również posypać samym startym serem. Jeżeli miałabym podsumować kończący się tydzień, to największym odkryciem była dla mnie zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko. A to dlatego, że do tej pory wydawało mi się, że nie lubię akurat tego rodzaju kaszy. Okazało się jednak, że podana w takiej formie jest naprawdę smaczna. Zawsze, gdy kończymy zabawę z jakimś hasłem, to wydaje
zadanie-gotowaniezima w tym roku?). Lekko czaruje cytrusowym aromatem, syci płatkami owsianymi, rozgrzewa imbirem. Kluczową sprawą dla uzyskania najlepszego smaku jest użycie dojrzałych, słodko-kwaśnych i mocno soczystych mandarynek. Pora na cytrusy jest teraz najlepsza, ale wcale nie jest łatwo znaleźć takie, jak by się chciało. Warto jednak poszukać, bo robią różnicę. Wodę kokosową spokojnie możemy zastąpić zwykłą, tym bardziej
zadanie-gotowaniejeśli tylko mogę, wybieram włoską Barillę - z nią czuję się pewniej;) Jak może zauważycie, znowu w kolejnym przepisie używam cukru muscovado. Przyznaję - jestem uzależniony. Szczególnie w tych chłodnych, szarych porach, kiedy brakuje naturalnych intensywnych smaków i trzeba podkręcić to, co jest. Jeśli macie ochotę sos można wzbogacić ulubionym dodatkiem: posiekanymi oliwkami, kaparami, peperoncino... Moja wersja jest podstawowa i też wystarczy
zadanie-gotowanieodpowiedzi jest wiele! Na Ukrainie z pewnością użyto by liści kapusty włoskiej. Ja do swojej wersji wybrałem pekińską. Po pierwsze - taka była w sklepie ;) Po drugie - o tej porze roku ona najlepiej "współpracuje" przy zwijaniu. Nie bądźmy zbyt ortodoksyjni w gotowaniu. Bądźmy elastyczni i kreatywni ;) Składniki: 700 g ziemniaków 150 g kaszy gryczanej (lub innej) duża kapusta pekińska
zadanie-gotowanieDzisiejsza pogoda w Gdańsku pozwala przypuszczać, że zmiana pory roku tuż tuż. Poranek był wprawdzie rześki, ale poczułam w powietrzu zapach wiosny :) Przygotowując placki ziemniaczane na sposób irlandzki nieźle się poparzyłam. Chwila nieuwagi i gotowe. Ale cóż, jakaś ofiara musi być ;) A wracając do dania, to było bardzo dobre. Same placki są subtelniejsze w smaku od naszych ziemniaczanych. Przepisów znalazłam
zadanie-gotowanielodów waniliowych. Sobota powoli nabiera rozpędu, jak zwykle zaczęła się małą rundką po okolicznych sklepach. Zapasy uzupełnione, a myśli krążą wokół następnego tygodnia... Składniki: 800 g truskawek (o tej porze roku mrożonych) cukier waniliowy 2-3 łyżki cukru kruszonka (100 g masła, 150 g mąki pszennej, 100 g cukru) Wykonanie: Truskawki i cukier doprowadzić do wrzenia i dusić
zadanie-gotowaniesię z nami jakimś ciekawym przepisem, których w zanadrzu ma wiele? :) A ja? Właściwie nie wiem. Planów nie mam, czekam na kulinarną wenę ;) Ostatnio jadłam pyszną zupę krem z porów u koleżanki (Beatko, pozdrawiam :)). Mam zamiar ją zrobić i jeżeli uda mi się powtórzyć efekt to chętnie podzielę się z Wami przepisem. To gotujmy i świętujmy
zadanie-gotowaniewegański pasztet z białej fasoli i jabłka. Bardzo udany moim zdaniem. Do tej pory robiłem czasami pasztety wegetariańskie, ale zawsze zawierały jajko jako składnik wiążący całość. Ten pasztet jest w wersji wegańskiej. Jak zatem osiąga się efekt "zwartości"? Dzięki najbardziej znanej polskiej wegance i jej Jadłonomii już wiem - używa się mielonych płatków owsianych. To działa :) I to jak! Pasztet jest
zadanie-gotowaniefrytki powędrowały razem do piekarnika. Po około trzydziestu minutach wyjęłam mięso i jeszcze chwilę zapiekałam bataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu. Pogoda nas rozpieszczała :) Pora wyciągnąć rower z piwnicy, odkurzyć kijki do nordic walkingu, ewentualnie wyczyścić buty do joggingu i zadbać o formę :) Składniki: filet z piersi kurczaka ulubione przyprawy do drobiu cebula papryka czerwona cukinia
zadanie-gotowaniepokusić się o pewną alternatywę i przygotować rosół z kaczki. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego
MarcinCheftakiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę. Oto prawie 200 przepisów na moje ulubione potrawy na wszystkie pory roku." (Beata Pawlikowska) Książka zawiera 183 przepisów , które podzielone są na każdą porę roku oraz święta (Boże Narodzenie i Wielkanoc). Dodatkowo można w niej znaleźć wskazówki - jak wykonać zdrowe ciastka
Di gotujejakiś czas robię kruche ciasto, i za każdym razem szukam przepisu z którego go zrobić. Tutaj zestawiam kilka przepisów na kruche ciasta, które do tej pory robiłam. Ciasto słodkie: Kruche ciasto nr 1 - (z przepisu Szarlotka po góralsku ) Składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mama Gotujezwalczanie wolnych rodników, wzmocnienie organizmu, naturalną suplementację, pomoc w odchudzaniu czy detoksie. Pamiętajcie, tych właściwości jest o wiele więcej. Poznasz różnice między koktajlem a smoothie. Dowiesz się jaka pora jest najlepsza na picie danego napoju. Istotną informacją są porady na temat przygotowania warzyw i owoców przed ich obróbką. Jednym z moich ulubionych elementów w książce są przepisy
Zdrowie na języku :PBurgery najlepsze z wszystkich jakie do tej pory zrobiłam. Rozpływały się w ustach, z jednej strony delikatnie słodkawe (prawdopodobnie dzięki pietruszce), z drugiej wytrawne. Niebo w ... buzi.Tak naprawdę brakuje mi słów, aby opisać ich smak. Musicie spróbować sami. Dodatkowo zrobiłam do niech czosnkowy sos na bazie jogurtu sojowego. PYCHA! SKŁADNIKI: 3 bulwy topinaburu- ok 150g 2 pietruszki- ok 60g 130g
healthy dreamsneed a lot of time. Either way – cooking is the pleasure of eating SKŁADNIKI: 0,5 kg wołowiny z kością (porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por) 5 kawałków selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 główki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kostka rosołowa, pepperoncino INGREDIENTS: 0,5 kg beef with bone (stewing portion
Martyna Cooks