicjaSmakuTłusty czwartek już jutro! Więc najwyższa pora na smażenie pączków. Długo zastanawiałam się, nad tym czy zrobić tradycyjne pączki, czy może poszukać ich zdrowej wersji. Ale pączek i zdrowy, to jakoś nie pasuje do siebie :) Pączek to pączek, musi być słodki i musi być w maśle :) Nie ma moim zdaniem lepszych pączków niże te z konfiturą różaną, mięciutkich i polanych
DefinicjaSmakumamy astronomiczną zimę. W zasadzie to czuć już wiosnę. A po wiośnie zaraz jest lato- a jak lato to pyszne owocowe sorbety :D Poza tym na owocowe sorbety każda pora jest dobra hihi :) Ten twór jest bardziej kremowy niż tradycyjny sorbet bo jest na mleku, a konkretnie na mleku migdałowym, które nadaje całości bardzo ciekawego smaku i delikatności, a przy
DefinicjaSmakuostatnim wpisie podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne orkiszowe chlebki pita. A dziś pora na pyszny farsz do tychże chlebków. Gwarantuję, że będzie pysznie! :) SKŁADNIKI (farsz do 6-8 chlebków) kurczak 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy curry lub shoarma 3 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ryżowego sól
DefinicjaSmakuSezon grillowy w pełni, więc najwyższa pora na szaszłyki z grilla :) Są pyszne, kolorowe i dają ogromne pole do popisu. Wystarczy odrobina kreatywności i oryginalny szaszłyk gotowy! Na blogu jest już przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej . A tym razem proponuję Wam cudowne szaszłyki z łososiem w marynacie barbecue - dzięki której ryba jest soczysta, aromatyczna i po prostu taka
DefinicjaSmakubardziej zdrowo jest. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureporze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama w sobie zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Składniki: 2 pęczki botwiny 0,5 pęczka koperku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego słodka śmietana cukier sól ocet Botwinę
Salonik smakówJeśli jesteście porannymi niejadkami, bądź tak późno wstajecie do pracy że nie zostaje Wam wiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej porze jest to genialne rozwiązanie ze względu na bogactwo owoców sezonowych. Dziś będzie to truskawka, brzoskwinia i czereśnia. Za mocny zastrzyk energii odpowiedzialne będą otręby orkiszowe i siemię lniane. Polecam na najlepszy początek dnia
Kuchnia PROzdrowotnaUwielbiam chodzić na zakupy na Stary lub Nowy Kleparz, Plac na Stawach, Imbramowski czy Nowowiejski. O tej porze roku stragany targowe mienią się feerią barw młodych warzyw i owoców. Nie ma nic smaczniejszego niż świeże nowalijki: soczyste, chrupiące o intensywnym smaku i aromacie :) Na jednym ze straganów pyszniła się młoda marchew o bujnej naci. Nie pozostało mi nic innego
W kuchni Katieczym jest najwięcej chemii? No oczywiście - w słodyczach. Sztuczne słodziki, barwniki, utwardzacze, spulchniacze i tym podobne. Może człowiekowi odejść ochota na takie łakocie. Może, ale nie musi. Każda pora jest dobra na ciasteczka i każdy powód jest dobry, by je zrobić. Mój powód? Ograniczenie szkodliwych substancji do minimum. I nie zapominajmy o smaku, on też jest bardzo ważny
W poszukiwaniu inspiracjikońca lata wystarczyło. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturepomysły na desery lodowe. Tym sposobem powstała karmelowa kawa mrożona i deser lodowy z truskawkami . Kawa jest lżejsza i mniej słodka niż domowa Frappe , którą robiłam do tej pory. Połączenie kawy, mleka i jogurtowych lodów z karmelem sprawiło, że w smaku mrożonej kawy czuć delikatną karmelową nutę. Tak przygotowaną mrożoną kawa to fit orzeźwienie na upalne dni dla miłośników lodów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębatata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :) Składniki: 3 różyczki kalafiora 1 mały batat włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora 1 pomidor przyprawa "warzywko" lub jarzynka pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, batata i włoszczyznę obieramy
Truskawkowa Fiestalubimy, ale została mi główka młodej i chęć na zupę, więc kapuśniaczek. SKŁADNIKI: 1 mała główka kapusty 1 dojrzały pomidor 2-3 kawałki grzybka suszonego 3 średnie marchewki kawałek pora pokrojony w półkrążki kawałek selera 2 średnie pietruszki pokrojone w kawałki 5 średnich ziemniaków 1 mała cebula , trochę świeżego lubczyku koperek dla smakoszy, ale niekoniecznie kawałek żeberek, 3 plastry boczku
Kuchnia Beaty