Dziś pora na kolejne szybkie danie. Może być ono częścią drugiego dania lub samodzielną kolacją. Oczywiście w jednej i drugiej wersji warto dodać sałatkę bądź surówkę, która Wam smakuje :-) A dlaczego ryba? Bo bardzo je lubię, chociaż stanowczo za rzadko przygotowuję :-( Do tego są zdrowe :-) No i oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu pod nazwą "glazura
Czary - gary w kuchniJakiś czas temu chwaliłam się przesyłką od Diamantowej kuchni, a teraz przyszła pora, by te upominki zacząć właściwie wykorzystywać :-) Sezon truskawkowy póki co trwa - chociaż pogoda w ostatnich dniach raczej nie sprzyja - więc proponuję dżem :-) Ten jest dość słodki, ale kawałki pomarańczy i orzeźwiający sok fantastycznie tę słodycz przełamują :-) Następnym razem powiem Wam co zrobiłam z syropem otrzymanym w procesie
Czary - gary w kuchnizapach niesamowity i znika z patery błyskawicznie :-) Wróć! Na paterę nawet nie zdążyłam położyć :-) Do oryginalnego przepisu dodałam - tak od siebie - cukier z wanilią... mmmm... to teraz pora na Was :-) SKŁADNIKI 295 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka cukru z wanilią 2 duże
Czary - gary w kuchniSKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar: 5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziela angielskie ok. 1,5 litra wody Dodatkowo: sól pieprz ocet cukier suszony majeranek Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą i gotujemy
Czary - gary w kuchniczęściej :-) tym bardziej się cieszę, że Wy ciągle tu zaglądacie :-) Kochani, z okazji Świąt Bożego Narodzenia (choć w tym roku trudno mi uwierzyć, że to już na nie pora) życzę Wam wszystkiego co najlepsze, co daje radość, spokój, zrozumienie i ukojenie w trudnych chwilach, co jest motorem do działania i światłem nadziei na dalsze dni... Życzę Wam ciepłej rodzinnej
Czary - gary w kuchnisię ją tak... SKŁADNIKI 1 szklanka fasoli wędzona wędlina (dowolnie boczek, szynka kiełbasa; im więcej, tym lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę, zmięknie i szybciej się ugotuje. Następnego dnia dolewamy do fasoli wodę
Czary - gary w kuchniSezon piknikowy za pasem więc pora na jakieś przepisy mogące się przydać podczas organizacji plenerowych spotkań :-) Dziś proponuję Wam bułki z parówkami w środku. Robi się je szybko, bo ciasto nie wymaga wyrastania, a jedynie porządnego wyrobienia, ponad to parówkę piecze się od razu w bułce, co też skraca czas przygotowania. Bułki smakują najlepiej tego dnia kiedy je pieczecie
Czary - gary w kuchnidobra na nerki, pomaga zwalczyć wysokie ciśnienie, anemię, wpływa pozytywnie na trawienie... Zawiera wapń, magnez, potas, żelazo, pomaga zwalczyć braki witaminy C. Dlatego jest tak ważna właśnie o tej porze roku, bo pomaga uporać się z przesileniem wiosennym :-) Ja ją lubię i jem :-) a Wy? Może to pesto Was do niej przekona? SKŁADNIKI 1 pęczek zielonej pietruszki 3 łyżki ziaren
Czary - gary w kuchniwyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą do serca" . Dobrze, że czytałam tylko w domu, bo rozmowy dwóch głównych bohaterek
Weekendy w domu i ogrodziesamych zielonych warzyw. Ma delikatny smak. Jest idealna dla dzieci. Składniki 1 szyja indycza 1 szkl zielonego groszku 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 brokuł kilka brukselek kawałek pora ( zielona część) 1 czubata łyżka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKolejny cheddar na naszym blogu. Po farmhouse przyszła pora na sirred-curd. W ogóle powoli zaczynamy się w te żółte sery wciągać i mamy nadzieję, że nieco częściej będą gościły u nas w domu. A co za tym idzie i na blogu. Trochę jest przy takim serze pracy (przede wszystkim trzeba pilnować odpowiednich temperatur), ale jego smak wynagradza wszelkie trudy
Marder&Marder ManufactureUwielbiam lody. To chyba jeden z moim ulubionych deserów. Mogłabym je jeść bardzo często i o każdej porze roku. A odkąd zaczęłam je przygotowywać osobiście w domu pokochałam je na nowo. Dziś zapraszam Was na pyszne śmietankowo cytrynowe lody domowe. Lody te przygotujecie bez maszynki i mieszania. Są naprawdę proste w przygotowaniu i pyszne. Śmietankowo cytrynowe lody smakują idealnie same
Słodkie okruszkizwiązku z dietą córki kombinuje jak mogę by dania, które do tej pory lubiła zmienić na bardziej dietetyczne ale równie smaczne. Dlatego postanowiłam zrobić oszukane gołąbki z mięsa indyczego i ryżu jaśminowego, ale nie smażone tylko ugotowane w sosie pomidorowym. Wyszło pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKwiecień to najlepsza pora na czosnek niedźwiedzi. Teraz ma najdelikatniejsze, super smaczne listki, w maju gdy zakwitnie staje się już łykowaty i niejadalny. Warto włączyć go do diety, bo to istna wiosenna bomba witaminowa, a tradycyjny czosnek pod względem wartości odżywczych bije na głowę (więcej przeczytasz tutaj ), bo to prawdziwy cud natury. To roślina - jedyna w Europie - najbogatsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj mamy dla Was propozycję na nietypowe ciasto. Tego typu przepisy do tej pory rzadko kiedy gościły na blogu, ale mam nadzieję, że z czasem to się zmieni. Chcemy Wam bowiem zaproponować bananowe brownie. Co w nim nietypowego zapytacie? Ano fakt, że został upieczony bez cukru, bez glutenu i bez laktozy ;) Po takim opisie tego ciasta na naszym facebooku
Kolizje Smaków