Składniki: 2 udka z kurczaka 1 nóżka wieprzowa 1 golonka wieprzowa 3-4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 mały por 1 cebula 1 główka czosnku 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 op. żelatyny 2 jajka sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć
Prosto i Smacznie z Anetąroku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu. Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania. Składniki: 6 jajek średnia cebula łyżeczka masła 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: marchew, oliwki (najlepiej faszerowane) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli
Pyry na Gazdoszło do mnie ile ważę zacząłem się czuć źle sam ze sobą. Przecież zwisający bęben nie pojawił się dziś znienacka. Był tam od dłuższego czasu, jednak do tej pory jakoś nie przeszkadzał aż tak. Teraz zaczął uwierać, ciążyć, jakby był wypełniony kamieniami. Odbicie w lustrze zaczęło mi się nie podobać, chociaż dzień wcześniej też się w nim przeglądałem. Coś pękło
Mr. Tasteniemożliwe. Siłą rzeczy musiałam opanować tą obieraczkę. Skończyło się na tym, że po dwóch miesiącach przed wyjazdem kupiłam sobie do Polski identyczną i mam ją do dziś. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez tego małego sprytnego przedmiotu. Kiedy moje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu". A co na to Fiskars ? Jeśli chodzi o obieraczki
Blondynka Gotujeniemożliwe. Siłą rzeczy musiałam opanować tą obieraczkę. Skończyło się na tym, że po dwóch miesiącach przed wyjazdem kupiłam sobie do Polski identyczną i mam ją do dziś. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez tego małego sprytnego przedmiotu. Kiedy moje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu". A co na to Fiskars ? Jeśli chodzi o obieraczki
Blondynka Gotujeprzeplatały się ze sobą- jednego dnia mógł padać deszcz ze śniegiem, a drugiego świeciło słońce (z lutego zrobił się marzec). W lutym zjadłam tyle ciasta, że do tej pory zastanawiam się jak to mogło się stać... W lutym blog skończył rok, a 24 lutego Dale Cooper wjechał do Twin Peaks (ktoś z Was czeka na trzeci sezon tak niecierpliwie
wegetalerzeChyba najlepsza sałatka jaką do tej pory udało mi się zmiksować :D Sałatki jem na prawdę dość często, ale nigdy nie łączyłam ich z komosą ryżową. Byłam bardzo mile zaskoczona jej smakiem! Jest na prawdę przeprzepyszna! Wszystkie składniki współgrają ze sobą idealnie. Niby nic trudnego, a jaki efekt :) Od teraz komosę do sałatek będą dawać częściej, o wiele częściej
Zdrowie na języku :PWitajcie kochani ! Rozpoczynamy tym postem "Rok z babeczkami" na naszym blogu. Co jakiś czas dodawać będziemy pomysły na babeczki pasujące do każdej pory roku i do każdej okazji. Napiszcie koniecznie co o tym sądzicie? Pisanie chciałam zacząć od podstawowych przepisów, dzięki którym w niedalekiej przyszłości stworzymy bardziej ciekawe wizualnie i smakowo wypieki. Zależy
cookplsię w przypadku przygotowywania gulaszu oraz dań kuchni tajskiej, do których to najczęściej używałam woka. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! Czym się charakteryzują naczynia Szafir firmy WOLL ? POWŁOKA Wysoce odporna na zarysowania z wbudowanym kryształami diamentu. Nanokompozyt i technologia NON-STICK zapewnia
Ostra na Słodkopora na ciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same żółtka i zostają nam białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik, ale bez sera robiłam
Moje domowe kucharzenieniezastąpionej mąki od Młynomag :) Zupę podałam w miseczce od Porcelany Bogucice "Malta" . Rosołek: 1 porcja rosołowa lub 2 udka 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera, cebula, kawałek zielonej części pora 2 ząbki czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku maggi do smaku łyżeczka przyprawy uniwersalnej 1/2 pęczka koperku Lane kluseczki: 2 jajka
Smakołyki Asiciepłem i słońcem, bowiem jestem istotą raczej „chłodolubną”, a urodzajem owoców i warzyw. Ta tęsknota okazała się jednak wyłącznie chwilowa, bowiem w tym tytule nie poczułam ducha wskazanej pory roku. Okładka oczywiście wskazywała na coś innego. Dawała mi do zrozumienia swoją intensywną czerwienią, że wnętrze pozycji pysznić się będzie rumianymi owocami i pełną paletą warzywnych barw. Oczami wyobraźni widziałam przepisy
Życie zamknięte w smakuwszystkim tym firmom, za możliwość przetestowania i wykorzystania ich produktów w mojej kuchni.W ramach współprac i także różnych konkursów otrzymałam także sporo różnych urządzeń i gadżetów , które do tej pory służą w mojej kuchni..Dzięki blogowi nawiązałam także kilka znajomości..co prawda tylko takie na odległość, bo nikt jakoś nie mieszka w mojej okolicy..ale znajomość nawet taka tylko przez
Moje domowe kucharzeniekoła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi. Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy - 1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka oleju) - 3 łyżki oleju
kawawszklancezupka( bez śmietany,gdyż nie przepadam za nią w zupach),którą od czasu do czasu warto sobie zrobić. Składniki: 500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera por 1 cebula liście laurowe i ziele angielskie wg uznania 1 łyżka masła sól,pieprz makaron Zagotować w garnku ok 2,5 - 3 l wody,wrzucić pokrojone w kostkę
Niespełnione zdolności kulinarne