por - 13968 przepisów (strona:494/932)

Mamusina botwinka 88

zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna do potraw

Grunt to przepis!
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 166

Pamiętam, kiedy dwa lata temu pierwszy raz zrobiłam kurczaka w płatkach kukurydzianych. Chciałam wtedy wyczarować coś dobrego, niebanalnego i zachwycić osobę, której zaserwowałam to danie. Od tamtej pory udało się nam we dwójkę wymyślić kilka wariacji na temat panierki do mini kotlecików z kurczaka. Dzisiaj, oprócz drobiowych paluszków, polecam Wam również wyśmienitą sałatkę, która sprawdza się świetnie w każdej mięsnej

Kuchnia Pani Wiosny
Babka ziemniaczana! 117

babką ziemniaczaną spotkałam się pierwszy raz około trzech lata temu. Do tej pory uwielbiałam placki ziemniaczane i nie zdawałam sobie sprawy, że z ziemniaków można upiec tak przepyszne, samodzielne danie. Przepadam za cieplutką, prosto z piekarnika, z kwaśną śmietaną lub szklanką mleka. Dobrze smakuje również następnego dnia, odsmażona i chrupiąca. Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Po odsączeniu

Kuchnia Pani Wiosny
Krem z cukinii i czosnku! 108

wykorzystać zęby:) Cukinia nie będzie tak samo dobrze smakować bez czosnku, który wydobywa i podkreśla jej smak. Ponadto wiadomo, że czosnek działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co przy tej porze roku jest niezwykle cenne. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 700ml bulionu 4 lub 5 ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy

Kuchnia Pani Wiosny
Domowa granola 144

swoim strachem i poszedłeś w nieznane? A może codziennie przemierzasz stary, utarty i dobrze znany szlak? A może masz "przerwę" i zastanawiasz się co jest dla Ciebie najlepsze? Dziś pora na coś nowego - pierwsza propozycja "śniadaniowa" na moim blogu :) Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu! :) Składniki: 1 dojrzały banan 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 szklanki

Kuchnia Pani Wiosny
Gulasz wieprzowy z cydrem 162

obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka (bez tłuszczu). Na patelnię wlać sos sojowy i rozmieszać. Na sosie poddusić pokrojoną w piórka cebulę lub w krążki pora oraz dowolnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa przełożyć do mięsa. Na patelnię przelać cydr i podgrzać (nie wolno stracić tych smaków, bo to one nadają najlepszy smak gulaszowi). Całość

Di gotuje
Buraczkowe ciasto czekoladowe. 134

synka. Trochę się obawiałam, bo wiem, że przedszkolaki to bardzo wymagający smakosze ;) Jak się okazało ciasto smakowało doskonale! Było pyszne, wilgotne, czekoladowe i zniknęło w mgnieniu oka! Od tej pory piekę je regularnie :) Polecam! Składniki na buraczkowe ciasto czekoladowe: 375 g ugotowanych, obranych buraków 150 ml oleju 150 ml jogurtu naturalnego 5 jajek 275 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Zupa pomidorowa na wywarze drobiowo wołowym 119

Przepyszna, aromatyczna pomidorówka <3 Składniki 1 porcja rosołowa 1 udko 200 g żołądków drobiowych 200 g wołowiny z kością (rosołowej) ziele angielskie 1 por 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 podgrzybek suszony 1 ząbek czosnku 190 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, przekładamy

R'n'G Kitchen
Grasica cielęca w sosie z madery 166

Podstawa smaku do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki, liść laurowy, seler naciowy i tymianek – przepis z legendarnej szkoły Le Cordon Bleu *** te produkty dodałyśmy do przepisu podczas warsztatów. Oczywiście

królestwo garów
Jesienne dekoracje – inspiracje 215

Uwielbiam jesień! To zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Zwłaszcza w tym powinniśmy czuć się rozpieszczeni ilością słonecznych dni i pięknych kolorów, które nas otaczają. Ja do pracy podczas codziennego spaceru po kawę przynoszę sobie piękne, żółte i pomarańczowe liście – nieubłagane oznaki zbliżającej się zimy. Ale jesień to nie tylko liście, to również dynie, jarzębina, wrzosy czy miechunek

Pasja Smaku
wieprzowa łopatka w maślano czosnkowym sosie 121

łopatka w maślanym sosie Pora roku jest jak najbardziej odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym czosnkowym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla sześciu osób mięso i marynata 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego

Miód i pieprz
Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną 168

cebula kawałek selera korzeniowego kilka grzybów suszonych łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe sól pieprz olej kasza jaglana Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę lub pora pokroić w kostkę lub półtalarki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i zalać do połowy wodą. Dorzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Polędwiczkę pokroić na kawałki grubości

Weekendy w domu i ogrodzie
PAŹDZIERNIK! 153

wspominam wolne dni kiedy słońce świeciło jakoś bardziej na pomarańczowo, kolorowe liście szurały pod stopami, zachody słońca mieniły się na czerwono. Uwielbiam ten czas. Każdy poranny bieg o tej porze roku jest dla mnie nagrodą, nagrodą dla oczu jak i dla samej siebie, że udało się przezwyciężyć lenia. Muszę Wam powiedzieć, że coraz trudniej jest mi się zmobilizować

SMYKWKUCHNI
Placki marchewkowe 156

Sezon placków cukiniowych za nami, zatem pora na jesienne placuszki z marchewki. Pyszne, słodkie słodyczą marchewki, miła odmiana dla panujących placków ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiące, z delikatnie przysmażonym brzegiem. Świetne z kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym. Zresztą możliwości jest bez liku. Składniki: 500-600 g marchwi 1 cebula kilka kropli soku z cytryny 3 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wędzone półtuszki kurczaka z beczki 194

wędzić w tym samym czasie ) 4 l wody 400 g soli peklowej ( 100 g / 1 litr ) 1 duża główka czosnku gorąca kąpiel : 4 l wody 2 marchewki 1 cienki por 1 cebula kawałek selera 1 korzeń pietruszki 1 pęczek natki pietruszki i lubczyku dodatkowo : 4 haki wędzarnicze , albo sznurek do wieszania Kurczaki myjemy, oczyszczamy z elementów nieapetycznych i nieestetycznych Przekrawamy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania