por - 13968 przepisów (strona:545/932)

Miszmasz w cieście francuskim 210

godne polecenia. Bałagan mięsno - warzywny w cieście francuskim.Bardzo smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety

W kuchennym oknie Ewy
Ogórki kiszone, małosolne na zimę 151

Korniszonki w dobrej cenie, więc Kochani pora zakisić ogóra!. Sprawdzona, najlepsza metoda w solance na zimno :). Składniki: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli nie jodowanej 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić.  2. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki

Apetyczna babeczka
Sos Marie Rose 142

owoców morza, ale też do grillowanego hamburgera, innych mięs, czy nawet sałatek. Sos pierwszy raz zrobiła Fanny Cradock w 1960 do swojego słynnego dania z krewetek. Od tamtej pory jest klasycznym sosem kuchni brytyjskiej

Milion Smaków
Zupa serowa 145

Rewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków. 2 drobiowe skrzydełka 1 cebula 2 kiełbaski francuskie Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka) 7 różyczek kalafiora 100 serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz

VioletoweKucharzenie
Weekend w Sztokholmie 141

Warszawie. Królewski Zamek stoi na wzniesieniu przez co wydaje się jeszcze potężniejszy. Sztokholm to Wenecja północy. Kanały, mosty, statki i łodzie to symbol tego tak malowniczo położonego miasta. Przyszła pora na obiad. Wybraliśmy się do Jensen’s Bøfhus, duńskiej sieci restauracyjnej, gdzie podaje się mięso z grilla. Stek z wołowiny rozłożył mnie na obie łopatki. Tyle mięsa

codojedzenia
Kawa czekoladowa 96

szafce ze słodyczami czekoladowego mikołaja:) Przydatność do spożycia jeszcze w normie, ale co zrobić jeśli nie ma w domu chętnych do zjadania tego typu słodkości:) A że zbliżała się pora popołudniowej kawy, wpadł mi do głowy pomysł, aby w końcu tego nieszczęsnego mikołaja wykorzystać:) Czekoladowa kawa - co Wy na to? Mocna kawa zaparzona w kawiarce na gazie, do tego mleczna

na moim stole...
Zupa z czerwoną soczewicą 122

ugotowana na mięsku, ale równie dobrze smakuje bez niego. Polecam gorąco. Składniki: 2 szklanki soczewicy mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek) pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por kilka ziemniaków puszka pokrojonych pomidorów (400 ml) cebula 3 ząbki czosnki łyżka oliwy 3 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka curry łyżeczka czerwonej słodkiej papryki łyżeczka oregano łyżeczka majeranku pieprz

na moim stole...
Galaretka z czarnej porzeczki 200

Galaretka z czarnej porzeczki Pokusiłam się na zrobienie galaretki z czarnej porzeczki. Do tej pory rokrocznie robiłam dżemy z czarnej porzeczki. Oprócz mnie nikt nie chciał ich jeść, wszyscy narzekali na pestki, które wiecznie wchodziły gdzieś, gdzie nie powinny:) Galaretkę robi się błyskawicznie, najbardziej czasochłonne jest usuwanie szypułek i przebieranie, gdyby nie to, byłby to najszybszy przetwór na świecie:) Porzeczka

na moim stole...
Lektura na wakacje. W pięciu tomach 138

punkcie książek mam fioła. Takiego zdrowego - w końcu czytanie to cudowna sprawa: rozwija wyobraźnię, poszerza słownictwo, przenosi nas w zupełnie inny świat i rozbudowuje, czasem przyziemne do tej pory, marzenia. Dlatego gdy u Ani przeczytałam o jej nowym wyzwaniu, z radością pomyślałam o pierwszym wpisie. Tu pragnę uczynić (i uczynię, w końcu to mój blog) małą dygresję - te wszystkie wyzwania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rosół z indyka 147

rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam! Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 łyżki suszonych warzyw 1 liść laurowy 4 kulki ziela angielskiego sól natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Skrzydło z indyka płuczemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z brązowego ryżu i cukinii 122

minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Orzechówka na żołądek 259

problemy żołądkowe. Ma charakterystyczny smak i raczej nie nadaje się do picia w większych ilościach. Za to jeden kieliszek może już w kilka minut uzdrowić! Lipiec to najlepsza pora na zbieranie orzechów i nastawienie tej nalewki, więc nie zastanawiajcie się, bo takie lekarstwo zawsze warto mieć pod ręką.   Sam przepis jest dość prosty, bo zawiera zaledwie trzy składniki, które

Pasja Smaku
Sałatka śniadaniowa 127

Spontaniczna sałatka, którą przygotowałam sobie na śniadanie. Co ciekawe zaskoczyła mnie swoją świeżością i aromatycznością. Jest szybka w przygotowaniu i o każdej porze roku możecie dodać sezonowe owoce. Zatem do kuchni marsz przygotować sałatkę ; )   Do przygotowania 1 porcji sałatki potrzebujemy: – 1 garść umytej rukoli – kilka czereśni (5-6 soczystych sztuk) – kilka ćwiartek grejpfruta (3-4 powinny

Szybko Tanio Smacznie
Labneh marynowany w przyprawach i oliwie 168

każdym gościem :) Im więcej czasu w niej spędzicie, tym bardziej poczujecie izraelski klimat. Przejdźmy teraz do jedzenia. Tamtejszy hummus smakuje zupełnie inaczej niż te, które jadłam do tej pory - jest dobrze doprawiony skórką z cytryny. Falafele są podobne do tych z Take Away Israeli Style . W karcie - jako mezze - znalazłam też kuleczki serowe labneh, obtoczone w ziołach i marynowane

Chocolate Muffin Blog
CIASTO JAGODOWE Z MASĄ ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWĄ 134

Sezon jagodowy w pełni, więc to idealna pora, aby przygotować smakołyki z tych owoców. My proponujemy wam pyszny placek jagodowy, który dzięki idealnej równowadze między słodkim biszkoptem a lekko kwaśną masą sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Najlepiej aby po upieczeniu ciasto spędziło noc w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji. PS. Nam z przygotowanego wczoraj wieczorem deseru

Banana Smiles

Proponowane wyszukiwania