Przed chwilą ugotowany, wspaniały sos pomidorowy do makaronu z suszonych pomidorów. Muszę przyznać, że jest to chyba najlepszy sos pomidorowy jaki do tej pory przyrządziłam. Słodko kwaśny bez dodatku cukru czy pomidorowego przecieru. Idealny sos do makaronu. Pięknie smakuje ze szpinakiem i salsiccia. Taki właśnie sos przygotowałam dzisiaj na obiad. Sos pomidorowy Składniki: 600 ml suszonych pomidorów w oliwie, odłóż
codojedzeniagryczana, hummus z dodatkiem pieczonej marchewki, falafele z dodatkiem tartej marchwi tofu pieczone w sosie orzechowym z sosem sojowym i syropem klonowym, kuskus, brokuł (vegan) ziemniaki smażone z porem, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan) a na osłodę kakaowe tartaletki owsiane z daktyli, z kakaowy kremem z awokado, daktyli i mleczka kokosowego (vegan
More food, love and dreamskremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około 18 cm. Nie zapomnijcie
Ciastkozercyzależnie od pory roku, różne produkty można kupić na każdym kroku. Teraz, zimą, ziemniaki młode w sklepie tak smakowicie wyglądały, że w tym samym dniu na patelni w mojej kuchni wylądowały J Tylko czosnek na oleju usmażyłam, ziemniaki, rozmaryn, chili dołożyłam, wodą zalałam, solą i pieprzem posypałam. Pokrywą przykryłam i 40 min dusiłam. Ziemniaki czosnkowo rozmarynowego smaku
Moniki Smakołykinieograniczone możliwości i szerokie pole do zabawy :) Myślę, że takie menu zadowoli nie tylko wegan i wegetarian. W swoim menu zaproponowałam trzy piękne hummusy, które możecie stworzyć niezależnie od pory roku (bo nie każdy ma teraz dostęp np. do puree z dyni). Liczył się też dla mnie kontrastowy efekt kolorystyczny. Mamy więc złocisty hummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus z burakiem
Chilli Czosnek i OliwaSałatki lubi chyba każdy, fajny pomysł na szybką kolacje. Zresztą sałatkę możemy zjeść o każdej porze dnia! Warzywa możemy dodać właściwie jakie tylko chcemy, u mnie padło akurat na takie. A więc zapraszam! Składniki; 1 mały brokuł pół dużego ogórka kilka rzodkiewek 3 ogórki kiszone pół czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Brokuł gotujemy kilka
Radość kipiąca uśmiechem.smak Tequili w ustach. Wszystko ma swoje logiczne uzasadnienie. Sól dodana do truskawek spowoduje, ze wydawać się będą dużo bardziej słodkie niż są, a raczej nie są o tej porze roku. Ważny jest też czerwony syrop lub likier, który zabarwi eliksir na intensywny czerwony kolor. Często okazuje się, że truskawki w przekroju są wręcz białe w środku niestety. A najważniejszy
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżki oleju kokosowego (mleka kokosowego lub wody kokosowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czekolada gorzka lub mleczna 2 banany To będzie chyba najkrótszy opis jak do tej pory - wykonanie ciasta zajmuje 10 minut! Banany zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki (w temperaturze pokojowej) poza czekoladą dokładnie zmiksować i dodać mus bananowy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!łyżka suszonego korzenia lubczyku 1 łyżka mieszanki warzywnej 1 łyżka suszonego koperku 2 łyżki masła 2 litry wody 2 marchewki kawałek selera i pora malutka natka pietruszki 4/5 ogórków kiszonych 5 średniej wielkości ziemniaków domowa vegeta, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 4 łyżki słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Ziemniaki, marchew obrać i umyć, ziemniaki pokroić
Sama słodycz i szczypta chilimałą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej temperaturze, bezy zawsze wyjdą Wam pięknie białe. Pieczesz bezy po raz pierwszy lub do tej pory nie wychodziły idealne? Polecam przeczytać kilka porad jak upiec perfekcyjną bezę . Gotowi do pieczenia? Tym razem na pewno się uda! Składniki: 4 duże białka 200 g cukru 1 łyżeczka soku
maniapieczeniajednogarnkowe. Dodatek cieciorki sprawia, że jest pożywne i wegetariańskie. Składniki 1 opakowanie makaronu kokardki 1 puszka cieciorki gotowanej na parze firmy Bonduelle 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula natka pietruszki sól pieprz … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyogniu (około 2 godziny). Po ugotowaniu mięso odcedzić zachowując wywar. Warzywa i przyprawy wyrzucić oprócz marchwi. Wątrobę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gorącego wywaru i parzyć do tej pory, aż nie będzie wyciekała z niej krew – sprawdzić wbijając wykałaczkę lub widelec. Następnie ugotowane mięsko i wątrobę i marchew zostawić do wystygnięcia a następnie zemleć dokładnie na gładką masę maszynką
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zupę dyniową z jego dodatkiem ( TUTAJ ), a teraz prezentuję bardzo zdrowe placki. Składniki (na 6 sztuk): - 2 szklanki ugotowanego amarantusa z 1 łyżeczką soli himalajskiej - 1/2 szklanki pokrojonego pora - 1/2 szklanki kukurydzy z puszki - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 2 ząbki rozgniecionego czosnku - szczypta pieprzu Wszystkie składniki łączymy, wilgotnymi dłońmi formujemy placuszki. Smażymy na małej ilości oleju (najlepiej kokosowego) około
Smakuje zdrowosię ciepła owsianka. Nie podrażnia gardełka, przyjemnie rozgrzewa i sprawia, że świat staje się przyjemniejszy. A jeśli nie mam siły nawet na to (tudzież C. jest poza domem w porze śniadania), sięgam do słoika z domową granolą. Stoi sobie taki na blacie w kuchni, zawsze pełny. Odkąd spróbowałam po raz pierwszy, nie mogę się oprzeć coraz to nowym kombinacjom
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBułeczki do hamburgerów są....teraz pora na wkładkę do tych bułeczek...najlepsze przyrządzone samodzielnie...burgery można zrobić z mięsa wołowego , wieprzowego lub mieszanego..u mnie tylko z mięsa wieprzowego.. 50 dkg mięsa wieprzowego 1 cebulka 1 jajko 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, vegeta majeranek Mięso wymieszać z przyprawami, posiekaną cebulą i jajkiem. Formować kotlety w płaski okrągły placki wielkością
Moje domowe kucharzenie