notka o książce, która niedawno wpadła w moje ręce :D A mowa o książce, właściwie poradniku "Zioła w domowej aptece - kiedy zbierać i jak stosować. Poradnik na wszystkie pory roku" autorstwa Karin Greiner Ostatnio mam "fazę" na sianie różnego rodzaju ziół (taki post ostatnio nawet pojawił się
Malinowo w kuchnipierś z gęsi Są dwa sposoby na upieczenie gęsiny, możemy piec ją bardzo krótko, albo bardzo długo. Pierwszy sposób opisałem już jakiś czas temu, a więc dziś pora na drugą metodę. Polecam ten sposób szczególnie amatorom domowych wędlin, bowiem pieczona krucha i soczysta gęsina to wprost idealny dodatek do kanapek. składniki
Miód i pieprzajvaru - pasty paprykowej ze Sklepiku ze smakiem 1/4 szklani wody sól pieprz zioła włoskie mieszanka przypraw w młynku (około 3-4 przekręcenia młynka) olej do podsmażenia do podania posiekany por i mały pomidorek cherry Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
Słodkie okruszkiSałatka z kabaczkiem i bulgur , czyli lato na talerzu. Tego typu dania coraz częściej przygotowuję o tej porze. Jasno zielony kabaczek to rodzaj cukinii, który zawsze kojarzy mi się z latem i bigosem . Rzadko spotykam kabaczki w sklepie. Może mi się uda wychodować je w tym roku. Sałatka z kabaczkiem smakuje delikatnie miętą pieprzową. Przyrządziłam dressing z mięty, którym polałam
codojedzeniaDzień dobry, dzisiaj pora na przepis na puszyste bajgle . Idealne na śniadanie czy na kanapki do pracy, szkoły lub do parku na piknik w słoneczny dzień. Pewnie myślisz, co odróżnia bajgle od innych wypieków... To już tłumaczymy - mają dziurkę, nie mylcie z obwarzankami, które są zakręcone i splecione przy produkcji z dwóch kawałków ciasta, a bajgle z jednego, chrupkie
Gotowanie, czyli hobby dla każdegodołączonych do ekskluzywnych magazynów dla kobiet. Ponadto, w ramach projektu wydana została książka kucharska Ryby Wybrane , która w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie ryby.wwf.pl. Do tej pory pobrało ją ponad 12 tys. osób, a stronę odwiedziło ponad 536 tys. W ramach projektu przeprowadzono także 16 warsztatów kulinarnych w 16 miastach wojewódzkich. Wzięło w nich udział
Kulinarne przygody GatityCiasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś pora na coś bardziej "treściwego" :) Z podanych składników wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta francuskiego
Kulinarne zapędy KokosaLink do filmu z przygotowania: Kapuśniak z młodej kapusty Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek umytego kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (około 3 litrami ). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut. Następnie odlewam
Uwaga Babcia Gotujełaskawa, dlatego dziś przygotowałem deser który przypomina mi letnie upały ( które mam nadzieje już niebawem nadejdą). składniki 1 kg twarogu z wiaderka 700 g malin ( o tej porze roku mrożonych) 2/3 szklanki cukru 7 łyżek żelatyny 2 szklanki wody sposób przygotowania Twaróg wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem sernika, aby miał temperaturę pokojową Maliny
Miód i pieprzminutę muszę to wiedzieć ;) Oczywiście: krążą mi po głowie te rabarbary i botwinki, które pojawiły się na wiosennych straganach. Truskawki, maliny i arbuzy - choć to wcale nie ich naturalna pora - także zaczynają być (cenowo) dostępne. Można doszukać się jeszcze całej gamy różowych owoców, a moja ulubiona marynowana czerwona cebulka też ma ten sympatyczny kolor :) No a mięsa
zadanie-gotowanieZaczynamy! Pora na pierwszy, szybki przepis. Chyba wiecie, że w każdej zdrowej diecie najważniejsze jest śniadanie . Dlatego pierwszy wpis dotyczy właśnie naszego porannego posiłku. Co w nim jest fajnego? To, że możecie wybrać produkty jakie lubicie. Ja podam Wam mój pomysł, ale bez problemu możecie go zmodyfikować. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 2 porcje Produkty 2 x jajko
Fit&Fast KitchenPora na coś zdrowego do picia. Proponuje Wam pełen zdrowia i witamin, orzeźwiający koktajl z mango. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 4 porcje Produkty 1 x mango, 400 g jogurtu naturalnego, 1/2 limonki, 3 x łyżeczki miodu Przygotowanie Mango umyj i obierz z skórki. Następnie pokrój
Fit&Fast Kitchenpory robiłam strączkowe kotlety albo z soczewicy zielonej albo czerwonej. Tym razem połączyłam dwa te rodzaje i wyszło coś pysznego! Zdecydowanie najlepsze kotlety z moich dotychczasowych - chyba nabieram coraz to lepszej wprawy :D Kotlety nadal pozostają bardzo kruche, jednak nie wpływa to negatywnie na ich smak, a wręcz przeciwnie. Do masy soczewicowej dodałam liście mrożonego jarmużu i startą marchewkę. Całość
Zdrowie na języku :Ppolewamy niewielką ilością sosu i posypujemy słonecznikiem i tak warstwami , powtarzamy aż do wyczerpania składników . Gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smakuje świetnie o każdej porze dnia i nocy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Piknikowa , jogurtowo – brokułowa sałatka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyBył już przepis na szynkę , był i 10 minutowy schab . Przyszła pora na sprawdzenie jak uda się karkówka. Zmieniłam nieco przyprawy, dodałam chili gdyż chciałam aby wędlina była trochę ostrzejsza. Pierwszy raz robiłam karkówkę zgodnie z przepisem, czyli 5 minut gotowania. Okazało się jednak, że przy tłustych fragmentach mięso nie do końca było sparzone jak trzeba. Następnym
Stare Gary