jestem Ślązaczką. U mnie w świętokrzyskim robi się kopytka, leniwe ale śląski kluchy nie. Kilka lat temu zobaczyłam w program Pani Dykiel i od tamtej pory umiem je zrobić. 1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1 gałązka rozmarynu - siekany świeży, 100 gram masła, odrobina do smaku skórki z cytryny
AZgotuj!się jak mała dziewczynka wśród zabawek. Pierwsze upiekłam paszteciki. Piekłam już podobne ale z indyjskimi przyprawami. Teraz europejska wersja. 2 duże marchewki 1 pietruszka ok 15 cm pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 suszone pomidory w oleju oliwa z oliwek kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka Warzywa obierz i ugotuj
AZgotuj!świetną teksturę. Jest nieco cięższe od klasycznego biszkoptu na całych jajach. Dekoracja jaką tylko zamarzycie. Ja miałam jedynie sos toffi pod ręką, a jako, że była już późna pora nie poszłam po maliny, aby je udekorować . Ciastko inspirowane ciastem anielskim Marthy Stewart. 9 białek 9 łyżek drobnego cukru w miarę płaskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek
AZgotuj!zupy" . Jest sycąca a zarazem lekka. 2 litry bulionu warzywnego liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu korzeń pietruszki 2 karotki pół selera korzeniowego biała część pora ząbek czosnku natka 1 szklanka kaszy jaglanej Warzywa korzenne zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć do gotującego się bulionu wraz z przyprawami. Sparz kaszę jaglaną i dodaj do garnka
AZgotuj!kitchen i mamy się uwijać, ale dla mnie to było haeven kitchen. Krojenie, siekanie, mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko. Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem: biała cześć pora uduszona na oliwie kminek feta Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo. Do pierożków były sałaty ( do kupienia u Pana Ziółko miedzy innymi w Fortecy), sosy na bazie jogurtu oraz
AZgotuj!Ciasto bezglutenowe, najlepsze jakie jadłam do tej pory .... no dobra bezy są the best! Ale to ciasto ma COŚ w sobie. Zainspirowała mnie Gabi z bloga Muffins&Cakes Ciasto bezglutenowe z jagodami Ja je trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się i jest wilgotne. Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka
AZgotuj!burgery. Smaż na oleju z obu stron. Osusz na ręczniku papierowym. Ja podałam z bezglutenową ciabatta (kupioną w Rossmannie), z plastrem pomidora, serem owczym, musztardą, ogórkiem kiszonym i kiełkami pora
AZgotuj!właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory. płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki
AZgotuj!lody oraz restauracje w na wyspie Lido. Zwiedzanie: Pałac Dożów i Piazza San Marco najlepiej zwiedzać z samego rana. tzn otwierają od 9:45 i o tej porze najlepiej podejść. Tak zrobiliśmy intuicyjnie i to się sprawdziło. Kolejki do zabytków kiedy przyjeżdżają wycieczki jednodniowe są ogromne. Do Bazyliki wchodzi się za darmo, ale w środku chcąc coś zobaczyć
AZgotuj!Knedle z truskawkami na bazie drożdży. Do tej pory gotowałam je na parze, ale tym razem po prostu wrzuciłam je na wrzątek. Po ugotowaniu obtoczyłam we wiórkach kokosowych, które bardzo lubię :) SKŁADNIKI: 12,5g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 jajko 1 3/4 szklanki mąki pszennej 100g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru
https:KKuchniaMniamniego przyrządzanych jest mąż. Ciasto zawsze mu się uda, pięknie wyrośnie i wszystko co z niego wyczaruje smakuje znakomicie. Sekretem udanego ciasta jest jego ręczne wyrabianie. Dziś pora na słodkie bułeczki drożdżowe z marmoladą o smaku różanym. Bułeczki specjalnie przygotowane na wizytę gości. Składniki: - 1/4 kostki margaryny - 0,5 kg mąki - 5 dag drożdzy - 5 żółtek - 1/2 szklanki
Pan i Pani Smith w kuchniUwielbiamy krewetki. Smażone, gotowane... w każdej postaci. Ten klasyczny sposób przygotowania, uważamy za najlepszy jaki do tej pory jedliśmy. Powstały podczas smażenia sos smakuje wyśmienicie z kruchą bagietką. Krewetki smażone w ten sposób, przekonają osoby które nie przepadają za owocami morza. Serdecznie polecamy! Składniki: - 500 g krewetek black tiger - papryczka chilli - 3-4 ząbki czosnku - pęczek natki
Pan i Pani Smith w kuchniTeraz coś dla prawdziwych łasuchów. Pora na bardzo słodkie, smaczne i obłędnie czekoladowe fondant. Są one niezwykle sycące. Dla mnie wystarczył tylko jeden. Jeśli zrobiliśmy ich za dużo, zawsze można je zamrozić i upiec w razie pojawienia się niezapowiedzianych gości. Składniki: - 200g gorzkiej czekolady - 200g masła - 200g cukru - 4 całe jajka - 4 żółtka - 200g mąki pszennej Sposób przygotowania
Pan i Pani Smith w kuchniinną okoliczność. Składniki: - 1 duży pstrąg (około 1 kg) - 2 okonie - 1 bułka - szklanka mleka - 3 jajka - natka pietruszki - pieprz, sól - 1 pietruszka - 2 marchewki - pół selera - por - ziele angielskie, liście laurowe - bulion warzywny - gaza - sznurek - 2 żelatyny - przyprawa do ryby Sposób przygotowania: Patroszymy i skrobiemy rybę. Oddzielamy skórę od mięsa. Oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości
Pan i Pani Smith w kuchniTłusty czwartek już tuż..tuż. Faworki już były, teraz pora na przepyszne, mięciutkie mini pączki serowe. Nie ukrywam, że to nasz debiut w przygotowaniu pączków. Przepisów w internecie jest mnóstwo. Inspirując się innymi przepisami a także informacją od mamy powstały te oto pączusie. Nie ukrywam, że jesteśmy bardzo zadowoleni z efektów naszej pracy, ponieważ znikały z talerza w bardzo szybkim
Pan i Pani Smith w kuchni