kurczak - 39714 przepisów (strona:506/2648)

GRILLOWANE SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA, BOCZKU I SUSZONYCH ŚLIWEK 86

Szaszłyki to kawałki mięsa nabite na drewniane patyczki, z przeróżnymi dodatkami. Dziś proponuję szaszłyki z piersi kurczaka z boczkiem i suszoną śliwką. Idealne na obiad lub kolację. Można je przyrządzić na patelni grillowej, na tradycyjnym grillu lub upiec w piekarniku. Mięso jest soczyste a połączenie suszonej śliwki nadaje lekko słodki posmak. Do tego ulubiona surówka i pieczone ziemniaczki= pyszny obiad(...)Składniki: * 500 g filetów z piersi kurczaka * 15 śliwek suszonych (użyłam  Skworcu ) * 15 plasterków wędzonego boczku * 5 patyczków do szaszłyków * 1/3 szklanki oleju * 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu  Huzar ) * pół łyżeczki soli * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam  Skworcu ) * płaskie pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Do miseczki wlać olej, dodać miód, sól, przyprawę

Zrób to smacznie
Kurczak z kaszą jęczmienną i koperkiem 114

Ostatnio coraz częściej w mojej kuchni gości kasza pęczak. Można zrobić bardzo łatwe i bardzo szybkie danie z jej wykorzystaniem, polecam spróbować. Mojemu mężowi bardzo smakowało ;) Kurczak z kaszą jęczmienną i koperkiem składniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka  żółta 1 duża czerwona cebula 1/4 pęczka koperku 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 - 1/2 szklanki bulionu 50 ml śmietany(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak z kaszą jęczmienną i koperkiem wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oliwie z oliwek, słodkiej i ostrej papryce, curry, imbirze i 1 łyżeczce sosu worcester. Zostawiamy na godzinę. Smażymy na patelni przez około 4 minuty, przekładamy na miseczkę. Paprykę i cebulę kroimy w grubszą kostkę, smażymy przez około dwie minuty, dodajemy kaszę pęczak, podsmażamy razem

Delusional Trine
Zupa z piersią kurczaka, soczewicą i ziemniakami 134

deszczowe ostatnio dni taka zupa na obiad jak znalazł! Zupa na włoszczyźnie, z pomidorami, czerwoną soczewicą, ziemniakami i kawałkami piersi kurczaka. Syta, rozgrzewająca, taka domowa i smaczna. Doprawiona imbirem i przyprawą curry smakuje obłędnie. Nic dodać nic ująć! Jeśli chcecie dodajcie do niej posiekaną i przesmażoną razem z mięsem papryczkę chili, ja jednak – ze względu na to, że jest(...)niej. Zupę podaję z koperkiem. Smacznego! SKŁADNIKI: 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego szczypta mielonego imbiru i przyprawy curry 1,250 ml bulionu lub wody 1 pojedyncza pierś kurczaka 3 marchewki 1 duża pietruszka ćwiartka selera 3 średnie ziemniaki 1 mały pęczek natki 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 kawałek pora (jasna część) 400 g pomidorów krojonych z puszki łyżeczka

Zasmakuj Kuchni
Grillowana pierś czosnkowo - ziołowa z cukinią 134

pogoda za oknem mało majowa - grillujemy w domu ;) Grillowana pierś z kurczaka z cukinią. Dobrym dodatkiem będzie tu zarówno kasza pęczak jak i dip jogurtowy. Takiego kurczaka możemy również przygotować na tradycyjnym grillu, jednak tutaj czas przygotowania może się lekko wydłużyć. Składniki: jedna pierś z kurczaka, dwie łyżeczki oregano, łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki czosnku lub jeden mały ząbek przeciśnięty(...)szczypta soli morskiej, łyżka oleju pół małej cukinii + szczypta soli i tymianku Przygotowanie: Pierś oczyszczamy z błon i dzielimy na dwie części. Przyprawy mieszamy wraz z olejem. nacieramy nią kurczaka, odstawiamy na 30 minut. Cukinię myjemy, kroimy na plastry, opruszamy solą i tymiankiem. Na rozgrzany grill (w mnie w tym przypadku elektryczny) kładziemy pierś z kurczaka. Grillujemy po około

Lena Gotuje
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 106

godzinę, bo samo pieczenie ziemniaków zajmuje około 40 minut (szybciej można je upiec w mikrofali). Za to pozostałe dania są bardzo proste, a niektóre mega szybkie, jak kurczak three cup oraz gyros (choć tu potrzeba trochę czasu poświęcić na marynowanie mięsa). Bardzo prostym, ale i szybkim daniem jest pasta primavera. My cztery dania zrobiliśmy w jeden sobotni wieczór, bez specjalnego(...)wysiłku. Część obiadów zaraz po wystudzeniu zapakowaliśmy do woreczków strunowych i wstawiliśmy do zamrażalnika. Świetnie mrożą się gniocchi, gyros i kurczak three cup. Zamroziliśmy wszystkie obiady od wtorku w górę. Trzymamy się zasady, żeby nie trzymać w lodówce ugotowanych dań dłużej niż trzy dni. Trochę może przesadnie, gdyż, co do zasady, produkty ugotowane, usmażone, zachowują świeżość i zdatność do spożycia

Niedzielny kucharz
Grillowane szparagi, kurczak i placuszki ziemniaczane 135

Grillowane szparagi, kurczak i placuszki ziemniaczane Składniki na 2 - 3 osoby: 1 duża pierś z kurczaka 1 pęczek szparag 3 duże ziemniaki jajko 1 ząbek czosnku sól,pieprz olej marynata do kurczaka oraz szparagów: wędzona ostra papryka słodka papryka łyżka miodu olej pieprz ziołowy Przygotowanie:  Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, wycinamy 2 lub 3 plastry mięsa. Na około(...)godziny przed grillowaniem marynujemy kurczaka i szparagi. Po tym czasie grillujemy go na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub bezpośrednio na grillu elektrycznym lub tradycyjnym ale wtedy używamy aluminiowej tacy. Grillujemy kilka minut do zarumienienia skórki na złoto. Na tej samej patelni grillujemy szparagi, maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na wszystkich 3 rodzajach oczek

Życie zaczyna się w kuchni
Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku. 143

efektowny posiłek z intensywną nutą sezamową, będziecie zachwyceni Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku   Składniki: 8 zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sezamowego (ja użyłem Roleskiego ) 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia Obetnij nożem zdrewniałe(...)końcówki szparagów, zazwyczaj jest to około 5 cm długości. Obierz ze skórki do 3/4 wysokości, powyżej nie ma sensu skórka jest miękka. Piersi z kurczaka przetnij w poprzek uzyskując cztery sznycle. Każdy kawałek rozłóż na desce, przez folię spożywczą delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dzięki temu roladki łatwiej będą się zwijać

kuron.com.pl
Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami 607

Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami Marynowane w jogurcie i pieczone z warzywami soczyste udka z kurczaka. Pyszny i prosty obiad z piekarnika. Polecam!     Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 300g gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku – starte lub przeciśnięte 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki rozmarynu(...)SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kurczak duszony w sosie z papryką 100

przygotowany kurczak jest naprawdę doskonały w smaku. Mięso jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne oraz idealnie komponuje się z paprykowo-pomidorowym sosem, który stanowi kropkę nad "i" całej potrawy. Koniecznie spróbujcie tego połączenia, a zapewniam, że też je polubicie - tak samo jak moja rodzina. Polecam! 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części) 1/2 łyżeczki papryki wędzonej papryka ostra w proszku(...)cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego (płaskie)  2 listki laurowe 1,5 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (1 szklanka = 250 ml) Ponadto: olej do smażenia Umytego oraz osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami, a następnie obsmażyć z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju. Rumiane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i na ten sam tłuszcz wrzucić paprykę pokrojoną w paski, cebulę

Di gotuje
Udka kurczaka marynowane w jogurcie z pastą curry 145

Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki żółtej pasty curry 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól 4 łyżeczki masła 4 łyżek oleju Sposób wykonania: Mięso kurczaka wkładamy do miski. Jogurt łączymy z pastą curry, zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, papryką i solą. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Mieszamy aby każdy kawałek był równomiernie(...)nią pokryty. Odkładamy do lodówki na noc (lub na co najmniej 2 godziny) do lodówki. Dno blachy lub naczynia żaroodpornego smarujemy olejem a następnie układamy ćwiartki kurczaka skórką do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180­°C i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie przekładamy kurczaki na drugą stronę i pieczemy przez następne 20 minut. Po upływie tego czasu

Qchnia po prostu
Udka z kurczaka zapiekane z ryżem i chińską mieszanką warzyw 278

Dzisiaj pomysł na obiad, który sam się robi, czyli udka z kurczaka zapiekane z ryżem i chińską mieszanką warzyw. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a całą resztę pracy wykonana za nas piekarnik 😊 Składniki na porcję dla 4-6 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skóry) 1,5 szklanki surowego(...)ryżu (300 g) 2 i 1/4 szklanki wywaru warzywnego 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw (450 g) 4 łyżki oliwy z oliwek przyprawa pikantna do kurczaka sól, pieprz Najlepiej dzień wcześniej (lub kilka godzin przed pieczeniem) udka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić pikantną przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż

Ugotować
Wielkanocne babeczki z galarety z jajkiem i kurczakiem 126

Zimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babeczki, z delikatnym kurczakiem, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: Galareta: 3 ćwiartki z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 10cm por 1/2 selera 1 pęczek natki z pietruszki 1 cebula opalona na gazie 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek(...)130g kukurydzy konserwowej Wykonanie: 1. Galareta: Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Dodać mięso z kurczaka, związaną natkę z pietruszki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-85 minut (do miękkości mięsa i warzyw

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak pieczony w marynacie czosnkowo-cytrynowej z natką pietruszki i syropem klonowym 100

przygotowany kurczak smakuje naprawdę rewelacyjnie. Mięso jest niezwykle miękkie, soczyste i posiada wyjątkowy smak. Delikatna nuta cytryny idealnie łączy się z subtelną słodyczą syropu klonowego, czosnkiem oraz aromatem natki pietruszki. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Polecam. 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części o całkowitej wadze około 900g) Marynata: 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)ostrej (solidne) 2 szczypty pieprzu Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać. (Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.) Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z nadmiarem marynaty umieścić w rękawie do pieczenia (*), szczelnie związać i wstawić

Di gotuje
Sałatka z kurczakiem, żurawiną i selerem naciowym 83

Należąc do różnych kulinarnych grup fejsbukowych, natknęłam się na sałatki, w których głównym składnikiem był kurczak i seler naciowy. Poszperałam, pomyślałam i jest. I tak na dobrą sprawę można tutaj kombinować do woli: kurczaka zastąpić indykiem, ryż kaszą lub makaronem, żurawinę rodzynkami, zrezygnować z majonezu, dodać por i co tylko chcecie. Zresztą, co ja Wam tutaj - sami wiecie co lubicie(...)najbardziej.  A co do przyprawy do gyrosa, można dostać spokojnie z dobrym składem.  Składniki: 1 pierś z kurczaka pół szklanki ryżu 1 mała czerwona cebula 1 łodyga selera naciowego pół puszki kukurydzy pół pęczka natki pietruszki duża garść suszonej żurawiny 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól

Kardamonovy
Kurczak zapiekany z warzywami i batatami 305

Składniki (na 1 porcję) - 1/3 opakowania mieszanki warzywnej mrożonej (ok. 150 g), - mały batat (ok. 200 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - mięso z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: papryka słodka, kurkuma, oregano, tymianek, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Warzywa rozmrażamy. 2. Batata obieramy i kroimy w kostkę. 3. Batata(...)marynujemy w łyżeczce oleju, tymianku, szczypcie soli i pieprzu. 4. Batata przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach C (bez przykrycia). 5. Filety z kurczaka, kroimy na mniejsze porcje, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, kurkumie, oregano, szczypcie soli i pieprzu. 6. Do podpieczonego batata dodajemy rozmrożone warzywa. Na wierzchu rozkładamy filety

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania