por - 13968 przepisów (strona:549/932)

Zdrowa serowa pasta kanapkowa z nowalijkami i lubczykiem - śniadanie dla małych i dużych 300

dniach pełnych słodkości... pora na zdrowe, pożywne śniadanie. A cóż jest lepszego niż domowe pasty kanapkowe. Na straganach mamy teraz tak wiele zdrowych warzyw, że nie sposób z nich nie skorzystać. A dodając do tego nutkę lubczyku, stworzymy zdrową, serową pastę kanapkową o niebanalnym smaku i aromacie, która doskonale się sprawdzi na śniadanie dla całej rodziny, zwłaszcza dla najmłodszych. Spróbujcie

Słodkie okruszki
Zycie zmienne jest... 145

Miło było więc nie żałuję, a dzisiaj za to smażę sobie placki w nagrodę, fasolowe bo lubię z nią kombinować, były już w wersji bez ubijania to teraz przyszła pora na te z, swoją drogą robię się chyba bardziej fanką tych bardziej zbitych, o dziwo, ale takie też czasem lubię zjeść ^^ A wczoraj w drodze było to.. Kasza jaglana

More food, love and dreams
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3 213

sezonie, zmieniając tylko dodane do niego składniki bądź przyprawy.  Dla mnie jest on ukoronowaniem kapuścianego sezonu, bo już nigdy później kapusta nie smakuje tak, jak o tej porze roku :)) Przygotowuje się go bardzo szybko, ale jaki efekt!  Mmmm ... palce lizać! :) Na blogu także:  bigos z młodej kapusty wariacja nr 1  oraz  bigos z młodej kapusty

Walijskie Pichcenie
Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego 193

zależy od wielu czynników. Wpływ na nie ma nie tylko mleko konkretnej rasy bydła o czym decyduje położenie łąki gdzie zwierzęta się pasą i roślinność jaką jedzą, ale także pora roku, temperatura i miejsce przechowywania gotowych wyrobów. Wiele z tych regionalnych produktów ma certyfikaty jakości AOP zaświadczające o ich niezwykle wysokiej jakości i miejscu pochodzenia. Sięgając po sery z linii

Smaczna Pyza
Kalarepa zapiekana 161

Lubicie kalarepkę ? Ja lubię na surowo, zapiekaną  i smażoną na maśle. Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym. Składniki: 4 kalarepy 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wywaru warzywnego 1 cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz Wykonanie: Kalarepy

O kuchni z uczuciem
Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka 173

dzisiejszy wiosenny dzień zupka piękna, kolorowa i zdrowa.  Moja ulubiona o tej porze roku. Do przygotowania  dużego garnka zupy użyłam: 2 podudzia z kurczaka ( lub porcje rosołowe) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwiny z buraczkami 4-5 młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku sól pieprz

Jemy Pijemy
Zupa pomidorowa po mojemu 198

sobie moi mili goście. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Na garnek około 6 litrowy: Jedna duża porcja rosołowa z indyka lub z kurczaka 2 udka z kurczaka włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera) 4-5 puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól  pieprz  sos sojowy  natka pietruszki bazylia  prażone ziarna

Jemy Pijemy
Caipirinha na mundial i nie tylko :) 125

jeden z moich ulubionych koktajli :)  Uwielbiam się nim raczyć o każdej porze roku ! Jakiś czas temu Fuła przywiózł mi z Brazylii powyższą butelczynę cachasy. Długo czekałam z jej otwarciem .... Ale skoro mistrzostwa.... Skoro za oknem deszcz... Trzeba sobie jakoś radzić i przenieść trochę słońca :) Aby wypić jednego drinka potrzebne są: 4-6 ćwiartek soczystej limonki 2-3 łyżeczki brązowego

Jemy Pijemy
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 394

około 5-6 litrowy. Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody.  Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać

Jemy Pijemy
Lekka zupa z glonami i sałatą lodową 204

ryżowego. Wszystko zalałam gorącym bulionem z imbirem. Glony natychmiast zmiękły i były pyszne :) nadały zupie charakterystycznego smaku. Zupa smakowała podobnie do zupy miso. Następnym razem dodam jeszcze pokrojony drobno por :)  Lubię

Jemy Pijemy
Kapuśniak na wędzonych żeberkach 255

mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi  4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru

Jemy Pijemy
Czosnek niedźwiedzi z jajkiem ( czeremsza ) - przekąska 204

roku o tej porze wybieram się na działkę po czosnek niedźwiedzi. Uwielbiam go pod każdą postacią, nawet pod tą najprostszą. A dziś w takiej wersji zjadłam go na śniadanie :) Mniam ! O walorach czosnku niedźwiedziego chyba nie muszę pisać? Składniki na 2 osoby: 2 duże pęczki umytego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka masła 2-3 jajka sól  pieprz Czosnek niedźwiedzi pokroić

Jemy Pijemy
Syrop z mniszka lekarskiego. Syrop z mlecza na przeziębienie. 169

najlepsza pora na zrobienie syropu z mniszka lekarskiego. A przyda się on zapewne zimą kiedy dopadnie nas przeziębienie. Można będzie nim również osłodzić herbatę lub ulubiony koktajl. Kwiaty należy zbierać do południa w słoneczny dzień, z dala od dróg, najlepiej na łąkach. Przepis znalazłam gdzieś w internetach więc nie jest moją własnością. Dodałam więcej cytryny niż w oryginalnym przepisie

Jemy Pijemy
Szparagi z sosem holenderskim 205

pory, w mojej majowej kuchni rządzą szparagi. Dziś klasycznie - z sosem holenderskim :) Nie byłam do niego przekonana ale ze szparagami smakuje wyśmienicie. Niebo w gębie :) 2 pęczki zielonych szparagów 3 łyżki masła 2-4 ząbki czosnku sól  1 łyżeczka cukru Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotować wodę z małą

Jemy Pijemy
Młoda kapusta z marchewką i koperkiem 124

czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia dodać posiekany koperek. Doskonały dodatek do obiadu jak również fajne samodzielne danie. Bardzo ją lubię o tej porze roku :) Pychota

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję