por - 13968 przepisów (strona:540/932)

Zdrowa pełnoziarnista pizza w 15 minut !! 174

pierwszy raz spróbowałam tej pizzy, zrozumiałam, że od tej pory będzie to jedyna pizza jaką będę robić. Spód to trochę przerobiony chlebek naan, którego zamiast na drożdżach zrobiłam na jogurcie, ale na pewno wypróbuje niebawem również jego tradycyjną wersję, chlebek piecze się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok 2 minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze

zdrowa vege kuchnia
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 144

Faszerowane warzywa są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Do tego ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie zrujnuje kieszeni. Ja postanowiłam nafaszerować bakłażany, które do tej pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące. Potrzebne nam (dla 4 osób): - 2 bakłażany - szklanka kaszy jęczmiennej - papryka czerwona - mała cukinia - 2 szklanki bulionu warzywnego

W poszukiwaniu inspiracji
Letnia wariacja czyli Kakaowe Love z malinami i nutką mięty 123

Malinowy zawrót głowy :), pyszne te maliny i zdrowe, a jak robię ciasto to dzieciaki ciągle podkradają....fantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!. Moje pyszne puszyste ciasto wysyłam na konkurs do  Wielkiego apetytu  , bo kto wie, może ktoś się nim zauroczy?. Składniki: 15 dag masła 1 szklanka cukru 125 ml mleka 125 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 jaja

Apetyczna babeczka
Questadillas - czyli grillowane tortille z kurczakiem i warzywami 427

Questadillas, czyli tortille nadziewane warzywami, kurczakiem i serem, to kolejne z moich niezawodnych imprezowych dań. Można je przygotować w domu o każdej porze roku lub latem na grillu - i właśnie tak smakują najlepiej. Najbardziej wypasiona wersja zawiera kawałeczki kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę, kolendrę i czerwoną fasolkę oraz ser cheddar, który nam to pięknie połączy. Można także dodać

Kulinarne Inspiracje
Marynowane surowe pieczarki z natką pietruszki 230

jestem na surowej diecie i przyznam, że bardzo mi to pasuje :) O dziwo nie ciągnie mnie do pieczywa, chociaż dużo go nie jadłam. Myślę, że to również zasługa letniej pory, mamy nieograniczony dostęp do świeżych sezonowych owoców, którymi się codziennie zajadam (szczególnie czarnymi wielkimi czereśniami - te niestety się kończą :( ) Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na pieczarki marynowane, świetnie

Co na wege obiad?
I znowu po duńsku... 139

zawsze z niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze od kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Razowa tarta z brzoskwiniami i budyniem oraz analiza składu dostępnych budyni 187

widać ma najlepszy skład z pośród dostępnych i jeśli będę chciała znów pójść na łatwiznę na pewno po niego sięgnę. A Wam polecam czytajcie etykiety :) Teraz Dość gadania pora na przepis :) Składniki: 1 szklanka i ok 2 łyżki mąki razowej (użyłam pełnoziarnistej pszennej) 1/4 kostki masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka  1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru

Cynamonowe szczęście
Biszkopt z musem truskawkowym 152

Truskawki. Mmmm... Pyszność nad pysznościami. A jako, że w chwili obecnej nawet nasza zamrażarka została obżarta z truskawek, pora przypomnieć sobie moje ukochane, gorące lato i pyszny biszkopt przekładany kremem i musem z truskaweczek. Orzeźwiający, słodki, ale z kwaskowatą nutką z owoców. Na niedzielę dla gości jak i na co dzień dla domowych łasuchów. Składniki: (23 cm) BISZKOPT: 5 jajek

Cakes By Kejt
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 183

plus, sprawniej nam się pracowało, można było swobodnie porozmawiać z prowadzącym i samymi uczestnikami, niektórych znałam tylko wirtualnie. Wypiekanie chleba i bułek nie jest nam obce, ale do tej pory pracowaliśmy w domu tylko na drożdżach, a tutaj Tomek opowiadał o produkcji zakwasów: żytniego i ryżowego bezglutenowego, podzielił się też z nami swoim zakwasem na chleb. Podczas warsztatów pracowaliśmy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z grzybami mun po chińsku 183

chińsku Składniki: - mięso z karkówki - 1 cebula - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 20g suszonych grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona słodką czerwona papryka - mielone chilli

Kuchnia co dnia
Dzieci w restauracjach - lubimy to? 147

Dzisiejszym wpisem zapewne narażę się niektórym. Nie da się jednak w nieskończoność przechodzić obok tego obojętnie. I w sumie jak ktoś się obrazi, poczuje urażony, to chyba pora, żeby przyjrzał się swojemu postępowaniu... Ale do rzeczy. Byliśmy niedawno w restauracji, dość popularnej i obleganej z powodu dobrego jedzenia. Podczas oczekiwania na zamówienie (około 40 minut) mieliśmy okazję być świadkami mało

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z białych warzyw 98

warzywa zawsze:) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 mały kalafior 1 fenkuł korzeń białej pietruszki biała fasola mamut kilka strąków kilka ziemniaków biały por sól koperek z fenkułu Przygotowanie: Wszystkie składniki pokrojone wrzucamy do bulionu.  ponieważ  warzywka są młode,  gotują  się krótko. Posypujemy koprem z  fenkułu  doprawiamy

AZgotuj!
Koktajl wiśniowy przeciwzmarszczkowy 109

sezonie. Bo to nasz krajowy owoc i w każdym sklepie do nabycia. Wiśnie w kremie odżywiają, koją, regenerują i nawilżają naszą skórę, odblokowują pory i dobrze"robią włosom". Chronią również skórę przed promieniowaniem UVA i UVB, opóźniają procesy starzenia skóry, spowalniają powstawanie zmarszczek.  No i są lekiem na problemy z krążeniem

AZgotuj!
Polsko- włoska zupa dyniowa z grzankami parmezanem i serem korycińskim 102

Moje zupy dyniowe do tej pory były z curry, papryczką chilli. Już wiało nudą, a kiedy brałam do ust łyżkę to wiedziałam już co poczuje na języku. Zaszły zmiany w mojej zupie. I są niezłe:)  Potrzebujesz: 500 gram dyni 1,5 litra bulionu cebula biała włoska 2 łyżki oliwy z oliwek kromka chleba wiejskiego boczek

AZgotuj!
Mini paszteciki z czerwonej soczewicy z garam masalą 102

Upiekłam w formie na muffiny. Jem je nawet prosto z lodówki. Fajne też na lunch do pracy.  2 duże marchewki 1 pietruszka  ok 15 cm pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżka przypraw garam masala oliwa z gorczycy  - niekoniecznie  świeża kolendra Warzywa obierz i ugotuj

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania