por - 13968 przepisów (strona:471/932)

Ciasteczka trzyskładnikowe 121

dodać ulubione dodatki: kakao, aromaty, posypać kokosem, orzechami..      ♦♦♦ Wszystkim odwiedzającym bloga życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz chcę podziękować za pozostawione do tej pory miłe słowa w komentarzach. Dzięki nim wiem, że niepotrzebnie się "ukrywałam" przez czas od założenia bloga, do jego "rozkręcenia" i rozpoczęcia regularnego dodawania postów

Wrzosowa Polana
Powrót 130

Frywolitka jest jedną z niewielu technik, która mi się nie znudziła po dwóch tygodniach. Do tej pory nałogowo robiłam zakładki, które już pokazywałam na blogu: czarne w dwóch wersjach i fioletowo-szare . W międzyczasie powstało też sporo innych koronek, ale dzisiaj pokażę tylko bransoletki. Pomarańczową została obdarowana mama. Niestety wzór był średnio przyjemny w robieniu-wcale nie był tak prosty

Wrzosowa Polana
Ciasto mocno miętowe 122

spędzam w kuchni, stąd chwilowo na blogu pojawi się więcej postów kulinarnych. Aaa i starałam się też podszkolić w kwestii robienia nieco lepszych zdjęć niż do tej pory-efekty można zobaczyć poniżej.  Nie wymyśliłam poniższego przepisu sama, podobne znalazłam w internecie na kilku blogach i stronach, między innymi u Klementynki . Zależało mi jednak, aby świeży aromat był bardziej wyczuwalny

Wrzosowa Polana
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 161

pory stroniłam od ostrych, pikantnych smaków- dopóki nie spróbowałam kurczaka po tajsku. Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna i zachwyca walorami wizualnymi oraz niezwykłymi połączeniami smaków. W każdym tajlandzkim daniu lub posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz

Wrzosowa Polana
Beza Pavlova 135

białek robiły się już grudki- z takiej piany nic już nie wyjdzie.            Sama Pavlova jest deserem australijskim lub nowozelandzkim (do tej pory kwestia pochodzenia nie została wyjaśniona). Jest to beza udekorowana bitą śmietaną i świeżymi owocami, nazwana od rosyjskiej primabaleriny o światowej sławie- Anny Pavlovej. Deser prawdopodobnie został przygotowany pierwszy

Wrzosowa Polana
Bułki pełnoziarniste 83

ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory na blogu nie ma żadnego przepisu na bułki. Naprawiam ten błąd i dzielę się sprawdzonym przepisem z użyciem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 150g mąki żytniej pełnoziarnistej

Wrzosowa Polana
Ramen drobiowo- wołowy 178

czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa   kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori 2 łyżki płynnego miodu

Mango Papaja
Ryba po grecku 188

obtoczenia  bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia farsz warzywny 3 szklanki wody 0,5 kg marchewki 2 pietruszki 1/2 kawałka selera 3 małe cebule 1 mały kawałek pora (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia  Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą

Ugotować
Kurczak yakitori 171

dużo, dużo zdrowia, bo ono chyba jest najważniejsze. A ja mam dla Was dzisiaj kurczaka yakitori. Idealny na obiad lub na imprezę jako przekąska. Do tego proponuję surówkę z pora i pomarańczy . Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka sezamu Mięso umyć i pokroić

O kuchni z uczuciem
Szczęśliwego Nowego Roku… 132

Kochani, dziś wyjątkowo nie będzie przepisu. Dziś będzie kilka słów ode mnie do Was, bo ten upływający rok zrobił ze mnie sentymentalną marudę (jeszcze większą, niż do tej pory najwyraźniej ;), a co za tym idzie skłonił do refleksji, którymi chciałabym się z Wami podzielić. Najpierw jednak chciałam serdecznie Wam podziękować, za to, że tu… Continue reading Szczęśliwego Nowego Roku

brunetkawkuchni
Pomysł na Lunch Boxa #3 - Szybki Garnek 193

zacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - 500 g Piersi z Kuczaka 1 Kg Ziemniaków 500 g Marchewki 100 g Pora 300 g Cebuli - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  1683   Węglowodany   274  g     Białko               134 g   Tłuszcze

Sylwetka Od Kuchni
Chrupiące bułeczki z czarnuszką 144

Już po świętach więc pora wrócić do codziennych wypieków :) z podanej porcji wychodzi 15 średnich bułeczek , mają pyszną chrupiącą skórkę a w środku są pulchne i pachnące czarnuszką . Składniki na 15 sztuk : - 500 g mąki typ 750 - 30 g świeżych drożdży - 3 duże łyżki oliwy - 10 g soli ( duża płaska łyżka) - 1 jajko - 2 duże łyżki czarnuszki - szczypta chili

Wypieki Rene
Wytrawny sernik ze śledziami 166

podgrzewając. Ubij śmietankę tak nie do końca. Wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj energicznie po czym dodaj koper, szczypior, por, jabłko i śledzie. Wyłóż masę na spód i wstaw do lodówki na godzinę lub na noc. Udekoruj sernik połówkami jajek, koprem, limonką, anchois i sałatą. The post Wytrawny sernik

codojedzenia
Śledzie w porach po łódzku 181

tych z cebulką i tak samo pyszne. Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej". Popróbujcie bo są pyszne. Śledzie w porach po łódzku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie