por - 13968 przepisów (strona:478/932)

Jak odczarować wątróbkę? 199

Jeszcze kilka lat temu brzydziłem się wątróbką. Gdy widziałem jak ktoś ją spożywa, uciekałem jak najdalej od tego talerza. Pewnie wiele osób ma tak do tej pory. Ślinka im nie cieknie - po widocznym grymasie nic nie trzeba było więcej mówić. Ale uważam, że może być ona inaczej podana, przyrządzona, spreparowana. Wystarczy wyjść poza utarty schemat, w którym to sucha

Right Behind The Kitchen
Sok z pigwowców 205

porze roku i zimą bardzo się przydaje do herbaty. Pigwowce są dość kwaśne w smaku i bardzo aromatyczne. Herbata z dodatkiem ich soku będzie zatem niesamowicie pachnieć, zyska kwaskowaty smak, ale też zdecydowanie się odbarwi (jak po dodaniu cytryny). Jeśli zatem zrobicie mocną herbatę, za którą nie za bardzo przepadacie, możecie dolać odrobinę soku z pigwowców i mocny brązowo-czarny

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepiórki na trzy sposoby 230

puree. Na pozostałym – smażycie śliwki. Wykładacie puree na talerz, a na nim kładziecie śliwki i przepiórkę. Przepiórka z ziołami, masłem i pieczonymi warzywami 1 przepiórka 100 g masła por młody seler z nacią korzeń pietruszki z nacią szczypior 4 listki laurowe tymianek, rozmaryn pieprz i sól Oddzielacie delikatnie palcem skórę przepiórki od mięsa. Rozsmarowujecie tam masło i wkładacie zioła

GRUBY WAŁEK
Krupnik z grzybami 134

wzdychały kobiety i dziewczęta , a naszym zdaniem również mężczyźni i chłopcy, no bo hello …? Składniki: 30 dag serc drobiowych 30 dag żołądków drobiowych 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 pora 1 seler 5 ziemniaków 5 łyżek pęczaku garść suszonych grzybów 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 3-4 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie

GRUBY WAŁEK
smażone z miodem jabłko w omlecie 200

omlet z jabłkiem Każda pora jest dobra na przyrządzenie posiłku z jabłkami, ale jesień kiedy mamy pod ręką tak wiele ich gatunków, nadaje się do tego w szczególności.     składniki na jedną porcję 2 jajka 30 ml mleka 1 niewielkie jabłko 1 łyżka miodu ( ja użyłem akacjowego) 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru szczypta cynamonu sposób przygotowania Jabłko dzielimy

Miód i pieprz
Kiełbasiana zapiekanka 182

Kiełbasiana zapiekanka Brr … na dworze zimno , szybko robi się ciemno…za pasem Zaduszki..nie jest to moja ulubiona pora roku , oj nie Aż chce się rozgrzać i zjeść coś treściwego . W takie dni najlepiej smakują zapiekanki , szczególnie te na kiełbasie , syte i smakowite Polecam poniższą , nie jest skomplikowana , wręcz robi się sama , a na pewno Was nie rozczaruje

Ogrodnik w podróży
Blok kryzysowy - przysmak PRL-u 301

taki, że często z najprostszych produktów, kreowało się naprawdę pyszne cuda. Za przykład może posłużyć blok czekoladowy , który choć składał się z niewielu składników, był istnym rarytasem! Do tej pory pamiętam, wspólne przygotowywanie z Rodzicielką bloku lub czekolady kryzysowej . Co prawda moja pomoc ograniczała się głównie do końcowej fazy mieszania składników, bo mogłam potem, z dużą dozą somozadowolenia po dobrze

Grunt to przepis!
Krem z selera 149

domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki :  1 cebula 1 ząbek czosnku duży korzeń selera

Codzienne Gotowanie
Pulpeciki w sosie koperkowo marchwiowym 264

mięsa mielonego, 120ml mleka, 1 jajko, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 cebula, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchwie, kawałek pora, 1 pietruszka, mała śmietana 18% ( 175g ), 2 łyżki mąki pszennej, 2 garście świeżego koperku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę, sól, pieprz

W kuchni u Moniki
Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym 157

sprawiło, że od razu zrobiłam się głodna. Przepis przypomina ten na kurczaka piccata, ale zamiast wina jest sos na bazie śmietanki. efekt? Niezwykle aromatyczne danie, które od tej pory jest jednym z ulubionych mojego Męża. A jemu wcale nie tak łatwo dogodzić…     Składniki: podwójna pierś kurczaka 1 cytryna Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym

Pasja Smaku
Babeczki Dextera 193

możliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z ciekawymi kostiumami i oczywiście z mnóstwem pyszności. Rok temu na ten wieczór proponowałam Wam pogrzebany mus czekoladowy w formie nagrobków. Teraz przyszła pora na ogólnie znane i lubiane babeczki :) Tym razem inspirowane jednym z moich ulubionych seriali. Te muffinki też są moimi ulubionymi, a przepis na nie (z innym zdobieniem) prezentowałam Wam przy okazji

Zawsze głodna!
Zupa rybna, zupa z ryb bałtyckich 139

resztek ryby (ości, kręgosłup, płetwy, głowy), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, 1 cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, 800 g filetów z ryb morskich* 1 papryka, 2-3 pomidory, 1 cebula, oliwa Resztki ryb, włoszczyznę, przypaloną cebulę, przyprawy, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, sól i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem. Przecedzić wywar. Cebulę

królestwo garów
Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią 198

łyżeczka tymianku. Wszystkie kawałki dokładnie obtaczamy. Zostawiamy na 15 minut. W garnku przysmażamy na oliwie cebulę  czosnek. Przekładamy do miski. W tym samym garnku przesmażamy kurczaka. Odkładamy. Pora na batata, dynię. Z 2 minuty smażymy i dokładamy kurczaka, cebulę i czosnek oraz wlewamy wino. Jak trochę odparuje dodajemy pomidory. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut. Wlewamy mleczko

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Orzechowo do kwadratu. 157

Dyniowy krem orzechowy*, z malinami  *z mąką orzechową i masłem orzechowym  Początkowo miał być odrobinę inny, ale stwierdziłam, że teraz pora na mąkę orzechową, która jakoś długo zapomniana leżała, a przecież jakoś trzeba ją zużyć skoro już jest otwarta (swoja drogą zapach już nie ten sam co przy pierwszym otworzeniu :(, ale wciąż jest :) ) . Tak więc powstało coś dobrego

More food, love and dreams
Risotto z dynią 211

gałką muszkatołową. Gdy ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem. *bulion warzywny Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut aż warzywa będą miękkie. Bulion odcedzić

Mama Gotuje