zależy od wielu czynników. Wpływ na nie ma nie tylko mleko konkretnej rasy bydła o czym decyduje położenie łąki gdzie zwierzęta się pasą i roślinność jaką jedzą, ale także pora roku, temperatura i miejsce przechowywania gotowych wyrobów. Wiele z tych regionalnych produktów ma certyfikaty jakości AOP zaświadczające o ich niezwykle wysokiej jakości i miejscu pochodzenia. Sięgając po sery z linii
Smaczna PyzaLubicie kalarepkę ? Ja lubię na surowo, zapiekaną i smażoną na maśle. Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym. Składniki: 4 kalarepy 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wywaru warzywnego 1 cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz Wykonanie: Kalarepy
O kuchni z uczuciemdzisiejszy wiosenny dzień zupka piękna, kolorowa i zdrowa. Moja ulubiona o tej porze roku. Do przygotowania dużego garnka zupy użyłam: 2 podudzia z kurczaka ( lub porcje rosołowe) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwiny z buraczkami 4-5 młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku sól pieprz
Jemy Pijemysobie moi mili goście. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Na garnek około 6 litrowy: Jedna duża porcja rosołowa z indyka lub z kurczaka 2 udka z kurczaka włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera) 4-5 puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól pieprz sos sojowy natka pietruszki bazylia prażone ziarna
Jemy Pijemyjeden z moich ulubionych koktajli :) Uwielbiam się nim raczyć o każdej porze roku ! Jakiś czas temu Fuła przywiózł mi z Brazylii powyższą butelczynę cachasy. Długo czekałam z jej otwarciem .... Ale skoro mistrzostwa.... Skoro za oknem deszcz... Trzeba sobie jakoś radzić i przenieść trochę słońca :) Aby wypić jednego drinka potrzebne są: 4-6 ćwiartek soczystej limonki 2-3 łyżeczki brązowego
Jemy Pijemyokoło 5-6 litrowy. Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody. Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać
Jemy Pijemyryżowego. Wszystko zalałam gorącym bulionem z imbirem. Glony natychmiast zmiękły i były pyszne :) nadały zupie charakterystycznego smaku. Zupa smakowała podobnie do zupy miso. Następnym razem dodam jeszcze pokrojony drobno por :) Lubię
Jemy Pijemymgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru
Jemy Pijemyroku o tej porze wybieram się na działkę po czosnek niedźwiedzi. Uwielbiam go pod każdą postacią, nawet pod tą najprostszą. A dziś w takiej wersji zjadłam go na śniadanie :) Mniam ! O walorach czosnku niedźwiedziego chyba nie muszę pisać? Składniki na 2 osoby: 2 duże pęczki umytego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka masła 2-3 jajka sól pieprz Czosnek niedźwiedzi pokroić
Jemy Pijemynajlepsza pora na zrobienie syropu z mniszka lekarskiego. A przyda się on zapewne zimą kiedy dopadnie nas przeziębienie. Można będzie nim również osłodzić herbatę lub ulubiony koktajl. Kwiaty należy zbierać do południa w słoneczny dzień, z dala od dróg, najlepiej na łąkach. Przepis znalazłam gdzieś w internetach więc nie jest moją własnością. Dodałam więcej cytryny niż w oryginalnym przepisie
Jemy Pijemypory, w mojej majowej kuchni rządzą szparagi. Dziś klasycznie - z sosem holenderskim :) Nie byłam do niego przekonana ale ze szparagami smakuje wyśmienicie. Niebo w gębie :) 2 pęczki zielonych szparagów 3 łyżki masła 2-4 ząbki czosnku sól 1 łyżeczka cukru Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotować wodę z małą
Jemy Pijemyczasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia dodać posiekany koperek. Doskonały dodatek do obiadu jak również fajne samodzielne danie. Bardzo ją lubię o tej porze roku :) Pychota
Jemy PijemyTrzeba znaleźć swój balans :) Ciężko to opisać słowami a niektóre składniki dodaję po prostu na oko ;) Jest na prawdę pyszna i lekka zupa, każdemu ją polecam o każdej porze roku. Podawać posypaną szczypiorem , chilli i świeżą kolendrą. Najlepiej w podgrzewanym naczyniu aby cały czas była gorąca. Polecam też opcję z kurczakiem i wege. Mniej zupy to po prostu mniejsze
Jemy PijemyKurczę, pomyślałam wtedy, przecież to nijak się ma do tego czegoś w syropie z puszki. Nie mówiąc już o tym, co można znaleźć w tym całym syropie. Od tamtej pory to świeży ananas towarzyszy mi w kuchni - dodaję go do sałatek czy właśnie do koktajli. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówbyła inspirowana niczym konkretnym, można powiedzieć, że salami, pomidor i oliwki nadają jej nieco włoskiego charakteru. Ma ona charakter raczej śniadaniowy, choć oczywiście można ją zjeść o każdej innej porze dnia. Nie mniej jednak jest na tyle prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu, że naprawdę stanowi realną opcję na śniadanie. Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami
Kulinarna Pokusa