Pewnie się zastanawiacie dlaczego chleb nazywa się Shrek ? A nazwałam go z racji jego koloru. Niestety zdjęcie robione było wieczorem a wiadomo, że o tej porze roku ciężko o dobre zdjęcia. Ale zapewniam Was, że chleb jest zielony. A zawdzięcza ten kolor jęczmieniowi w proszku a raczej trawie jęczmiennej. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym, według mnie między innymi w takich
Ewa w kuchnitłuszczu (zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków). Składniki: 200 g pierś kurczaka wędzonego 140 g kukurydzy 150 g ananasa 1 łyżka majonezu 50 g cebuli lub mały kawałek pora Przepis: Pierś kurczaka i ananasa kroimy w krostkę, cebulę w drobno siekamy. Do miski wkładamy wszystkie składniki: kurczak, ananasa, kukurydze, cebulkę i majonez, wszystko razem mieszamy. Ps. Przyprawiamy według
Gotowanie-ukdodać ulubione dodatki: kakao, aromaty, posypać kokosem, orzechami.. ♦♦♦ Wszystkim odwiedzającym bloga życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz chcę podziękować za pozostawione do tej pory miłe słowa w komentarzach. Dzięki nim wiem, że niepotrzebnie się "ukrywałam" przez czas od założenia bloga, do jego "rozkręcenia" i rozpoczęcia regularnego dodawania postów
Wrzosowa PolanaFrywolitka jest jedną z niewielu technik, która mi się nie znudziła po dwóch tygodniach. Do tej pory nałogowo robiłam zakładki, które już pokazywałam na blogu: czarne w dwóch wersjach i fioletowo-szare . W międzyczasie powstało też sporo innych koronek, ale dzisiaj pokażę tylko bransoletki. Pomarańczową została obdarowana mama. Niestety wzór był średnio przyjemny w robieniu-wcale nie był tak prosty
Wrzosowa Polanaspędzam w kuchni, stąd chwilowo na blogu pojawi się więcej postów kulinarnych. Aaa i starałam się też podszkolić w kwestii robienia nieco lepszych zdjęć niż do tej pory-efekty można zobaczyć poniżej. Nie wymyśliłam poniższego przepisu sama, podobne znalazłam w internecie na kilku blogach i stronach, między innymi u Klementynki . Zależało mi jednak, aby świeży aromat był bardziej wyczuwalny
Wrzosowa Polanapory stroniłam od ostrych, pikantnych smaków- dopóki nie spróbowałam kurczaka po tajsku. Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna i zachwyca walorami wizualnymi oraz niezwykłymi połączeniami smaków. W każdym tajlandzkim daniu lub posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz
Wrzosowa Polanabiałek robiły się już grudki- z takiej piany nic już nie wyjdzie. Sama Pavlova jest deserem australijskim lub nowozelandzkim (do tej pory kwestia pochodzenia nie została wyjaśniona). Jest to beza udekorowana bitą śmietaną i świeżymi owocami, nazwana od rosyjskiej primabaleriny o światowej sławie- Anny Pavlovej. Deser prawdopodobnie został przygotowany pierwszy
Wrzosowa Polanaktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory na blogu nie ma żadnego przepisu na bułki. Naprawiam ten błąd i dzielę się sprawdzonym przepisem z użyciem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
Wrzosowa Polanaczas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori 2 łyżki płynnego miodu
Mango Papajaobtoczenia bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia farsz warzywny 3 szklanki wody 0,5 kg marchewki 2 pietruszki 1/2 kawałka selera 3 małe cebule 1 mały kawałek pora (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą
Ugotowaćdużo, dużo zdrowia, bo ono chyba jest najważniejsze. A ja mam dla Was dzisiaj kurczaka yakitori. Idealny na obiad lub na imprezę jako przekąska. Do tego proponuję surówkę z pora i pomarańczy . Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka sezamu Mięso umyć i pokroić
O kuchni z uczuciemKochani, dziś wyjątkowo nie będzie przepisu. Dziś będzie kilka słów ode mnie do Was, bo ten upływający rok zrobił ze mnie sentymentalną marudę (jeszcze większą, niż do tej pory najwyraźniej ;), a co za tym idzie skłonił do refleksji, którymi chciałabym się z Wami podzielić. Najpierw jednak chciałam serdecznie Wam podziękować, za to, że tu… Continue reading Szczęśliwego Nowego Roku
brunetkawkuchnizacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - 500 g Piersi z Kuczaka 1 Kg Ziemniaków 500 g Marchewki 100 g Pora 300 g Cebuli - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1683 Węglowodany 274 g Białko 134 g Tłuszcze
Sylwetka Od KuchniJuż po świętach więc pora wrócić do codziennych wypieków :) z podanej porcji wychodzi 15 średnich bułeczek , mają pyszną chrupiącą skórkę a w środku są pulchne i pachnące czarnuszką . Składniki na 15 sztuk : - 500 g mąki typ 750 - 30 g świeżych drożdży - 3 duże łyżki oliwy - 10 g soli ( duża płaska łyżka) - 1 jajko - 2 duże łyżki czarnuszki - szczypta chili
Wypieki Rene