por - 13968 przepisów (strona:453/932)

Kolorowa sałatka z gotowanych pieczarek 213

więc kolor jak najbardziej jest wskazany.  SKŁADNIKI: 20 Dag pieczarek  5-6 płatów papryki czerwonej konserwowej 6 Ogórków kiszonych 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 selera naciowego 1/2 pora 1/2 cebuli czerwonej 10 dag sera żółtego w kawałku SOS: 3 łyżki majonezu Kieleckiego 2 łyżki Jogurtu naturalnego 0 % sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki myję, obieram, kroję w kostkę

Gotowanie Patki
Sernik z solonymi orzeszkami 168

Muszę to przyznać: do tej pory nie jadłam lepszego sernika niż ten ! Na serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa serowa i zaskakujący wierzch składający się z masy kajmakowej i solonych orzeszków, to bardzo smakowite połączenie. Powiem Wam tylko tyle: koniecznie musicie go upiec. Serdecznie zapraszam i polecam. Sernik z solonymi

Kulinarne przygody Gatity
Zimą jest zimno! 192

zima zaskoczyła drogowców (jak co roku zresztą). Kurde, jest zima, a zimą jest zimno! Wybraliśmy się dziś w 5 do naszego ogródka, mając w planach wrócić z selerem, porem, jarmużem i czosnkiem. Udało się jedynie czosnek zabrać, bo był wykopany (wiadomo), a reszta zamarzła. Mamy działkę w fajnym miejscu, bo za naszą altanką są od razu stawy, a my mamy

greenscarf
6 najbardziej popularnych przepisów na blogu w 2015 r. 221

gulaszu polecam domową przyprawę. Ci, którzy zrobili mówią, że wyśmienita. Obowiązkowo z kminkiem! 4. Sałatka z makaronem i kurczakiem Przyznam, że o niej zapomniałam i dawno nie robiłam. Pora to zmienić! Idealna na imprezę i do pracy. Wystarczy ją przełożyć do pojemnika i nie zapomnieć rano zabrać jej ze sobą! 5. Torcik truskawkowo-śmietankowy Jeden z pierwszych wpisów na blogu

bistro mama
Pieczona golonka 171

Składniki: 2 golonki 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 2 cebule 1 por 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 łyżek oleju słodka mielona czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy

magiczna kuchnia Kasi
Chleb Shrek 161

Pewnie się zastanawiacie dlaczego chleb nazywa się Shrek ? A nazwałam go z racji jego koloru. Niestety zdjęcie robione było wieczorem a wiadomo, że o tej porze roku ciężko o dobre zdjęcia. Ale zapewniam Was, że chleb jest zielony. A zawdzięcza ten kolor jęczmieniowi w proszku a raczej trawie jęczmiennej. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym, według mnie między innymi w takich

Ewa w kuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem 164

tłuszczu (zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków). Składniki: 200 g pierś kurczaka wędzonego 140 g kukurydzy 150 g ananasa 1 łyżka majonezu 50 g cebuli lub mały kawałek pora   Przepis: Pierś kurczaka i ananasa kroimy w krostkę, cebulę w drobno siekamy. Do miski wkładamy wszystkie składniki: kurczak, ananasa, kukurydze, cebulkę i majonez, wszystko razem mieszamy. Ps. Przyprawiamy według

Gotowanie-uk
Ciasteczka trzyskładnikowe 156

dodać ulubione dodatki: kakao, aromaty, posypać kokosem, orzechami..      ♦♦♦ Wszystkim odwiedzającym bloga życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz chcę podziękować za pozostawione do tej pory miłe słowa w komentarzach. Dzięki nim wiem, że niepotrzebnie się "ukrywałam" przez czas od założenia bloga, do jego "rozkręcenia" i rozpoczęcia regularnego dodawania postów

Wrzosowa Polana
Powrót 154

Frywolitka jest jedną z niewielu technik, która mi się nie znudziła po dwóch tygodniach. Do tej pory nałogowo robiłam zakładki, które już pokazywałam na blogu: czarne w dwóch wersjach i fioletowo-szare . W międzyczasie powstało też sporo innych koronek, ale dzisiaj pokażę tylko bransoletki. Pomarańczową została obdarowana mama. Niestety wzór był średnio przyjemny w robieniu-wcale nie był tak prosty

Wrzosowa Polana
Ciasto mocno miętowe 147

spędzam w kuchni, stąd chwilowo na blogu pojawi się więcej postów kulinarnych. Aaa i starałam się też podszkolić w kwestii robienia nieco lepszych zdjęć niż do tej pory-efekty można zobaczyć poniżej.  Nie wymyśliłam poniższego przepisu sama, podobne znalazłam w internecie na kilku blogach i stronach, między innymi u Klementynki . Zależało mi jednak, aby świeży aromat był bardziej wyczuwalny

Wrzosowa Polana
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 189

pory stroniłam od ostrych, pikantnych smaków- dopóki nie spróbowałam kurczaka po tajsku. Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna i zachwyca walorami wizualnymi oraz niezwykłymi połączeniami smaków. W każdym tajlandzkim daniu lub posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz

Wrzosowa Polana
Beza Pavlova 163

białek robiły się już grudki- z takiej piany nic już nie wyjdzie.            Sama Pavlova jest deserem australijskim lub nowozelandzkim (do tej pory kwestia pochodzenia nie została wyjaśniona). Jest to beza udekorowana bitą śmietaną i świeżymi owocami, nazwana od rosyjskiej primabaleriny o światowej sławie- Anny Pavlovej. Deser prawdopodobnie został przygotowany pierwszy

Wrzosowa Polana
Bułki pełnoziarniste 114

ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory na blogu nie ma żadnego przepisu na bułki. Naprawiam ten błąd i dzielę się sprawdzonym przepisem z użyciem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 150g mąki żytniej pełnoziarnistej

Wrzosowa Polana
Ramen drobiowo- wołowy 198

czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa   kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori 2 łyżki płynnego miodu

Mango Papaja