białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić foteczki krok po kroku :( Składniki: włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego) boczek 300 g 0,5 litra zakwasu na żur liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt majeranek 1-2 łyżki
Różowa kuchniaBigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu. Robię go przez cały rok... nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków. Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą. Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona . Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji 💚 💚 💚 W sklepach, możesz znaleźć kapustę
Apetyt na Zielonewyobrażam sobie już picia wody prosto z kranu. Ma niezbyt ciekawy smak i sporą zawartość kamienia, co widać po ilości i tempie zużywanych czajników. Do tej pory jednak używałam dzbanka z wkładem filtrującym. Rozwiązanie idealne na początku, z czasem jednak zaczęłam dostrzegać jego słabe punkty. O czystość dzbanka trzeba było szczególnie dbać, gdyż stał na szafce
Codzienna kuchnia niecodziennaszynki Jajka sadzone w papryce Awokado z sałatką wiosenną Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem Sałatka z buraków po ukraińsku Wiosenna sałatka z szynką Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem Sałatka brokułowa z fetą, szynką i czerwoną fasolą Sałatka wiosenna z wędzonym pstrągiem Sałatka brokułowa z ryżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, mozzarellą, cukinią i jajkiem
Czerwień i błękitaromatem oliwy, czosnku i bakłażana nie tyko jest smaczna, ale tez poprzez bogactwo cennych mikroelementów pomoże nam zadbać o nasze zdrowie . A zdrowie jest przecież najważniejsze, zwłaszcza o tej porze roku. s kładniki dla czterech osób 1,5-2 główki czosnku 1 bakłażan 1,5 l bulionu ( ja użyłem warzywnego) 40 g sera żółtego twardego 40 g sera brie
Miód i pieprzsię liczne inspiracje na talerzach. Menu, które powstaje na przednówku, ma w sobie trochę bulw i korzeni, które w połączeniu z silnymi wiosennymi akcentami stanowi łącznik pomiędzy tymi dwiema porami roku i pokazuje, że wiosna już puka do drzwi. Mnie było dane sprawdzić jak tę porę roku widzi Paweł Błaszczyk — szef kuchni wrocławskiej restauracji Alyki . Dla niewtajemniczonych kilka słów
Food Squaresię galaretą jest zawsze na każde święta te małe i te większe. Podawana z octem i pysznym domowym chlebkiem. SKŁADNIKI: 2 nogi wieprzowe 2 golonki połówka selera połówka por 2 marchewki 2 pietruszki lubczyk cebula cała opalona (taka jaką dajemy do rosołu) czosnek 6 ząbków ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty pieprz ziołowy (sól, magi, vegeta, pieprz czarny) Dodatkowo
Moje Słodkie Piekiełkokanapki z frangipane. Muszę trochę się podszkolić w międzynarodowych nazwach. Wiecie co oznacza frangipane? Masa marcepanowa! Przygotowałam prostą wersję frangipane, którą można lekko rozsmarować na kromce chleba. Do tej pory używałam marcepanowej masy jedynie do wypieków ciast, a tu proszę, można z nią przyrządzić kanapki na słodko. Upiekłam świeżutki tostowy chlebek, idealny na takie fikuśne kanapki. Kanapki, które przypominają francuskie
codojedzeniarobimy. Zakupy ograniczamy do niezbędnego minimum. Kupujemy tylko to, czego zrobić nie umiemy, albo po prostu zrobić w domu się nie da. No i chrzan w słoiczkach do tej pory kupowaliśmy. Aż w końcu powiedzieliśmy STOP! Przecież starcie chrzanu to żadna filozofia. Dlaczego wcześniej tego nie zrobiliśmy? Kupiliśmy więc ponad 3 kg korzenia chrzanu i przystąpiliśmy do dzieła
Marder&Marder ManufactureWielkanoc za kilka dni więc to już najwyższa pora pomyśleć o pysznościach na wielkanocny stół. Już dawno miałam ochotę zrobić taką babkę gotowaną. Niestety, nie miałam specjalnej, zamykanej foremki. Udało mi się ją kupić niedawno, przypadkiem, i to w osiedlowym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Wam radzę poszukać takiej formy w sklepach internetowych - są dostępne chyba w trzech różnych rozmiarach
Smaczna Pyzawszystkich sałatek jakie do tej pory robiłam w tej diecie , ta najmniej mi smakowała .Brokuły z oliwą jakoś mi "nie leżą" ha , ha .... ale innym może zasmakować :) Danie ma 285 KCAL. 1 szkl.ugotowanych brokułów -200 g. 100 g.pokrojonych pomidorów koktajlowych 30 g.wieprzowej szynki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g 2 kromki chrupkiego pieczywa 22 g. herbata niesłodzona
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsa wieprzowego (karczek, łopatka) lub dziczyzny 200 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 200 g słoniny (świeżej lub wędzonej) 3 duże marchewki 3 pietruszki 1 seler 1 por 3 łyżki domowej kostki rosołowej przyprawy: 7-8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 ziarenek czarnego pieprzu pieprz czarny mielony (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
bistro mamaPrawdopodobnie się powtórzę pisząc, że kasza jaglana jest jedną z moich najlepszych kasz :) Najbardziej lubię ją w wersji na słodko i chyba taką tylko jadłam do tej pory :D Dlatego też, przepis poniżej nie mógł być inny jak właśnie słodki. Kulki jaglane zrobiłam po raz pierwszy, zazwyczaj takie słodkości przygotowywałam z suszonych owoców i orzechów. Jednak posiadanie gorzkiej kuwertury zmobilizowało
Zdrowie na języku :Pdrzemiącego chłopaka. Wstałam, zjadłam kolację ( śniadanie...? ), wzięłam prysznic i upiekłam babkę. Do łóżka wróciłam o siódmej rano, gdy z porannej mgły niewiele już zostało, a słonko wesoło informowało, że pora wstawać. Ale kto to słyszał, żeby tak wcześnie wstawać w sobotę! Babkę upiekłam prostą i szybką, intensywnie waniliową i wilgotną. Dodatek jogurtu sprawia, że nie jest mdła, pięknie pachnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajprostszych wypieków z jej użyciem jest ciastko czekoladowe lawa, z płynnym wnętrzem. Pierwszy raz spróbowałam tego deseru na wyspie Santorini i powiem szczerze, że żadna wersja do tej pory nie dorównała tamtemu kawałeczkowi nieba.. może to przez ten widok tak bardzo smakowała? Dziś proponuję pyszną lavę w 5 minut! Z mikrofali lub piekarnika <3 Składniki na 1 porcję
Chocolate Muffin Blog