por - 13968 przepisów (strona:543/932)

Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej 145

kilku tygodni myślałem co z zamrożonym leszczem od Basi zrobić...niedługo czas imprez domowych więc pora szykować jakieś przekąski ,które mogą bez trudu postać w chłodnym miejscu nawet przez parę miesięcy. Składniki 2 sztuki leszcza 2 cebule sól papryka ostra mąka olej do smażenia Zalewa: 900 ml wody 250 ml octu cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu

R'n'G Kitchen
Zupa rumfordzka 129

ziemiach pojawiła się na początku XIX w. Gęsta ,wysokokaloryczna i prosta w przygotowaniu zupa rumfodzka jest bardzo smaczna. Składniki 1 i 1/2 szkl grochu 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) 50 g ryżu 4 ziemniaki 500 g wędzonej słoniny sól cukier Przygotowanie Groch gotujemy i miksujemy. Jarzyny gotujemy (1 l wody) oddzielnie (z dodatkiem soli i cukru) ,następnie

R'n'G Kitchen
Rosół wołowy 145

Pyszny domowy rosół. Składniki 800 g wołowiny (szponder) 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1/4 selera 1/4 kapusty włoskiej 1 cebula 6 ziarenek czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy Sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone

R'n'G Kitchen
Łazanki z kapustą kiszoną 175

Łazanki na naszym stole goszczą zazwyczaj w wersji ze słodką kapustą z dodatkiem świeżego koperku. Takich dawno już nie jedliśmy ,więc nastała pora (w końcu :D ) by je podać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu

R'n'G Kitchen
Wołowina w sosie z tuńczyka 166

Wołowina i tuńczyk??? Dla nas smaczne i niekonwencjonalne połączenie smaków. Składniki 1kg wołowiny (najlepiej ligawy) 200 g tuńczyka w oleju cebula duża marchew mały seler por (biała część) 500 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 4 łyżki majonezu 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wołowinę oprószamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Flaczki wołowe swojskie 124

wołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach. Składniki 900 g flaków świeżych, pokrojonych 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 1 pietruszka średni por mały seler imbir korzeń sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki

R'n'G Kitchen
Zupa "pachlopka" 130

Niesamowicie pyszna zupa ,nasze babcie wiedziały co dobre. O tej porze smak zupy jest jeszcze bardziej wyborny ,ze względu na dużą dostępność młodych warzyw. Składniki 1/2 główki kapusty średniej wielkości kilka młodych marchewek 2 pietruszki mały seler 2 cebule 30 g masła 2 duże pomidory 4 ziemniaki 200 g śmietany 18% 20 g mąki natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Minestra di cavolo e riso 133

Tradycyjna zupa toskańska ,przyrządzana jest na wywarze z flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g kapusty włoskiej 200 g ryżu 1,2 l wywaru z flaków wołowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki parmezanu pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy

R'n'G Kitchen
Zupa koperkowa z mięsnymi kuleczkami 158

Uwielbiam lato. Nie tylko za to, że jest ciepło, ale przede wszystkim za to, że o tej porze roku mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. I dlatego korzystam z tego póki mogę. Więc dziś zapraszam Was na zupę koperkową z mięsnymi kuleczkami. Co prawda świeży koperek mamy dostępny w sklepach przez cały rok, ale latem jest on najlepszy

Passion of Cooking
Fasolka szparagowa na słodko-ostro. 198

Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości. SKŁADNIKI : 0,5 kg fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy

Basia w kuchni
Babka z porzeczkami 160

Może to i nie jest najlepsza pora na to by uruchamiać piekarnik, ale jeśli lubicie połączenie lekkiego ciasta i kwaskowatych porzeczek, to napewno się skusicie :) Składniki: - 350 g czerwonych porzeczek - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soku z cytryny - 4 jajka - 250 g margaryny - 200 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego

Zainspirowana w kuchni
Chleb żytni na zakwasie 132

kroimy na ciepło. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Bezy II 176

pory tylko kilka deserów sprawia, że w oczach mojego syna widzę ten błysk w oczach, ten uśmiech :) Bezy to zdecydowanie jego jeden z ulubionych smaków. Tego dnia robiłam lody klonowe i tak przypadkiem powstały te bezy, bo  zostały mi białka. Na temat tego przysmaku pisać dużo nie muszę, każdy wie jak działają na nas bezy, zapominamy o kaloriach, wyłącza

Blondynka Gotuje
BEZ CUKRU Przetwory z owoców: Owoce pestkowe pasteryzowane w soku własnym. 209

słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.   Pamiętaj, aby zostawić 1,5-2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja!!   Jak wcześniej należy przygotować słoiki i nakrętki ? Tu przeczytasz.   Teraz pora na pasteryzację przetworów z owoców.   Jak pasteryzować przetwory owocowe bez cukru?     Słoiki o pojemności 1L pasteryzujemy 25 minut, mniejsze o 5 minut krócej.   Czas liczymy

IzaGotuje
Sos pieczeniowy i gulasz z łopatki (2 w jednym) 261

Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu. - około 60 dkg łopatki - 3 cebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół szklanki wina czerwonego lub wody Mięso kroimy na małe kosteczki, smażymy na złoty

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania