por - 14468 przepisów (strona:487/965)

Kurczak yakitori 217

dużo, dużo zdrowia, bo ono chyba jest najważniejsze. A ja mam dla Was dzisiaj kurczaka yakitori. Idealny na obiad lub na imprezę jako przekąska. Do tego proponuję surówkę z pora i pomarańczy . Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka sezamu Mięso umyć i pokroić

O kuchni z uczuciem
Szczęśliwego Nowego Roku… 187

Kochani, dziś wyjątkowo nie będzie przepisu. Dziś będzie kilka słów ode mnie do Was, bo ten upływający rok zrobił ze mnie sentymentalną marudę (jeszcze większą, niż do tej pory najwyraźniej ;), a co za tym idzie skłonił do refleksji, którymi chciałabym się z Wami podzielić. Najpierw jednak chciałam serdecznie Wam podziękować, za to, że tu… Continue reading Szczęśliwego Nowego Roku

brunetkawkuchni
Pomysł na Lunch Boxa #3 - Szybki Garnek 229

zacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - 500 g Piersi z Kuczaka 1 Kg Ziemniaków 500 g Marchewki 100 g Pora 300 g Cebuli - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  1683   Węglowodany   274  g     Białko               134 g   Tłuszcze

Sylwetka Od Kuchni
Chrupiące bułeczki z czarnuszką 178

Już po świętach więc pora wrócić do codziennych wypieków :) z podanej porcji wychodzi 15 średnich bułeczek , mają pyszną chrupiącą skórkę a w środku są pulchne i pachnące czarnuszką . Składniki na 15 sztuk : - 500 g mąki typ 750 - 30 g świeżych drożdży - 3 duże łyżki oliwy - 10 g soli ( duża płaska łyżka) - 1 jajko - 2 duże łyżki czarnuszki - szczypta chili

Wypieki Rene
Wytrawny sernik ze śledziami 207

podgrzewając. Ubij śmietankę tak nie do końca. Wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj energicznie po czym dodaj koper, szczypior, por, jabłko i śledzie. Wyłóż masę na spód i wstaw do lodówki na godzinę lub na noc. Udekoruj sernik połówkami jajek, koprem, limonką, anchois i sałatą. The post Wytrawny sernik

codojedzenia
Śledzie w porach po łódzku 219

tych z cebulką i tak samo pyszne. Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej". Popróbujcie bo są pyszne. Śledzie w porach po łódzku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Piernik staropolski 157

Przepyszny piernik długo dojrzewający, w tym roku leżakował u mnie tylko 4 tygodnie, jakoś wypadło mi z głowy, że już pora nastawiania.Optymalny czas to ok. 6 tygodni. Ale i tak wyszedł super. Robię go co roku od kilku lat i to mój obowiązkowy wypiek świąteczny. Jeśli ktoś nie próbował, to bardzo polecam, ma pyszny smak, taki "głębszy" niż zwykłe pierniki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek 178

roku o tej porze – święta, święta i po świętach. Lekka sałatka, o nietypowych barwach powinna zachęcić amatorów owoców morza… i nie tylko. Dla bardziej zabieganych – czarne tortelloni i krewetki kupione prawie gotowe, więc samo przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek.   Składniki: - 500g czarnych tortelloni z łososiem wędzonym i ricottą - ok. 400g ugotowanych krewetek

mojewypiekiinietylko
Oponki 118

okresie karnawału na naszych stołach królują głównie pączki, faworki, oponki itp. i nie jest to tradycja wg mnie oklepana, gdyż w innej porze roku mało kto piecze te pyszności. Ja na swoim stole również już gościłam w/w smakołyki. Dziś chciałam się podzielić z moim przepisem dzieciństwa na oponki pamietam jak pędziłam do sąsiadki i je tam zajadałam. Myśle, że każde

Kubki smaku
Placek Marchewkowy 149

Musze przyznać, że uwielbiam marchewkę zawsze miałam to szczęście, że rodzice dbali aby rosła sobie ładnie w naszym warzywniku za domem. Do tej pory jeżdżę z wiaderkiem po warzywa korzeniowe. Taka marchewka lubi się szybko psuć dlatego sposób jej zagospodarowania w placku okazał się świetnym pomysłem. Połączenie przyjemnego z pożytecznym to dobre określenie na ten placek. W smaku jest przyjemny

Kubki smaku
Kasza jaglana z truskawkami, jagodami i orzechami 137

Zaczęły się upały- w końcu - a co za tym idzie mniej wolnego czasu na bloga niestety - dziewczynki chodzą późno spać. Jednak staram się jak mogę. Kiedy nadchodzi pora wakacyjna, a co za tym idzie wysyp owoców chciałoby się jak najwięcej dostarczyć ich naszemu organizmowi. W końcu trzeba się jakoś na zimę przygotować. Dlatego dziś polecam zdrowe śniadanie. Podobno owoce najlepiej

Kubki smaku
Szarlotka z kruszonką 201

Ciasta z jabłkami bardzo często goszczą na moim stole jesienią ale również w porze zimowej. Uwielbiam te smaki i rozkoszuje się każdym nowo upieczonym ciastem. Szybka prosta szarlotka. Z dodatkami lub bez smakuje obłędnie. Zapraszam Skala smaku 10/10 -ja dodałam suszonej posładzanej żurawiny, lecz mozna zrobić bez niej. Źródło: mniam-mniam blog

Kubki smaku
Wegański DOMOWY MARCEPAN Z CUKREM KOKOSOWYM 174

więc bez obaw można robić na kilka dni, choć może wtedy bez polewania sosem czekoladowym, lepiej na świeżo. Oczywiście robiłam taką masę już nie jeden raz ale do tej pory jakoś nie znalazła się na blogu, więc będzie teraz, póki mam te zdjęcia ;) Ja robię takie rzeczy w Vitamixie, więc wykonanie to moment: - kubek migdałów obranych ze skórek blendujemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem 218

zapiekany pod beszamelem łosoś Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej za oknem. Wiadomo we wszystkim najważniejsze jest zachować umiar, dlatego dziś zaserwuję obiad z dietetycznego kalafiora, którego smak dopełni sos z beszamelu i  łosoś. składniki dla czterech osób 450 g surowego łososia 1 papryka

Miód i pieprz
Sałatka warstwowa z cebulką złocistą i szynką 883

czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych (z kiszonymi chyba nie próbowałam) 5 jajek 1 czerwona cebula (w oryginale był por) majonez *około 25 dag żółtego sera (pominęłam ten krok) Sposób przygotowania: Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach, następnie obrania i pokrojenia w kosteczkę. Marchewki gotujemy w minimalnie osolonej

Kolorowy Przepisownik