por - 13968 przepisów (strona:541/932)

Kluski śląskie z rozmarynowym masełkiem 97

jestem Ślązaczką.  U mnie w świętokrzyskim robi się kopytka, leniwe ale śląski kluchy nie.  Kilka lat temu zobaczyłam w program Pani Dykiel i od tamtej pory umiem je zrobić.  1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1 gałązka rozmarynu -  siekany świeży, 100 gram masła, odrobina do  smaku skórki z cytryny

AZgotuj!
Paszteciki z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i oliwkami 117

się jak mała dziewczynka wśród zabawek. Pierwsze upiekłam paszteciki. Piekłam już podobne ale z indyjskimi przyprawami. Teraz europejska wersja.  2 duże marchewki 1 pietruszka  ok 15 cm pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 suszone pomidory w oleju oliwa z oliwek kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka Warzywa obierz i ugotuj

AZgotuj!
Babeczki z białek bez cholesterolu 229

świetną teksturę. Jest nieco cięższe od  klasycznego biszkoptu na całych jajach. Dekoracja jaką tylko zamarzycie. Ja miałam jedynie sos toffi pod ręką, a jako, że była już późna pora nie poszłam po maliny, aby je udekorować . Ciastko inspirowane ciastem anielskim Marthy Stewart.  9 białek 9 łyżek drobnego cukru w miarę płaskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek

AZgotuj!
Warzywna zupa z kaszą jaglaną 179

zupy" . Jest sycąca a zarazem lekka.  2 litry bulionu warzywnego liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu korzeń pietruszki 2 karotki pół selera korzeniowego biała część pora ząbek czosnku natka 1 szklanka kaszy jaglanej Warzywa korzenne zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć do gotującego się bulionu wraz z przyprawami. Sparz kaszę jaglaną i dodaj do garnka

AZgotuj!
Warsztaty z Davidem Gaboriaud (Kuchnia.tv) w Soho Food Market 172

kitchen i mamy się uwijać, ale dla mnie to było haeven kitchen.  Krojenie, siekanie, mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko. Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem: biała cześć pora uduszona na oliwie kminek feta Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo.  Do pierożków były sałaty ( do kupienia u Pana Ziółko miedzy innymi w Fortecy), sosy na bazie jogurtu oraz

AZgotuj!
Bezglutenowe ciasto z musem jagodowym 159

Ciasto bezglutenowe, najlepsze jakie jadłam do tej pory .... no dobra bezy są the best! Ale to ciasto ma COŚ w sobie.  Zainspirowała mnie Gabi z bloga  Muffins&Cakes  Ciasto bezglutenowe z jagodami Ja je trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się  i jest wilgotne.  Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka

AZgotuj!
Burger z quinoa ze szpinakiem 182

burgery. Smaż na oleju z obu stron. Osusz na ręczniku papierowym. Ja podałam z bezglutenową ciabatta (kupioną w Rossmannie), z plastrem pomidora, serem owczym, musztardą, ogórkiem kiszonym i kiełkami pora

AZgotuj!
Zupa rybna ze smażonym szczupakiem 136

właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory.  płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki

AZgotuj!
Cztery dni w Wenecji mój punkt widzenia 214

lody oraz restauracje w na wyspie Lido. Zwiedzanie:  Pałac Dożów i Piazza San Marco najlepiej zwiedzać z samego rana. tzn otwierają od 9:45 i o tej porze najlepiej podejść.  Tak zrobiliśmy intuicyjnie i to się sprawdziło. Kolejki do zabytków kiedy przyjeżdżają wycieczki jednodniowe są ogromne. Do Bazyliki wchodzi się za darmo, ale w środku chcąc coś zobaczyć

AZgotuj!
Knedle z truskawkami 236

Knedle z truskawkami na bazie drożdży. Do tej pory gotowałam je na parze, ale tym razem po prostu wrzuciłam je na wrzątek. Po ugotowaniu obtoczyłam we wiórkach kokosowych, które bardzo lubię :) SKŁADNIKI: 12,5g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 jajko 1 3/4 szklanki mąki pszennej 100g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru

https:KKuchniaMniam
Różane bułki drożdzowe 174

niego przyrządzanych jest mąż. Ciasto zawsze  mu się uda, pięknie wyrośnie i wszystko co z niego wyczaruje smakuje znakomicie. Sekretem udanego ciasta jest jego ręczne wyrabianie. Dziś pora na słodkie bułeczki drożdżowe z marmoladą o smaku różanym.  Bułeczki specjalnie przygotowane na wizytę gości. Składniki: - 1/4 kostki margaryny - 0,5 kg mąki - 5 dag drożdzy - 5 żółtek - 1/2 szklanki

Pan i Pani Smith w kuchni
Smażone krewetki 172

Uwielbiamy krewetki. Smażone, gotowane... w każdej postaci. Ten klasyczny sposób przygotowania, uważamy za najlepszy jaki do tej pory jedliśmy. Powstały podczas smażenia sos smakuje wyśmienicie z kruchą bagietką. Krewetki smażone w ten sposób,  przekonają osoby które nie przepadają za owocami morza. Serdecznie polecamy! Składniki:   - 500 g krewetek black tiger - papryczka chilli - 3-4 ząbki czosnku -  pęczek natki

Pan i Pani Smith w kuchni
Czekoladowy fondant 139

Teraz coś dla prawdziwych łasuchów. Pora na bardzo słodkie, smaczne i obłędnie czekoladowe fondant. Są one niezwykle sycące. Dla mnie wystarczył tylko jeden. Jeśli zrobiliśmy ich za dużo, zawsze można je zamrozić i upiec w razie pojawienia się niezapowiedzianych gości.   Składniki: - 200g gorzkiej czekolady - 200g masła - 200g cukru - 4 całe jajka - 4 żółtka - 200g mąki pszennej   Sposób przygotowania

Pan i Pani Smith w kuchni
Ryba w galarecie 287

inną okoliczność. Składniki:  - 1 duży pstrąg (około 1 kg) - 2  okonie - 1 bułka - szklanka mleka - 3 jajka - natka pietruszki - pieprz, sól - 1 pietruszka - 2 marchewki - pół selera - por - ziele angielskie, liście laurowe - bulion warzywny - gaza - sznurek - 2 żelatyny - przyprawa do ryby Sposób przygotowania: Patroszymy i skrobiemy rybę. Oddzielamy skórę od mięsa. Oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości

Pan i Pani Smith w kuchni
Pączki serowe 190

Tłusty czwartek już tuż..tuż. Faworki już były, teraz pora na przepyszne, mięciutkie mini pączki serowe. Nie ukrywam, że to nasz debiut w przygotowaniu pączków. Przepisów w internecie jest mnóstwo. Inspirując się innymi przepisami a także informacją od mamy powstały te oto pączusie. Nie ukrywam, że jesteśmy bardzo zadowoleni z efektów naszej pracy, ponieważ znikały z talerza w bardzo szybkim

Pan i Pani Smith w kuchni

Proponowane wyszukiwania