por - 13968 przepisów (strona:550/932)

Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 224

Trzeba znaleźć swój balans :)  Ciężko to opisać słowami a niektóre składniki dodaję po prostu na oko ;) Jest na prawdę pyszna i lekka zupa, każdemu ją polecam o każdej porze roku. Podawać posypaną szczypiorem , chilli i świeżą kolendrą. Najlepiej w podgrzewanym naczyniu aby cały czas była gorąca. Polecam też opcję z kurczakiem i wege. Mniej zupy to po prostu mniejsze

Jemy Pijemy
Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami 185

była inspirowana niczym konkretnym, można powiedzieć, że salami, pomidor i oliwki nadają jej nieco włoskiego charakteru. Ma ona charakter raczej śniadaniowy, choć oczywiście można ją zjeść o każdej innej porze dnia. Nie mniej jednak jest na tyle prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu, że naprawdę stanowi realną opcję na śniadanie. Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami

Kulinarna Pokusa
Dietetyczny deser z malinami! 154

Przepyszny, lekki i prosty w przygotowaniu deser z świeżymi malinami. Deser pięknie się prezentuje, zachwyca smakiem i aromatem malin, najlepszych o tej porze roku.  Serdecznie Zapraszam! PRZEPIS TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Szarlotka tatrzańska 119

połamać plasterków.  Na zimne ciasto wyłóż jabłkową warstwę. Warstwa ma być gruba. Jabłka trzeba docisnąć i wyrównać. Na wierzch ciasta zetrzyj 1/3 ciasta, które do tej pory było w zamrażarce. Piecz ok. 70-80 minut w temperaturze 160 stopni (aż wierzch ciasta będzie złocistobrązowy). Po wystudzeniu ciasta posyp je cukrem pudrem. Blaszka: tortownica 26cm, kwadratowa 24cm lub prostokątna 22x30cm

Mania Wypiekania
Tarta z buraczkami w sosie balsamicznym 128

Pomijając czas pieczenia buraczków (a to możemy zrobić wcześniej) przygotowanie tej tarty jest naprawdę szybkie. Połączenie smaków może początkowo wydawać się dziwne ale gdy nadchodzi pora jedzenia - przyjemnie zaskakuje. Buraczkowy posmak jest cudownie podkreślony balsamiczno-miodową glazurą a dodatek serów i rukoli dodaje wyrazistości. Świetna opcja na przekąskę dla gości lub po prostu na dodanie nieco żelaza do codziennej diety

Milion Smaków
Babka adwokatowa z truskawkami 265

Może nie jest to najlepsza pora na babkę, ale ta jest wyjątkowa. Naprawdę, lekka jak piórko, bardzo puchata, po prostu rozpływająca się w ustach. Aby choć trochę wpisała się w sezon truskawkowy dodałam do babeczki truskawki. Czemu babka? Wycieczka do Berlina i wizyta w KaDeWe - zaowocowała zakupem cudnej foremki. Nie mogłam się już doczekać pierwszego wypieku w nowym nabytku. Przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 210

tego wyjazdu, "udekorowana" trzema naszymi aparatami, robiła zdjęcia. Gdyby nie ona, nie miałybyśmy ich tyle z samych warsztatów :) Należą się jej wielkie podziękowania, nie tylko za to :) No dobra, pora do stołu w takim razie ;) upsss...najpierw do kuchni ;) Składniki na jedną porcję: 1 łyżka suszonych ziaren kolendry, średnia łodyga trawy cytrynowej, 1 duży ząbek czosnku, 2 świeże listki limonki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 112

Każda moja wizyta w drogerii kończy się przyniesieniem kolejnego cienia lub tuszu, zupełnie nie wiem po co. Ilość kosmetyków na półkach wcale nam nie ułatwia sprawy. Najcierpliwszy do tej pory wpada w zadumę w każdej drogerii – jakim cudem potrafimy ogarnąć co do czego i dlaczego? Uroczo wygląda wielki facet zamyślony nad maleńkim pudełkiem z korektorem. Trafił mi się osobnik

ladykitchen
Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 292

Lato to pora roku kiedy zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru 468

Większość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać

Smakowy Raj
Pesto bazyliowe 173

zapachem najpierw auto, w którym podróżowała z resztą warzyw ze sklepu do domu, a następnie cały dom. Była trochę inna z wyglądu, niż ta kupowana przez nas do tej pory; nie miała wypukłych listków tylko płaskie i na brzegach zygzakowate, prawie jak pokrzywa. :) Uznaliśmy zgodnie z Prezydentem, że pesto wyjdzie z niej wspaniałe, a przy okazji wykorzystamy nasze mniejsze śliczne

Kuchnia Prezydentowej
Ryż indyjski pulao 160

czarnego pieprzu II Do ugotowanego ryżu szczypta cynamonu szczypta kurkumy szczypta pieprzu szczypta płatków chili szczypta  kuminu 1 płaska łyżeczka suszonych warzyw (mieszanki -marchew-seler-pietruszka w korzeniu -por) 1 płaska łyżeczka suszonej cebuli (surowej, nie smażonej) szczypta suszonych buraków czerwonych (ja dałam w tym przepisie płaską łyżeczkę, stąd intensywny kolor) szczypta ziaren kolendry 1 duża łyżka masła

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 183

dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 100 ml słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu

Kuchnia Prezydentowej
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 252

składnikami, warto jednak postarać się o znalezienie wszystkich), ostra i łagodna zarazem (smak tofu koi ostrość kimchi i papryczek), lekka, ale wspaniale zaspokajająca głód. Moim zdaniem doskonała na wszystkie pory roku. Kto sobie zrobi lub spróbuje, na pewno się ze mną zgodzi. ;) A jeśli jedliście taką lub podobną w azjatyckiej knajpce, to napiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam

Kuchnia Prezydentowej
Laksa 198

lubię bufetu, w którym potrawy są podgrzewane przez cały dzień. Zupa laksa pojawiła się tam 1,5 roku temu jako nowość i musiałam jej spróbować. Od tamtej pory bardzo chciałam ją zrobić w domu. Maggie robiła swoją laksę z gotowej kupionej pasty, ja robię już pastę sama. Oczywiście można ją spokojnie kupić, jest bardzo dobra, aIe zrobienie jej wcale

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania