por - 13968 przepisów (strona:487/932)

Ciasto na pierniki 200

trudno w to uwierzyć, ale to już czas. Kochani, pora zarobić ciasto na pierniki i odstawić by dojrzewało. Moje jest już gotowe, choć w tym roku później niż zwykle. Tradycyjnie z piernikami nie eksperymentuje i wybieram dobrze mi znane i sprawdzone ciasto, które i Wam polecam. Przepis znajdziecie tu . Nie ma na co czekać, zabierajcie się do pracy

Przysmaki Karolki
Pesto z pieczonej dyni 110

Przez kilka tygodni dynia czekała na swoja kolej, na parapecie w kuchni. Dzisiaj przyszła pora na pyszne pesto, z pieczonej dyni. Szbkie w przygotowaniu, a co najważniejsze domowej roboty, nie ma nic lepszego! Dyniowe inspiracje, które znajdziecie na blogu: Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Surówka z dyni

Moja smaczna kuchnia
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 101

Camembert 50 g blue cheese handful fresh basil leafes Zaczynamy od ciasta. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką robota kuchennego, który ugniata ciasto za mnie, ale do tej pory zagniatałam je sama ręcznie. Zanim zaczniemy zagniatać ciasto należy przygotować drożdże – włożyć je do kubka/miseczki, posypać łyżeczką cukru, zalać ciepłą wodą/mlekiem i wymieszać wszystko. Woda ani mleko nie może być

Martyna Cooks
Orzechówka Lulu 144

Wiem, że to nie jest odpowiednia pora na zielone orzechy, ale.... przy okazji zatrucia pokarmowego przypomniało mi się o orzechówce. Ponieważ jednak nasza orzechówka została w domu, więc " ratowałam " się nalewką na zielonych orzechach włoskich od Lulu. Zresztą bardzo smaczną. Mam nadzieję, że i Wam ta receptura się przyda i wypróbujecie ją w przyszłym roku. Niekoniecznie z powodu niestrawności :) Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przyprawa do potraw z dyni 152

Domowe przyprawy są najlepsze, prawda? A przyprawa do potraw z dyni to jesienne „must have”! Do tej pory miałam problem z właściwymi proporcjami przypraw, a gotowej nie chciałam używać, bo różnie z nimi bywa. Przygotowanie domowej przyprawy to zaledwie kilkanaście minut pracy, a niezwykły aromat kompozycji sprawi, że już zawsze będziemy chcieli mieć jej zapas pod ręką

Pasja Smaku
Czekoladowy tofurnik na raz. 134

Czekoladowy tofurnik na spodzie z daktyli;  z sosem kakaowym i figą  i zaczęła się pora kiedy światło niby jest, ale zdjęcia wychodzą cudownie...rozmazane < / 3 Przepis

More food, love and dreams
Jedzonko do pracy #45 174

Kolejna środa, w związku z czym pora na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Dziś u mnie pogoda wybitnie szaro jesienna, ale jedzenie nadal kolorowe i oczywiście bardzo smaczne ;) Śniadanie : Jogurt naturalny, maliny. Lunch : Sałatka z buraczkiem i fetą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Prażona cebulka 691

nawet tak taniego jak cebula, więc reklamówkę pełną pokrojonej cebuli zabrałam do domu. Od razu pomyślałam, że w domu przygotuję domową prażoną cebulkę, tym bardziej, że jakoś do tej pory nie wpadłam na myśl aby ten przepis umieścić na blogu, wydawał mi się chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać jako

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smażona mielona wołowina z brokułami 255

stir-fry. Wszystko można przygotować w czasie, gdy ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała marchewka pęczek

Poezja smaku
Piernikowy omlet 196

Jesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w kuchni. Idealna propozycja na śniadanie - omlet z przyprawą do piernika! Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej  1 łyżeczka cukru trzcinowego  szczypta proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Truskawkowa Fiesta
Gnocchi 174

obieramy je i przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponieważ robiłam gnocchi pierwszy raz, chciałam aby były w smaku inne, niż te, które do tej pory jadłam. Stąd gałka muszkatołowa i biały pieprz, które nadają potrawie niepowtarzalny smak. Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na kawałki i dłońmi formujemy wałeczki. Kroimy je na mniejsze części, jak na zdjęciu

Ania i Marcin gotują
Migdałowe ciasto ze śliwkami 165

pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 152

Poza tym sam wygląd naczynia jest tak ładny, że z powodzeniem można w nim serwować dania prosto na stół. Ale nam przyszło do głowy nieco inne wykorzystanie tego naczynia. Pora grilla już dawno minęła, ale z drugiej strony wcale nie jest jeszcze aż tak bardzo zimno, do mrozów jeszcze sporo czasu. Zainteresowaliśmy się więc tematem kociołkowania, czyli przyrządzania dań

Marder&Marder Manufacture
Burak faszerowany serem kozim, żurawiną z malinami zwieńczony rukolą i orzechami 138

Jesień to czas, gdy na dworze robi się już buro i zimno. Ta pora roku kojarzy mi się zwykle z ciężkim, kalorycznym jedzeniem, które powoduje, że się rozgrzewam ale i robię się senna. Postanowiłam, że tym razem przygotuje coś sezonowego, ale w lżejszej, bardziej fit wersji. Słodki burak, kwaskowata żurawina i lekko orzechowa rukola (to moje ulubione połączenie

Wielki apetyt
Zupa krem z brukselki i groszku z grzankami i kiełbasą 149

brukselki 1 puszka groszku 1,5 l wywaru wołowego 2 ziemniaki 10 cm pora 1 mała cebula 1 marchewka sól pieprz kminek szczypta papryki szczypta chili chleb i kiełbasa dobrej jakości Warzywa oczyścić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy, uzupełnić wodą tak by warzywa były zakryte, Ugotować do miękkości, Wszystko zmiksować na krem, doprawić i dolać wody w razie potrzeby, zagotować

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania