por - 13968 przepisów (strona:447/932)

Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 281

kolejne 20 minut do piekarnika – także na 180˚C. Pod koniec pieczenia można jeszcze tartę posypać startym żółtym serem – ja wolałam jednak udekorować ją cienkimi plasterkami cukinii ;) I już, pora zajadać! Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Kremowa kostka orzechowa 195

Ponieważ Wielkanoc zbliża się pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś moja pierwsza propozycja - pyszna kostka na kruchym spodzie z lekkim kremem budyniowym zwieńczona pyszną masą orzechową z kawałkami orzeszków ziemnych od firmy Helio. Muszę Wam się przyznać, że ta masa, mi wielbicielce orzeszków ziemnych  bardzo posmakowała i coś czuję, że się pojawi jeszcze nie raz. A samo ciasto Prezentuje

Cynamonowe szczęście
29 przepisów na koktajle 143

Łączę owoce z warzywami, najczęściej z marchewka, natką z pietruszki czy z rukolą. Koktajle powstają na bazie jogurtu naturalnego czy gęstego jogurtu greckiego, latem zaś najczęściej na maślance. Każda pora roku, każdy sezon przynosi nowe inspiracje na zdrowe, świeże i energetyczne koktajle gotowe w kilka minut. Odliczanie do wiosny trwa, a ja jestem dumna, że praktycznie przez całą zimę piję

Moja smaczna kuchnia
Dorsz zapiekany z warzywami 164

panierowana zapraszam was na rybkę z piekarnika z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 kg filetu z dorsza 4 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 średnia cebula 2-3 liście pora pieprz, sól, cytryna ok. 5 łyżek oleju Wykonanie:  Rybę myjemy. Kładziemy ją na folię i przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika

W Moim Magicznym Domu
Domowa chińszczyzna 333

Aromatyczne danie kuchni orientalnej :) Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka po kawałku pora, selera, cukinii 1/2 cykorii garść kiełków fasoli mung z zalewy garść grzybów mun marynata: 3 … Czytaj dalej Domowa chińszczyzna

czarrna od kuchni
Sałatka pieczarkowa z tortellini 185

Dobra na śniadanie i na imprezową przystawkę :) Składniki 1 opakowanie tortellini 1 puszka groszku 20 dkg pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora majonez sól, pieprz   Sposób przygotowania Tortellini … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z tortellini

czarrna od kuchni
Kolorowa surówka obiadowa z kapusty pekińskiej. 204

Kapusta pekińska to bardzo uniwersalne warzywo, równie dobrze smakuje podana na zimno jak i na ciepło jako surówka i jako dodatek do sałatek. Łatwo dostępna o każdej porze roku i bardzo wdzięczna w przygotowaniu. U mnie w menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu i staram się aby była za każdym razem chociaż troszkę inna, a zmieniając dodatki można

Kuchnia z widokiem na ogród
Maślana szarlotka 207

miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości i dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam na jednym z zagranicznych blogów, zmodyfikowałam trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę. Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki

Wanilia i Kardamon
Frittata na bogato 165

Kiedy planujemy całodzienną wycieczkę, trzeba zjeść syte śniadanie :) Składniki 6 jajek 2 dobre jakościowo parówki 1/2 niedużego brokuła kawałek pora 10 dkg pieczarek kawałek papryki sól, pieprz   Sposób … Czytaj dalej Frittata na bogato

czarrna od kuchni
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 262

Pora na drugi przepis z Pillars of Eternity! Cały czas pozostajemy w sferze kuchni mieszkańców Zatoki Rauatai, która słynie z przepisów na przepyszne desery i przekąski. Ostatnim razem przygotowaliśmy Rauatai Sweet Pie , natomiast tutaj zaprezentujemy Darkest Rauatai Cookies, które przydają się nie tylko do podbijania statystyk postaci, ale także w pobocznym queście „Dzika Mylla” z dodatku The White March Part

Nerds Kitchen
Klasyczny włoski sos pomidorowy 149

szklanek sosu pomidorowego. Możecie go zużywać do dań z makaronu, możecie go zamrozić, zamknąć w słoikach. Ponieważ jest to sos z pomidorów w puszce, które są dostępne o każdej porze roku, nie bawię się w pasteryzowanie i długie przechowywanie. Sos jest tak dobry, że zjadamy go dość szybko :) Składniki sosu pomidorowego: (5-6 szklanek) 4 puszki pomidorów w całości

Moja Delicja
wega szarlotka z daktylowym karmelem 161

konsumowany przez członków całej mojej rodziny. Przełamałam się, postanowiłam jeszcze bardziej, dalej wychodzić z moim przepisami, kuchnią wegańską. Jak na razie zaobserwowałam, że większość osób chwali nowe, do tej pory mało znane dania i słodkości, jednak związanie z wyznaczonymi kiedyś sobie szablonami sprawia, że sami nie mają odwagi stanąć w kuchni i zacząć eksperymentować. Myślę, że małymi kroczkami da się

healthy dreams
Życie ze smakiem - trzeci numer magazynu 159

Nadchodzi wiosna, niebawem Wielkanoc. Pora na kolejny numer magazynu "Życie ze smakiem".  Jak zawsze, udostępniamy wersję do przeglądania oraz z możliwością pobrania. Ten numer poświęcony jest wiośnie i nadchodzącym świętom wielkanocnym. Wraz z pozostałymi autorkami życzymy Wam miłej lektury oraz korzystania z przepisów. "Życie ze smakiem nr 3" - do pobrania "Życie ze smakiem nr 3" - do przeglądania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosanki 156

spokojnie możemy mrozić. Sama o tym fakcie dowiedziałam się jakiś rok temu czytając forum Przyślij Przepis.  Zawsze kombinowałam, by od razu z nich coś zrobić, ale od tamtej pory chowam do pudełeczka, szczelnie zamykam wieczkiem i zamrażam.  Staram się je porcjować, by wiedzieć mniej więcej ile ich jest, a jeśli trzeba, to nie muszę rozmrażać całości

Kuchnia w czekoladzie