por - 13968 przepisów (strona:561/932)

Naleśniki z porem i pieczarkami 127

Lekka potrawa na drugie danie lub kolację z niecodziennym farszem z porów, pieczarek i pomidorów. Przepełniona aromatem smażonego czosnku, bogata w błonnik i witaminy . Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto czekoladowo-wiśniowe 132

smaku wiśniowym. Po pierwsze dlatego, że nie miałam akurat pod ręką czekolady z takim nadzieniem. Po drugie wydawało mi się, iż zima to nie jest chyba najlepsza pora na takie „orzeźwiające” wypieki. Ciasto nic nie straciło ze swych walorów na tej zamianie. Myślę, że do upieczenia tego ciasta można użyć czekolady o dowolnym nadzieniu, jakie kto lubi i tak będzie

Wiem co jem
Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 133

Trochę słodko było ostatnio na moim blogu. Pora na zmianę. Żeby jednak nie była to zbyt gwałtowna zmiana pozostanę w słodkawym klimacie. Będzie za to zdecydowanie mniej kalorycznie i trochę kwaskowato czyli pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Pasuje doskonale do ryb gotowanych na parze i delikatnych dań z drobiu. Chrupiąca marchewka dobrze współgra z pomarańczą , a cytrynowy ocet

Wiem co jem
Placki ze szpyrkami 129

danie figuruje w tamtejszym menu jako danie regionalne. Pierwszy spróbował go mój mąż podczas naszego pierwszego pobytu w Wiśle kilka lat temu i bardzo mu posmakowało, chociaż do tej pory nie był miłośnikiem placków ziemniaczanych. Czytaj więcej

Wiem co jem
Pieczona szynka świąteczna 148

należy mięso przekręcić. Więcej na temat peklowania można się dowiedzieć tutaj . Po dwóch tygodniach wyjmujemy szynkę i myjemy. Wkładamy do zlewu i polewamy wrzątkiem z każdej strony, żeby pory się zamknęły (nie będzie nam wówczas pryskać tłuszcz podczas obsmażania). Osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Rozgrzać na głębokiej patelni  masło i obsmażyć szynkę na rumiano z każdej strony. Płaskie naczynie

Wiem co jem
Knedle ze śliwkami 100

Ulubione danie mojego męża. Robię mu je od lat, ale dopiero w tym roku się na nie skusiłam, co prawda trochę z konieczności. Jakoś do tej pory nie przepadałam za słodkimi potrawami. Zazwyczaj przygotowywałam dla siebie na obiad coś innego, albo pozostawałam przy samej zupie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Czekoladowa tarta z gruszkami 109

czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat. Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich kupić, wówczas nie należy ich gotować tylko pozostawić w gorącej wodzie z cukrem na około

Wiem co jem
Serowe filety z bazylią 94

wariacje na temat pomidorowej, a teraz jest czas na bardziej wykwintne dania z winem i serem. Zgłosiłam do tej akcji już przepis na flądrę w sosie winnym , a dziś pora na ser. Gatunek sera, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni to mazzarella, która doskonale się komponuje z bazylią i pomidorami. Powstały więc serowe filety drobiowe z bazylią”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Przepisy na dania z wołowiny 145

Zrazy z marchewką i porem Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami Zimowe ragout Zobacz także: Przepisy na dania z ryb Przepisy na dania z drobiu Przepisy na dania z wieprzowiny

Wiem co jem
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon 178

jasnobrązowej, gładkiej korze zwijającej się w cienkie rurki zwane laskami i najbardziej popularny cynamonowiec chiński tzw. kasja , którego kora jest gruba i szorstka. Korę zbiera się w czasie pory deszczowej. Najcenniejsza bo najbardziej aromatyczna jest ta pozyskiwana z najstarszej części drzewa, czyli pnia do wysokości 2m. W czasie procesu suszenia zwija się sama w znane nam dobrze rurki. Swój aromat

Wiem co jem
Zrazy wołowe z marchewką i porem 150

więc do niej powrócić, zwłaszcza, że jest to mięso niskokaloryczne, bogate w dobrze przyswajalne białko, fosfor i żelazo. Na początek zrazy, ale nie takie tradycyjne tylko nadziewane marchewką i porem. Przygotowałam je przy użyciu szybkowaru, otrzymanego za udział w akcji „Gotujemy po Polsku”. Jest rewelacyjny i myślę, że będę go często wykorzystywać w kuchni. Zrazy wyszły mięciutkie i soczyste

Wiem co jem
Tort czekoladowo-pomarańczowy 173

doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje. Ponieważ ja uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy jest to dla mnie najlepszy tort jaki upiekłam do tej pory. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Lasagne z porem i dynią 178

przygotować ją na nowy sezon owocowo – warzywny. W mojej jest jeszcze sporo zapasów miedzy innymi mrożona dynia. Postanowiłam spożytkować jej część do lasagne. Dla towarzystwa dorzuciłam mieloną wieprzowinę, pory i pomidory. Całość doprawiłam czubrycą zieloną , którą co prawda najczęściej stosuje się do fasoli czy grochu, ale tutaj też sprawdziła się świetnie. Danie wyszło zaskakująco dobre, a domownicy uznali, że jest

Wiem co jem
Słodka chwila przyjemności 93

Popijam moją ulubioną kawę i zjadam słodkie co nieco. Czasem są to moje ulubione ciasteczka, czasem trufelki domowej produkcji a dziś przekładaniec jabłkowo-orzechowy, który często piekę o tej porze roku. Jest to wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość”. Przepis zgłaszam do Konkursu „Kuchnia24/7” i chociaż był już

Wiem co jem
Knedle serowe ze śliwkami 127

Wykorzystując ostatnie śliwki, które o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania