chwile , że nawet późnym wieczorem zaczynam np.zagniatać ciasto i potem piec pyszne bułeczki...tak było i tym razem...Dzięki uprzejmości Młynomag dostałam spory zapas różnych mąk..do tej pory nie miałam do czynienia z mąką tejże firmy, więc od razu zakasałam rękawy i zagniotłam ciasto drożdżowe..zrobiłam bułeczki drożdżowe z mąki tortowej, w sumie wg producenta lepiej do wypieków
Moje domowe kucharzeniePrzygotowanie: Cebulę podsmażamy na oleju (najlepiej w docelowym garnku, żeby nie brudzić niepotrzebnie innych garów). Gdy jest lekko zeszklona wrzucamy do niej pokrojony na plasterki seler naciowy. Podsmażamy por przez około 5 minut, pod przykryciem. Po tym czasie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, dopóki seler nie zmięknie. Gdy już będzie gotowe, blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku przyprawami
Jak gotować i nie zwariowaćpora roku nie sprzyja robieniu konfitur, ale z cytryn, czemu nie ? Składniki : 600 g cytryn 600 g cukru Przygotowanie : Cytryny umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, wszystkie pestki z owoców wyjąć Zagotować wodę z cukrem, do wrzącego syropu wrzucić plastry z cytryn Gotować na większym ogniu przez około 10 min, a potem zmniejszyć ogień
Proste Potrawypisałam. Dzisiaj sałatka, którą przygotowałam w kilka chwil, była tak pyszna! Włoskie salami, dwa rodzaje fasoli, cieciorka i chrupiące ziarna słonecznika, cudowne smaki włoskie w środku tej ponurej pory roku, do tego oliwki, moje ukochane, zielone z pestkami, których smak poznałam już wcześniej, na spotkaniu promującym Cagliari w Pałacu Bonerowskim w moim ukochanym Krakowie. Już nie mogę się doczekać
Moja smaczna kuchniaGotowanie czy smażenie? smażenie 6. Bez czego nie wychodzisz z domu? bez portfela 7.Kawa czy herbata? herbata 8. Twoje motto? Carpe diem 9. Ulubiona pora roku? zima 10. Napoje gazowane czy niegazowane? niegazowane, najlepiej świeże soki 11. Od jak dawno gotujesz? gotuję od 10 lat Moje pytania 1. Wolisz gotować czy piec ciasta
Kulinarne życieKotlety mielone można jeść o każdej porze roku i chyba większość osób je lubi, można przygotowywać z różnego rodzaju mięsa, teraz robiłam z wieprzowego. Kotlety mielone dobre cały rok Składniki: - 1 kg łopatki ( może być też zakupione zmielone mięso) - 1 cebula - 1 bułka lub bułka tarta - jajko - mleko - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Bułkę moczymy
Kulinarne życieskończyłam wcześniej zajęcia w szkole plany się zmieniły. Był pyszny pieczony karczek w sosie. Karczek w sosie Składniki - 1 kg karczku - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 1/2 pora - cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól - pieprz - majeranek - papryka słodka - olej Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek
Kulinarne życieświąteczny obiad. Robiłam również z karczku i wyszedł przepyszny i delikatny. Brasato Składniki: - 1,5 kg mięsa wołowego - 2 szt marchewki - 1 szt pietruszki - 1 cebula - 1 szt pora - 0,5 selera naciowego - 0,5 butelki wina czerwonego - sos pieczeniowy - sól - pieprz - liść laurowy - ziele angielskie - esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie: Mięso oczyszczamy z włókien, solimy
Kulinarne życieprzyczynę wielu chorób" J.B. Vollmer'a . To propozycja dla każdego kto tak jak ja poszukuje czytelnych i jasnych wyjaśnień. Osobiście bardzo interesuje mnie temat zdrowia. Niestety do tej pory wszelkie pozycje literackie jakie przeczytałam nie udzielały zbyt wielu odpowiedzi. Owszem ich szata graficzna była znakomita, pełna obrazków, ale w tego typu książkach czytelnik liczy na treść. I taką też
Słodkie okruszkitrzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz słodka papryka w proszku 1 liść laurowy 150 ml czerwonego
Trzeci talerzSkładniki (na 4 porcje) - 1 kg buraków, - 2 marchewki (ok. 90g), - 1 pietruszka (ok. 40g), - ½ pora (ok. 70g), - ½ cebuli (ok. 20g) - plaster selera (ok. 60g), - 1 jabłko (ok. 180g), - kilka grzybów, - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek - 2 łyżki octu (ok. 12g). - 1,5 l wody. Sposób przygotowania 1. Wszystkie warzywa obieramy i trzemy na tarce o średnich
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachostra papryka, pieprz, sól, imbir, natka pietruszki. Sposób przygotowania 1. Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki ok. 15 min. 2. Na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i por. 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min. 4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachBardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa klopsowa na warzywnym wywarze z dodatkiem wędzonego boczku. Z wkładką ziemniaczaną zupa smakuje wyśmienicie. Na wywar warzywny: 1,5 litra wody 1 marchewka Kawałek pora 1 pietruszka (korzeń) Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki
VioletoweKucharzenieznów pączki:) Zupełnie inne niż te, które pokazywałam wczoraj, inne niż vdolky-czeskie pączki , które zrobiłam w ubiegłym roku, zupełnie inne niż wszystkie, z jakimi spotkałam się do tej pory. Drożdżowe ciasto z...twarogu! Bałam się trochę, że drożdże nie poradzą sobie z dźwiganiem tego, dość ciężkiego jednak, serowego ciasta, zupełnie niepotrzebnie; pączki wyrosły ślicznie. Są wyjątkowo mięciutkie, smaczne również
6niebosię do pisania. Są tam nieśmiertelne krokiety - w końcu doszłam do perfekcjonizmu w proporcjach w farszu, bo pierwszych nikt nie chciał jeść ;) Są zapiekanki z makaronem, ryżem itp. Pora chyba więc wziąć się w garść i przysiąść nad tym na dłuższą chwilę. Na pierwszy ogień - Chicken Pie wg Jamiego. W oryginalnym przepisie autor przygotowuje wszystko od początku, tzn. piecze
bistro mama