por - 13968 przepisów (strona:435/932)

GALARETA DROBIOWO - WIEPRZOWA 191

Składniki: 2 udka z kurczaka 1 nóżka wieprzowa 1 golonka wieprzowa 3-4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 mały por 1 cebula 1 główka czosnku 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 op. żelatyny 2 jajka sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć

Prosto i Smacznie z Anetą
Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą 137

roku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu. Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania. Składniki: 6 jajek średnia cebula łyżeczka masła 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: marchew, oliwki (najlepiej faszerowane) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli

Pyry na Gaz
Życie się zmienia. Na lepsze. 240

doszło do mnie ile ważę zacząłem się czuć źle sam ze sobą. Przecież zwisający bęben nie pojawił się dziś znienacka. Był tam od dłuższego czasu, jednak do tej pory jakoś nie przeszkadzał aż tak. Teraz zaczął uwierać, ciążyć, jakby był wypełniony kamieniami. Odbicie w lustrze zaczęło mi się nie podobać, chociaż dzień wcześniej też się w nim przeglądałem. Coś pękło

Mr. Taste
Ale która jest lepsza? 132

niemożliwe. Siłą rzeczy musiałam opanować tą obieraczkę. Skończyło się na tym, że po dwóch miesiącach przed wyjazdem kupiłam sobie do Polski identyczną i mam ją do dziś. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez tego małego sprytnego przedmiotu. Kiedy moje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu". A co na to   Fiskars ? Jeśli chodzi o obieraczki

Blondynka Gotuje
Ale która jest lepsza? 141

niemożliwe. Siłą rzeczy musiałam opanować tą obieraczkę. Skończyło się na tym, że po dwóch miesiącach przed wyjazdem kupiłam sobie do Polski identyczną i mam ją do dziś. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez tego małego sprytnego przedmiotu. Kiedy moje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu". A co na to Fiskars ? Jeśli chodzi o obieraczki

Blondynka Gotuje
Ulubieńcy lutego 177

przeplatały się ze sobą- jednego dnia mógł padać deszcz ze śniegiem, a drugiego świeciło słońce (z lutego zrobił się marzec). W lutym zjadłam tyle ciasta, że do tej pory zastanawiam się jak to mogło się stać... W lutym blog skończył rok, a 24 lutego Dale Cooper wjechał do Twin Peaks (ktoś z Was czeka na trzeci sezon tak niecierpliwie

wegetalerze
Sałatka z komosą ryżową - przepyszna, lekka, wege :) 153

Chyba najlepsza sałatka jaką do tej pory udało mi się zmiksować :D Sałatki jem na prawdę dość często, ale nigdy nie łączyłam ich z komosą ryżową. Byłam bardzo mile zaskoczona jej smakiem! Jest na prawdę przeprzepyszna! Wszystkie składniki współgrają ze sobą idealnie. Niby nic trudnego, a jaki efekt :) Od teraz komosę do sałatek będą dawać częściej, o wiele częściej

Zdrowie na języku :P
Babeczki waniliowe z kremem waniliowym 249

Witajcie kochani ! Rozpoczynamy tym postem "Rok z babeczkami" na naszym blogu. Co jakiś czas  dodawać  będziemy pomysły na babeczki pasujące do każdej pory roku i do każdej okazji. Napiszcie koniecznie co o tym sądzicie? Pisanie  chciałam zacząć od podstawowych przepisów, dzięki którym w niedalekiej przyszłości  stworzymy bardziej ciekawe wizualnie i smakowo wypieki. Zależy

cookpl
SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY + test patelni WOLL SZAFIR INDUKCJA 169

się w przypadku przygotowywania gulaszu oraz dań kuchni tajskiej, do których to najczęściej używałam woka. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! Czym się charakteryzują naczynia Szafir firmy WOLL ? POWŁOKA Wysoce odporna na zarysowania z wbudowanym kryształami diamentu. Nanokompozyt i technologia NON-STICK zapewnia

Ostra na Słodko
Sernik bez sera 759

pora na ciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę  ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same żółtka i zostają nam białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik, ale bez sera robiłam

Moje domowe kucharzenie
Rosołek z lanymi kluseczkami 159

niezastąpionej mąki od Młynomag :) Zupę podałam w miseczce od Porcelany Bogucice "Malta" . Rosołek: 1 porcja rosołowa lub 2 udka 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera, cebula, kawałek zielonej części pora 2 ząbki czosnku  liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku maggi do smaku łyżeczka przyprawy uniwersalnej 1/2 pęczka koperku Lane kluseczki: 2 jajka

Smakołyki Asi
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato", Beata Pawlikowska - recenzja 244

ciepłem i słońcem, bowiem jestem istotą raczej „chłodolubną”, a urodzajem owoców i warzyw. Ta tęsknota okazała się jednak wyłącznie chwilowa, bowiem w tym tytule nie poczułam ducha wskazanej pory roku. Okładka oczywiście wskazywała na coś innego. Dawała mi do zrozumienia swoją intensywną czerwienią, że wnętrze pozycji pysznić się będzie rumianymi owocami i pełną paletą warzywnych barw. Oczami wyobraźni widziałam przepisy

Życie zamknięte w smaku
Biszkopt z masą śmietanową z dodatkami ..i 5 lat blogowania 128

wszystkim tym firmom, za możliwość przetestowania i wykorzystania ich produktów w mojej kuchni.W ramach współprac i także różnych konkursów otrzymałam także sporo różnych urządzeń i gadżetów , które do tej pory służą w mojej kuchni..Dzięki blogowi nawiązałam także kilka znajomości..co prawda tylko takie na odległość, bo nikt jakoś nie mieszka w mojej okolicy..ale znajomość nawet taka tylko przez

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z zieloną soczewicą 228

koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi.  Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy -  1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka oleju) - 3 łyżki oleju

kawawszklance
ZUPA PIECZARKOWA 162

zupka( bez śmietany,gdyż nie przepadam za nią w zupach),którą od czasu do czasu warto sobie zrobić. Składniki:   500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera por 1 cebula liście laurowe i ziele angielskie wg uznania 1 łyżka masła sól,pieprz  makaron Zagotować w garnku ok 2,5 - 3 l wody,wrzucić pokrojone w kostkę

Niespełnione zdolności kulinarne