Pigwy użyłam pierwszy raz. Do tej pory mój kontakt z pigwą ograniczał się do wzrokowo-nosowego i miał miejsce zazwyczaj w warzywniakach, gdzie zatrzymywałam się przy skrzynkach z pigwami, brałam jakiś dojrzały, większy owoc do ręki, podtykałam sobie pod nos i zaciągałam się aromatycznym zapachem. Po czym odkładałam z powrotem do skrzynki i oddalałam się w zadumie, rozmyślając lekko
Kuchnia PrezydentowejDziewczynom za wspólną zabawę i pewna sobotę, kiedy w naszych wszystkich domach, rozsianych po niemal całej Europie roznosił się zapach domowego, cudownego chleba. A chlebek robiłam już od tamtej pory trzy razy, ten trzeci stygnie właśnie stygnie w kuchni. :) Chleb z brązowym ryżem i tang zhong Składniki na 2 bochenki po ok. 560 g każdy
Kuchnia Prezydentowejprzepis był dziwny i zapadł mi w pamięć, postanowiłam się przekonać, czy podzielę zachwyt sąsiadki. Długo po tej wizycie zrobiłam wołowinę z goździkami na obiad. Robię od tamtej pory regularnie. Zawsze widząc dobrą, młodą wołowinę w sklepie przypominam sobie o wołowinie z goździkami, pamiętam nawet, kiedy ostatni raz ją robiłam. Tak, tego smaku się nie da zapomnieć. Zastanawia
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam najlepszą lodziarnie w Poznaniu, jaką spotkałyśmy do tej pory :) Lodziarnia Marina Adres: Stanisława Matyi 1, Poznań (obok starego Dworca PKS, niedaleko Dworca Głównego) Profil na facebooku Zacznę może od tego, że Lodziarnia Marina ma świetną lokalizacje. Znajduje się obok starego Dworca PKS, kilka kroków od Dworca Głównego. Nawet jeśli zawitaliście do Poznania na chwilkę warto
Kolizje Smakówkażdy dzień jest w 100% dobry, ale w każdym zdarza się coś dobrego". :)) Dzisiaj już czwartek, przedsmak weekendu, więc może już pora pomyśleć o jakimś cieście do sobotniej kawki? Wśród owoców królują nadal moje ulubione truskawki, więc nie mogłam nie wykorzystać ich w celach cukierniczych ;) Ciasto wydaje się pracochłonne, ale w rzeczywistości nie zajmuje dużo czasu. Biszkopt można oczywiście
My simple kitchenapetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku
VioletoweKucharzenieegzaminem a drugim, żeby zużyć tony truskawek zerwanych na działce. Przepis zna pewnie każdy z Was, ale nie mogłem się nim nie podzielić; w końcu to podstawa o tej porze roku. To jak, lepicie je razem ze mną? ;) Ciasto (na około 50 sztuk) : 2 szklanki mąki (350 g) + trochę do podsypywania 1 jajko 3/4 szklanki ciepłej wody
Food Squarekorzenia pietruszki 3-4 cebule nie obrane 135 g selera 5-6 ząbków czosnku nie obrane 40-50 g soli pół pęczka natki pietruszki zielone liście z jednego pora 6 listków laurowych 15 ziarenek ziela angielskiego większa szczypta lubczyku spora garść kolorowego pieprzu w ziarenkach 3 cm imbiru Przygotowanie: Warzywa umyć i włożyć do dużego garnka z osoloną wodą, selera
Gaździnka warzyWczoraj na blogu pojawił się przepis na naturalny jogurt domowy , więc dziś pora przygotować coś z jego wykorzystaniem. A jako, że sezon na truskawki w pełni, zachęcam Was do przygotowania koktajlu z truskawkami w roli głównej właśnie, oczywiście na bazie naturalnego jogurtu. Kto ma ochotę na koktajl truskawkowo-jogurtowy ? Koktajl truskawkowo-jogurtowy Czas przygotowania: 10 minut Proporcje
Kulinarne przygody GatityJeżeli lubicie barszczyk i botwinkę to mamy dla Was propozycję na ciepłe dni – chłodnik z botwinki. Do tej pory nie przepadaliśmy za zupami na zimno ale ten wyjątkowo przypadł nam do gustu Składniki: - 1 pęczek botwinki - 1 średni ogórek - 1/2 pęczku koperku - 1/2 pęczku szczypiorku - 250 ml kefiru - 500 ml wody - 200 ml jogurtu greckiego - sól, pieprz, cukier
Kuchenne WariacjeSzybka sałatka, idealna na sezon-wiosna -lato! Łatwa w przygotowaniu. Składniki -por, który oczyszczamy i kroimy w półtalarki, zalewamy wrzątkiem na minutę -pozbędziemy się goryczki-odcedzamy. -ananas z puszki- już krojony w kostkę -jaja- ugotowane na twardo- pokrojone w kostkę -kukurydza z puszki -majonez Z podanych składników zrobić sałatkę. Majonez wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną musztardy. Wlać na sałatkę
Z Kuchni Do Kuchnimauzoleum rodziny von Carnap Bornhaim w Jahnsfelde. Niestety dziś nie ma nawet śladu po tamtej budowli, a ciała rodu zostały zbezczeszczone w latach 50 – tych i jak do tej pory nieznane jest miejsce ich pochówku, którego dokonał bogobojny mieszkaniec Janczewa. Scenografia przygotowana była w większości przez wychowanków świetlicy. Jedno imponujące dzieło malarskie przedstawiające park dworski z zabudowaniami
kgwjanczewodziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i brzoskwinie. Co roku, kiedy tylko nastanie na nie pora, staram się wykorzystać je jak tylko można, rozkoszując się przy tym ich świeżością i dojrzałością. Zawsze w upale jedliśmy makaron z truskawkami, które miksowałam z jogurtem
W kuchni Karmel-itkiserniku ze Snikersami pora na coś lekkiego i mało kalorycznego. Zapraszam Was do wypróbowania sałatki z wędzonym kurczakiem. Jest lekka, apetyczna i idealna na kolację. Do sałatki idealnie pasuje sos czosnkowy i bagietka czosnkowa lub ziołowa. A jeżeli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można ja przygotować z dowolnym sosem albo bez. Smacznego!! Składniki na sałatkę
Passion of Cookingzamawiamy Jednak wszystko było do czasu kiedy to u kuzyna zjedliśmy domową pizzę. Od razu nam posmakowała i stwierdziliśmy że musimy sami spróbować ją zrobić i od tamtej pory jak mamy ochotę na pizzę to ją robimy Przepis dostałam właśnie od kuzyna CIASTO: - 2 szklanki mąki pszennej - łyżeczka soli - 10 g drożdży np. Babuni – na drożdże wsypujemy 1 łyżeczka
Kuchenne Wariacje