por - 13968 przepisów (strona:550/932)

Minestra di cavolo e riso 126

Tradycyjna zupa toskańska ,przyrządzana jest na wywarze z flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g kapusty włoskiej 200 g ryżu 1,2 l wywaru z flaków wołowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki parmezanu pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy

R'n'G Kitchen
Zupa koperkowa z mięsnymi kuleczkami 148

Uwielbiam lato. Nie tylko za to, że jest ciepło, ale przede wszystkim za to, że o tej porze roku mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. I dlatego korzystam z tego póki mogę. Więc dziś zapraszam Was na zupę koperkową z mięsnymi kuleczkami. Co prawda świeży koperek mamy dostępny w sklepach przez cały rok, ale latem jest on najlepszy

Passion of Cooking
Fasolka szparagowa na słodko-ostro. 189

Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości. SKŁADNIKI : 0,5 kg fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy

Basia w kuchni
Babka z porzeczkami 151

Może to i nie jest najlepsza pora na to by uruchamiać piekarnik, ale jeśli lubicie połączenie lekkiego ciasta i kwaskowatych porzeczek, to napewno się skusicie :) Składniki: - 350 g czerwonych porzeczek - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soku z cytryny - 4 jajka - 250 g margaryny - 200 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego

Zainspirowana w kuchni
Chleb żytni na zakwasie 120

kroimy na ciepło. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Bezy II 165

pory tylko kilka deserów sprawia, że w oczach mojego syna widzę ten błysk w oczach, ten uśmiech :) Bezy to zdecydowanie jego jeden z ulubionych smaków. Tego dnia robiłam lody klonowe i tak przypadkiem powstały te bezy, bo  zostały mi białka. Na temat tego przysmaku pisać dużo nie muszę, każdy wie jak działają na nas bezy, zapominamy o kaloriach, wyłącza

Blondynka Gotuje
BEZ CUKRU Przetwory z owoców: Owoce pestkowe pasteryzowane w soku własnym. 197

słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.   Pamiętaj, aby zostawić 1,5-2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja!!   Jak wcześniej należy przygotować słoiki i nakrętki ? Tu przeczytasz.   Teraz pora na pasteryzację przetworów z owoców.   Jak pasteryzować przetwory owocowe bez cukru?     Słoiki o pojemności 1L pasteryzujemy 25 minut, mniejsze o 5 minut krócej.   Czas liczymy

IzaGotuje
Sos pieczeniowy i gulasz z łopatki (2 w jednym) 250

Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu. - około 60 dkg łopatki - 3 cebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół szklanki wina czerwonego lub wody Mięso kroimy na małe kosteczki, smażymy na złoty

Pasje Jolki
Clafoutis z czereśniami 152

pół godziny. Nie ma po nim dużo sprzątania - używamy tylko jednej miski, łyżki i rondelka. A co więcej można je przygotowywać na setki różnych sposobów - w zależności od pory roku, bierzemy po prostu swoje ulubione owoce i zanurzamy w tym ekspresowym cieście. W moim domu już jest tradycją, że na przełomie czerwca i lipca piekę clafoutis z czereśniami. Pachnące wanilią

Food Square
Ryż w sosie botwinkowym z kurczakiem 172

pory botwinka występowała u mnie tylko w formie zupy. Ostatnim czasem zaczęłam trochę się zastanawiać nad inną jej formą podania, więc gdy zobaczyłam przepis Kasi na blogu Gotuj z Cukiereczkiem wiedziałam, że muszę go spróbować. Składniki na 2 porcje: 1 pęczek botwinki, 1 pierś z kurczaka, 1 cebula, szczypta cukru, ½ łyżeczki słodkiej papryki, Sok z 1/2 cytryny, 300g śmietany

Fabryka pomysłów
Letnia zupa warzywna 237

Lato to ta pora roku, w której grzechem jest gotowanie zup z mrożonek. Często ich używam zimą, bo w naszym klimacie raczej nie ma innego wyjścia, ale żadna zupa z mrożonki nie dorówna takiej ze świeżych warzyw. Nie dość, że są smaczne, to młode warzywa, zbierane z pola teraz, gotują się szybciej niż mrożone. Do przygotowania i podania dobrej zupy

W SMAK
Buchty z jagodami 204

Jakoś trudno sobie odmówić jagodowych łakoci o tej porze roku :), kolejna smaczna propozycja!, a do tego jeszcze ciepła, kawa już zaparzona więc zaraz będzie siesta po upalnym dniu.... Składniki na dwie średniej jakości blaszki: 90 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 8 łyżek cukru 4 dag drożdży 6 jaj 6 łyżek roztopionego masła szklanka mleka Dodatkowo: 30-40 dag jagód

Apetyczna babeczka
Sałatka z bobu z marynowaną fetą 120

bobu i sera feta stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomidorowa sałatka z młodą kapustą, szpinakiem i oliwkami 119

słodkim przedpołudniu, które nie ukrywam, wywołało uśmiech na mojej twarzy (jutro powtórka) przyszła pora na obiad. Z uroków lata korzystam jak tylko mogę i nie mam na myśli wylegiwania się na słońcu ;) Uwielbiam ten czas, świeże warzywa, soczyste owoce i niskie ceny, korzystajcie z sezonowych darów lata!  Smak tej sałatki sprawił, że przez chwilę czułam się jak na wakacjach

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami 132

oliwki, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnego życia! Plusem tej potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, tak więc można przygotować ją o dowolnej porze roku, ale nie ma to jak nowe ziemniaczki, prawda? Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i czarnymi oliwkami Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki drylowanych czarnych

Moja smaczna kuchnia