Dziś były pierwsze przymrozki, pora więc zabrać się za powidła. Moja babcia zawsze mawiała, że na powidła najlepsze są śliwki węgierki właśnie lekko przemrożone, wtedy są najsłodsze. W tym roku powidła robię metodą na leniucha, czyli w piekarniku. Nie dodałam do nich grama cukru. Do naleśników na zimę będą jak znalazł. Zapraszam. Powidła śliwkowe z piekarnika bez cukru Czas
Kulinarne przygody GatityGruzińskie jedzenie smakuje mi bardzo. Zakochałam się w pysznym Chaczapuri, niezwykle smaczne są gołąbki z liści winogron, do tego pyszne piwo z granatem lub gruzińskie wino. Do tej pory tymi smacznymi daniami raczyłam się jedynie w restauracji- dziś postanowiłam spróbować zrobić to sama w domu, mając na uwadze dodatkową głowę w domu do wyżywienia i to, jak bardzo pożywne
Mango Papajalubicie tak jak ja domowe powidła śliwkowe? Teraz jest na nie idealna pora. Do powideł dodałam odrobinę rozgrzewających przypraw korzennych oraz kakao. Zamiast cukru dodałam miód. Powidła wyszły pyszne... idealne :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldKocham śledzie. Ci co mnie znają, wiedzą iż mogę jeść je w każdej postaci i ilości niezależnie od pory roku czy dnia. Dlatego też lubię kombinować że smakami. Składniki: 4 płaty śledziowe ( przygotowane według tego przepisu ) 1 lekko kwaśne jabłko 2- 3 ogórki kiszone/korniszony 2 szt cebule dymki 1 łyżka wódki cytryna 2 łyżeczki ostrej musztardy jajka przepiórcze 2 łyżki
Malinowe Pocałunkipory najczęściej kupowaną przeze mnie rybą był łosoś. Jednak ostatnio za namową sprzedawczyni - ponieważ sama lubię pstrągi, ale tradycyjne - postanowiłam kupić pstrąga łososiowego. Przygotowałam go tak jak łososia, czyli upieczonego na grillu, soczystego i aromatycznego z masłem ziołowym. Wyszedł pysznie i smakował jak prawdziwy łosoś. Taki pstrąg jest naprawdę dobry. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGrillowanie bananów tak wspaniale wydobywa ich słodycz, że można je jeść prosto z grilla. Ale podane na ciepło z sosem będą wspaniałym deserem o każdej porze roku. Składniki: 4 dojrzałe banany 3 łyżki masła 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Grilla przygotować do grillowania bezpośredniego. W przypadku grilla
naRuszciemodzie, ale w kuchni też dzieje się znacznie więcej niż dotychczas. Sami instynktownie wybieramy produkty, które nas rozgrzewają takie jak imbir, cynamon, cytryna czy miód, częściej niż do tej pory robimy gorące zupy, pijemy dużo gorącej herbaty, sięgamy po kakao w dużym kubku, ale też co raz częściej szukamy produktów, które dostarczają nam więcej energii, w tym czasie jesteśmy nieco
SMYKWKUCHNIdrodzy przyszła pora na zrobienie domowych smakołyków. Gwarantuję udane i smaczne a jednocześnie efektowne czekoladki. Każdy z nas jest małym łakomczuszkiem i skusi się na tego typu słodkości. Czekolada idealnie smakuje z dodatkiem pistacji i żurawiny. Niezwykłym dodatkiem mogą być też każdego rodzaju cukierki lub też owoce. Zapewniam Wam oto najlepsza potężna bateria energii, którą możecie stworzyć samodzielnie! Już
Podróż w kulinariaSkładniki: 10 wydmuszek z jajek 30 dkg szynki 0,5 l wywaru z rosołu 4 łyżeczki żelatyny warzywa do dekoracji np. kukurydza, groszek, marchewka, natka pietruszki, ugotowane białko jajka, por Przygotowanie: Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wyparzamy wrzątkiem, a następnie osuszamy
Podróż w kulinariaLubię kapustę i wszystkie dania z nią w roli głównej. Jesień to taka kapuściana pora. Miałam w domu sporą główkę kapusty, a ponieważ gołąbki już robiłam ostatnio (przepis) to zrobiłam dzisiaj kapuchę duszoną z kiełbasą. Takie smaczne danie jednogarnkowe. Zawsze przygotowuję więcej , wkładam porcję do woreczków i mrożę. Składniki: 1 duża główka kapusty 2 cebule 4 kiełbasy śląskie
O kuchni z uczuciemmiałam czasu dla siebie, znalazłam może max. godzinę z czego połowę przeznaczyłam na przygotowanie czegoś do jedzenia...Resztę czasu siedziałam zamknieta w pokoju nad książkami...Poszłam spać o nieprzyzwoitej porze (w sumie to nie opłacało mi się iść spać...), jestem wykończona, czuję się i wyglądam jak zombie, a najgorsze że nie pamiętam prawie nic z wczoraj i nie wiem
breakfast of dreamspodawana mniejszym dzieciom, to można zrezygnować z imbiru. Zaczynamy :-)) Składniki: 5 marchewek mała część selera naciowego 1 pietruszka 1 ziemniak biała część pora 1/2 garść orzechów włoskich 0,5 cm imbiru 1/3 szklanki mleka bulion z warzyw, woda lub rosół łyżka masła sól morska, pieprz
pieprzny smaczekobraziłabym się, gdyby kalorie z niego poprzestały na byciu hipotetycznymi...) Ta tarta to chyba najdoskonalszy sposób, na przywitanie jesieni. Jej słodkie, intensywne aromaty starają się potwierdzać, że nadeszła pora kulinarnej obfitości. Mamy tu miodowe gruszki, spaloną woń karmelu, drogocenną wanilię, migdałowe amaretto, energetyzującą skórkę z pomarańczy i ostrzejsze nuty laurowe. Takiej kompozycji nie powstydziłby się najlepszy twórca perfum. Do tego
les mirabellesoknami na dobre zagościła jesień, poranki i wieczory chłodne, liście zmieniają kolory na złote i brązowe, myślę więc, że pora choć na chwilkę wrócić wspomnieniami do ciepłego lata. Dlatego dziś zapraszam na pyszny grillowany ser halloumi z warzywami. Grillowany ser halloumi z warzywami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 500 g sera halloumi 2 czerwone
Kulinarne przygody GatityUwielbiam antipasti w postaci faszerowanych papryczek czereśniowych! Niestety do tej pory zawsze je kupowałam, bo jakoś nie mogłam nigdzie dostać odpowiednich produktów. W tym roku się udało! I chociaż to nie czereśniowe, a malutkie pomidorowe papryczki to również wyszły idealne. Do każdego słoika na podkręcenie smaku dołożyłam również po dwie faszerowane papryczki chili. Warto mieć taki słoiczek w swoich zapasach
Pasja Smaku