por - 13968 przepisów (strona:549/932)

Zupa botwinka z młodymi ziemiakami i fetą 147

letnia zupa . Wiele wspomnień z dzieciństwa kojarzy mi się z tą zupą. Wakacje na wsi, na które czekałam cały rok. Zawsze lubiłam buszować w babcinym ogrodzie. Kiedy już przyszła pora na obiad, wystarczyło iść do ogródka po świeże warzywa i zioła. Na poddaszu suszyły się domowej roboty kiełbasy i boczki, więc jeśli ktoś miał ochotę na “skwarki

codojedzenia
Szynka z majerankiem i jabłkiem 183

Dawno nie piekłam żadnego mięsa, więc pora nadrobić zaległości :) Szynkę w tej wersji wykorzystałam do obiadu a to co zostało posłużyło jako wędlina na kanapki. Składniki: - 1 kg szynki - 1 jabłko - 1 cebula - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka pieprzu czarnego - garść majeranku Przygotowanie: Szynkę nacieramy przyprawami, obkładamy plasterkami cebuli oraz jabłka. Całość zawijamy w folię i zostawiamy

Zainspirowana w kuchni
SŁODKIE WYPIEKI Z KUJAWSKIM – wyniki konkursu „NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS Z KUJAWSKIM” 143

Konkurs ” Słodkie wypieki z Kujawskim „ dobiegł końca! Zwycięzców 1 etapu poznaliśmy już wcześniej, a teraz pora nagrodzić tych, którzy bawili się również w konkursie na „NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS Z KUJAWSKIM” na Fooder.pl i walczyli o fantastyczną nagrodę, jaką jest 18-elementowy zestaw naczyń Villeroy & Boch z kolekcji „New Wave” (o wartości ok.1316 zł). Zanim jednak ogłoszę

Ostra na Słodko
pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą... 136

Składniki: mąka pszenna 2 szklanki, mąka żytnia 2 szklanki, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, woda ciepła 340 ml, olej rzepakowy 2 łyżki, drożdże świeże 30 gram FARSZ: pory 1 większa, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 3 łyżki, szpinak świeży 2 pęczki, kucharek 2 łyżeczki, sos pomidorowy 3/4 szklanki, oregano 1 łyżka, mozzarella w kulce 1 sztuka

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz ukraiński 128

Jedna z ulubionych zup :P wersja wspomnieniowa Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której

R'n'G Kitchen
Galareta wieprzowa z dodatkiem wołowiny 168

Moja wersja galarety na ostro Składniki 1 golonka wieprzowa 2 nóżki wieprzowe przednie ogon wieprzowy pół kg wołowiny extra 4 duże marchewki 1 duża pietruszka średni seler 1/2 pora - biała część opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie , jałowiec , pieprz ziarnisty , liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie   Golonkę , nóżki , ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą

R'n'G Kitchen
Pasztet z jelenia 183

Pyszny ,puszysty i soczysty. Składniki 1 kg mięsa z jelenia 1/2 kg boczku wędzonego 200 g wędzonej słoniny 400 g łopatki wieprzowej 200 g marchewki pietruszka seler por (biała część) 2 cebule 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól Do przyprawienia masy: 5 jajek 2 łyżki gałki muszkatołowej 2 łyżki rozmarynu łyżka zmielonego jałowca

R'n'G Kitchen
Krupnik na skrzydełkach 152

Prosta , smaczna , idealna na przeziębienia. Składniki 1/2 kg skrzydełek 100 g kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa

R'n'G Kitchen
Zupa czosnkowa 97

ogniu około godziny ,co jakiś czas zbierając szumowiny. Marchew ,pietruszkę , seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wyciągamy ,a do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pora pokrojonego w piórka. Gotujemy jeszcze 25 min. W tym czasie posiekaną cebulę ,czosnek i imbir podsmażamy na oliwie ,dodajemy do bulionu. Do smaku doprawiamy solą i mielonym pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa "Ślepe ryby" 105

Kuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu. Składniki 2 marchewki 2 pietruszki por mały seler 1/2 kg ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 70 ml śmietany 12% sól ,pieprz majeranek natka pietruszki Przygotowanie Warzywa kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka razem z przyprawami ,zalewamy

R'n'G Kitchen
Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej 132

kilku tygodni myślałem co z zamrożonym leszczem od Basi zrobić...niedługo czas imprez domowych więc pora szykować jakieś przekąski ,które mogą bez trudu postać w chłodnym miejscu nawet przez parę miesięcy. Składniki 2 sztuki leszcza 2 cebule sól papryka ostra mąka olej do smażenia Zalewa: 900 ml wody 250 ml octu cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu

R'n'G Kitchen
Zupa rumfordzka 117

ziemiach pojawiła się na początku XIX w. Gęsta ,wysokokaloryczna i prosta w przygotowaniu zupa rumfodzka jest bardzo smaczna. Składniki 1 i 1/2 szkl grochu 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) 50 g ryżu 4 ziemniaki 500 g wędzonej słoniny sól cukier Przygotowanie Groch gotujemy i miksujemy. Jarzyny gotujemy (1 l wody) oddzielnie (z dodatkiem soli i cukru) ,następnie

R'n'G Kitchen
Rosół wołowy 134

Pyszny domowy rosół. Składniki 800 g wołowiny (szponder) 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1/4 selera 1/4 kapusty włoskiej 1 cebula 6 ziarenek czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy Sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone

R'n'G Kitchen
Łazanki z kapustą kiszoną 159

Łazanki na naszym stole goszczą zazwyczaj w wersji ze słodką kapustą z dodatkiem świeżego koperku. Takich dawno już nie jedliśmy ,więc nastała pora (w końcu :D ) by je podać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu

R'n'G Kitchen
Wołowina w sosie z tuńczyka 153

Wołowina i tuńczyk??? Dla nas smaczne i niekonwencjonalne połączenie smaków. Składniki 1kg wołowiny (najlepiej ligawy) 200 g tuńczyka w oleju cebula duża marchew mały seler por (biała część) 500 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 4 łyżki majonezu 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wołowinę oprószamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania