por - 13968 przepisów (strona:433/932)

Dorsz z patelni 134

Dziś pora na kolejne szybkie danie. Może być ono częścią drugiego dania lub samodzielną kolacją. Oczywiście w jednej i drugiej wersji warto dodać sałatkę bądź surówkę, która Wam smakuje :-) A dlaczego ryba? Bo bardzo je lubię, chociaż stanowczo za rzadko przygotowuję :-( Do tego są zdrowe :-) No i oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu pod nazwą "glazura

Czary - gary w kuchni
Dżem z całymi truskawkami i pomarańczą 83

Jakiś czas temu chwaliłam się przesyłką od Diamantowej kuchni, a teraz przyszła pora, by te upominki zacząć właściwie wykorzystywać :-) Sezon truskawkowy póki co trwa - chociaż pogoda w ostatnich dniach raczej nie sprzyja - więc proponuję dżem :-) Ten jest dość słodki, ale kawałki pomarańczy i orzeźwiający sok fantastycznie tę słodycz przełamują :-) Następnym razem powiem Wam co zrobiłam z syropem otrzymanym w procesie

Czary - gary w kuchni
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 112

zapach niesamowity i znika z patery błyskawicznie :-) Wróć! Na paterę nawet nie zdążyłam położyć :-) Do oryginalnego przepisu dodałam - tak od siebie - cukier z wanilią... mmmm... to teraz pora na Was :-) SKŁADNIKI 295 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka cukru z wanilią 2 duże

Czary - gary w kuchni
Barszcz czerwony (bez zakwasu) 140

SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar:  5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziela angielskie ok. 1,5 litra wody Dodatkowo: sól pieprz ocet cukier suszony majeranek Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą i gotujemy

Czary - gary w kuchni
Syrop piernikowy (do kawy) i świąteczne życzenia 146

częściej :-) tym bardziej się cieszę, że Wy ciągle tu zaglądacie :-)  Kochani, z okazji Świąt Bożego Narodzenia (choć w tym roku trudno mi uwierzyć, że to już na nie pora) życzę Wam wszystkiego co najlepsze, co daje radość, spokój, zrozumienie i ukojenie w trudnych chwilach, co jest motorem do działania i światłem nadziei na dalsze dni... Życzę Wam ciepłej rodzinnej

Czary - gary w kuchni
Zupa fasolowa 145

się ją tak... SKŁADNIKI 1 szklanka fasoli wędzona wędlina (dowolnie boczek, szynka kiełbasa; im więcej, tym lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę, zmięknie i szybciej się ugotuje. Następnego dnia dolewamy do fasoli wodę

Czary - gary w kuchni
Bułki z parówką 144

Sezon piknikowy za pasem więc pora na jakieś przepisy mogące się przydać podczas organizacji plenerowych spotkań :-) Dziś proponuję Wam bułki z parówkami w środku. Robi się je szybko, bo ciasto nie wymaga wyrastania, a jedynie porządnego wyrobienia, ponad to parówkę piecze się od razu w bułce, co też skraca czas przygotowania. Bułki smakują najlepiej tego dnia kiedy je pieczecie

Czary - gary w kuchni
Pesto z zielonej pietruszki (czyli jak się ratować podczas wiosennego przesilenia) 120

dobra na nerki, pomaga zwalczyć wysokie ciśnienie, anemię, wpływa pozytywnie na trawienie... Zawiera wapń, magnez, potas, żelazo, pomaga zwalczyć braki witaminy C. Dlatego jest tak ważna właśnie o tej porze roku, bo pomaga uporać się z przesileniem wiosennym :-) Ja ją lubię i jem :-) a Wy? Może to pesto Was do niej przekona? SKŁADNIKI 1 pęczek zielonej pietruszki 3 łyżki ziaren

Czary - gary w kuchni
Tarta ze szpinakiem i "Łopatą do serca" 176

wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą do serca" . Dobrze, że czytałam tylko w domu, bo rozmowy dwóch głównych bohaterek

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielona zupa z klopsikami 212

samych zielonych warzyw. Ma delikatny smak. Jest idealna dla dzieci. Składniki 1 szyja indycza 1 szkl zielonego groszku 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 brokuł kilka brukselek kawałek pora ( zielona część) 1 czubata łyżka … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ser żółty stirred-curd cheddar 121

Kolejny cheddar na naszym blogu. Po farmhouse przyszła pora na sirred-curd. W ogóle powoli zaczynamy się w te żółte sery wciągać i mamy nadzieję, że nieco częściej będą gościły u nas w domu. A co za tym idzie i na blogu. Trochę jest przy takim serze pracy (przede wszystkim trzeba pilnować odpowiednich temperatur), ale jego smak wynagradza wszelkie trudy

Marder&Marder Manufacture
Śmietankowo cytrynowe lody domowe. Lody bez maszynki i mieszania. 128

Uwielbiam lody. To chyba jeden z moim ulubionych deserów. Mogłabym je jeść bardzo często i o każdej porze roku. A odkąd zaczęłam je przygotowywać osobiście w domu pokochałam je na nowo. Dziś zapraszam Was na pyszne śmietankowo cytrynowe lody domowe. Lody te przygotujecie bez maszynki i mieszania. Są naprawdę proste w przygotowaniu i pyszne. Śmietankowo cytrynowe lody smakują idealnie same

Słodkie okruszki
Dietetyczne oszukane indycze gołąbki 136

związku z dietą córki kombinuje jak mogę by dania, które do tej pory lubiła zmienić na bardziej dietetyczne ale równie smaczne. Dlatego postanowiłam zrobić oszukane gołąbki z mięsa indyczego i ryżu jaśminowego, ale nie smażone tylko ugotowane w sosie pomidorowym. Wyszło pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spaghetti i pesto z czosnku niedźwiedziego 140

Kwiecień to najlepsza pora na czosnek niedźwiedzi. Teraz ma najdelikatniejsze, super smaczne listki, w maju gdy zakwitnie staje się już łykowaty i niejadalny. Warto włączyć go do diety, bo to istna wiosenna bomba witaminowa, a tradycyjny czosnek pod względem wartości odżywczych bije na głowę (więcej przeczytasz  tutaj ), bo to prawdziwy cud natury. To roślina - jedyna w Europie - najbogatsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowe brownie (fit) 145

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na nietypowe ciasto. Tego typu przepisy do tej pory rzadko kiedy gościły na blogu, ale mam nadzieję, że z czasem to się zmieni. Chcemy Wam bowiem zaproponować bananowe brownie. Co w  nim nietypowego zapytacie? Ano fakt, że został upieczony bez cukru, bez glutenu i bez laktozy ;) Po takim opisie tego ciasta na naszym facebooku

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania