por - 13968 przepisów (strona:435/932)

TRUSKAWKOWY SERNICZEK 143

Już niedługo sezon truskawkowy,a tymczasem w zamrażalce pełno truskawek z ubiegłego sezonu. Pora je wykorzystać i zwolnić miejsce na świeże owoce. Serniczek jest bardzo prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, warto taki zrobić.   Składniki: 1 kg sera- może być z wiaderka 1 kg truskawek- mogą być mrożone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekoladowe dekoracje- ja użyłam

Z Majeczką w kuchni
Batoniki owsiane z truskawkową pianką 159

batoników to płatki owsiane wymieszane z musem jabłkowym i dodatkiem płynnego miodu - bez pieczenia. Pianka jest niskokaloryczna, ponieważ powstaje z serka wiejskiego i mrożonych lub świeżych truskawek (o tej porze roku polecam mrożone). Zaletą batoników jest to, że nie wymagają użycia piekarnika. Można dowolnie modyfikować składnikami i użyć innych ulubionych owoców. Spód: 3/4 szklanki płatków owsianych 1 jabłko 1 łyżeczka

Chocolate Muffin Blog
Dietetyczna szarlotka 166

Był już dietetyczny sernik , teraz pora na szarlotkę! ;) Zamiast cukru czy miodu możecie użyć innych słodzideł, np. stewii lub ksylitolu. Pamiętajcie tylko o tym, żeby przeczytać na opakowaniu, ile takiego słodzidła można dziennie spożyć, to zabezpieczy Was przed problemami z brzuszkiem ;) Wracając do szarlotki, jest bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i ma cudowną kruszonkę na wierzchu. Zakochałam się! ;)  Warto

Czerwona Porzeczka
Warsztaty fotografii kulinarnej w Boskiej Pradze. 142

wykorzystać jej zawartość jako element zdjęcia. Na zdjęciu poniżej chia, moja koszula i pusta przestrzeń. 2. Pod skrzynie z szeroko-rozstawionymi deskami, warto podłożyć ciemną tapetę. Do tej pory tak nie robiłam przez co musiałam godzinami ślęczyć w Photoshopie wymazując niepasującą do zdjęcia boazerię, która była widoczna pomiędzy deskami. Taki prosty trick a pomoże zaoszczędzić niepotrzebną pracę. Na zdjęciu poniżej

Fill The Bowl
Jak zrobić mąkę z ciecierzycy (besan) 114

żelaza, kwasu foliowego i potasu. Zawiera także składniki, które obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegają zaparciom i wspomagają odchudzanie. I oczywiście jest bezglutenowa.  Do tej pory przygotowywałam dania z wykorzystaniem ugotowanych ziaren, teraz przyszła kolej na drugą twarz ciecierzycy, czyli mąkę.  Oczywiście możemy kupić ja w sklepie, ale zachęcam Was do przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Sernik jeżynowy 157

szczęśliwi. W tym roku nasze zbiory były wyjątkowo udane - zebrane 3 kilogramy szczęścia i wspaniale spędzony czas. Jeżyny częściowo wykorzystałam do sernika, który co roku piekę o tej porze. Mój Połówek uwielbia serniki i jest to dla Niego najsmaczniejszy prezent imieninowy. Sernik jest wilgotny, nie zbyt słodki o cudownie kremowej konsystencji i urzekającym smaku jeżyn. Wspaniały, jesienny wypiek. Napisz opinię

Wędrówki po kuchni
Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem 133

Kremowa, aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku ;)  Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól i biały

SzczyptaSmaQ
sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną 131

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła masa tortowa 1 kg twarogu z wiaderka 3/4 szklanki cukru 5 płaskich łyżek żelatyny 1 szklanka wody 600 g wiśni ( o tej porze roku mrożonych) 400 ml śmietany 36 procent 4 łyżki cukru pudru 4-5 ziaren kakaowca, lub dwa paski gorzkiej czekolady dodatkowo do wiśniowej galaretki 2 łyżki żelatyny 1.5 szklanki wody

Miód i pieprz
Różnice kulturowe, czyli o instytucji kapcia. I ciasteczka z palonym masłem 124

nasze zmęczone stopy w wygodne, często nadgryzione zębem czasu (lub psa), kapciuszki. Laczki, papcie, kapcie - pod tymi słowami kryje się obietnica odpoczynku (przynajmniej dla stóp). Moja Mama do tej pory gani mnie za chodzenie po domu bez kapci, a obie Babcie mają pełne szuflady laczków wszelkiej maści dla mniej i bardziej spodziewanych gości.  A jak sprawa ma się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ucierane ciasto ze śliwkami 165

rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania

Wędrówki po kuchni
Babka z kawową łatką wg Aleex 155

pojawi się pomysł na rozwiązanie małego lub większego kłopotu, a to wpadnie do głowy coś inspirującego. Dobrze jest mieć z kim porozmawiać. Podczas naszej piątkowej nocnej rozmowy stwierdziłam, że pora upiec coś słodkiego. Nie wiedziałam, czy zdążę w sobotę, bo rano w szkole miałam rozpoczęcie roku szkolnego w szkole dla dorosłych, a tuż po nim wzięłam udział w Narodowym Czytaniu

W mojej kuchni
Pstrąg pieczony wg Aleex 127

Miałam dużo pracy do tej pory? Wydawało mi się tylko. Teraz mam jej jeszcze więcej. Codziennie wracam do domu po 17 – 18. Wracam i niosę ze sobą torby z papierami, które analizuję, wypełniam i przygotowuję. Życie… Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo. Dzieje się tyle, że czasami muszę długo zastanawiać się, żeby przypomnieć sobie, co robiłam wczoraj. Wydarzenia tworzą wirujący

W mojej kuchni
Ciasto ze śliwkami i kruszonką wg Aleex 165

makijaż, fryzurę, no i oczywiście pamiętać o roli. Pomogła mi świadomość, że wśród widowni są moi bliscy – Dario, Gwiazdeczka i Młody. Wróciliśmy do domu bardzo późnym wieczorem, ale mimo pory, emocje towarzyszyły nam jeszcze długo. Z kolei wczoraj wczesnym rankiem wybraliśmy się na wystawę kotów rasowych do Pruszkowa. Mogliśmy spotkać się z panią Agatką, od której wzięliśmy naszego Hugusia, zobaczyć

W mojej kuchni
Muffinowe ciasto ze śliwkami wg Aleex 152

odpoczynek przed kolejnym szalonym dniem. Aż wreszcie nadeszła sobota, a z nią chwila wolnego, którą spędziłam w kuchni. Zrobiłam chłopakom porządny, pyszny obiad i upiekłam ciasto. O tej porze roku w mojej kuchni królują śliwki, więc i tym razem to te owoce pojawiły się w moim wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo, podobnie jak muffinki. Osobno miesza się składniki suche

W mojej kuchni
Szarlotka na kruszonce z pianą wg Aleex 213

Szarlotkę na kruszonce, jedną z najłatwiejszych, jakie piekłam, taką, która nie ma prawa się nie udać, już doskonale znacie. Dziś zapraszam na jej odmianę, z dodatkiem piany. Do tej pory pozostające białka zamrażałam i zostawiałam do późniejszego wykorzystania. Tym razem zrobiłam inaczej – oprócz warstwy jabłek, dodałam warstwę puszystej pianki. Dzięki temu szarlotka wygląda nieco bardziej odświętnie. Jest wysoka, świetnie się

W mojej kuchni