Uwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale również o innej porze roku przyjemnie jest poczuć trochę lata i zaserwować sobie i rodzinie taki pyszny jagodowy torcik, który nie wymaga wiele czasu a tym bardziej umiejętności kulinarnych. Kiedy jeszcze nie potrafiłam piec
Smakołyki AsiKolejny piękny słoneczny dzień. Aż nie chciało się wracać do domu. Ale pora kolacji i snu dzieci jest niezmienna. Tuż przed snem warto zjeść coś lekkiego, zdrowego i pysznego. Zapraszam Was na wiosenne kanapki z lekką pastą twarożkową. Swoją wersję urozmaiciłam moimi ulubionymi kiełkami. Pysznie... Spróbujcie. Składniki: 250 g chudego twarogu 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego szczypiorek
Słodkie okruszkiZawsze jest pora na pyszną zdrową sałatkę a szczególnie teraz gdy zrobiło się ciepło. Nie bójmy się łączyć smaków, kolorów i konsystencji, pyszny cebulowy winegret dopełni jej smaku. Miłość do zdrowych sałatek nie ma u mnie granic. Są pyszne, cieszą oko i podniebienie. Polecam! Składniki: 1 opakowanie miksu sałat 200 g mini mozarelli 15 dag wędzonego fileta z indyka
Wanilia i KardamonNiedawno rozsmakowywałam się w pesto brokułowym, teraz pora na jarmużowe. Niby też zielone ale inne w smaku, jarmuż ma bardziej intensywny smak niż brokuły, ale polecam z czystym sumieniem, bo było równie pyszne, a wydaje mi się, że jeszcze prostsze ;) O ile pesto w ogóle może być trudne ;) Składniki: 2 szklanki jarmużu pół szklanki słonecznika i pestek dyni (mniej więcej
Czerwona PorzeczkaUwielbiam wiosnę. To wyczekane ciepełko, słońce, dłuższy dzień, ciepły wiatr... To, za co kocham wiosnę mogłabym wyliczać w nieskończoność. I właśnie o takiej porze roku, poza tradycyjnymi daniami, słodkościami, nachodzi mnie ochota na lekkie sałatki i sałaty. Ta przekąska jest pyszna i łączy w sobie wiele smaków, a wymaga niewielu składników i minimalnej pracy. Pyszna i szybka! Składniki: duża garść
Cakes By KejtStało sie, udało mi się znaleźć przepis z bakłażanem, który nam wszystkim smakuje (4/4 osoby w domu to naprawdę ciężki wynik, bakłażan jak do tej pory dostał max 2/4). Może dlatego, że smakuje co nieco jak placek ziemniaczany. A może dlatego, że dzieci robiły go prawie same, a mąż był bardzo głodny.. no nie wiem, w każdym razie
Przepysznik - BLW i nie tylkookazji przygotowałam ciasto drożdżowe z rodzynkami i kawałkami gorzkiej czekolady, która doskonale wpływa na nasz nastrój i zdrowie. A o to ostatnie musimy szczególnie dbać o tej porze roku. Ja przygotowałam składniki, a automat (wypiekacz do chleba) wyrobił i upiekł ciasto ;) Taki pomocnik przydaje się od czasu do czasu ;) Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową): 60 ml mleka 3 jajka
Weekendy w domu i ogrodziełyżki startego parmezanu dorsz świeży ze skórą (liczymy niewielki kawałek około 150 g na osobę) olej i masło do smażenia. Gotujemy intensywny bulion warzywny. Do wielkiego garnka wrzucamy marchewki, por, przypaloną cebulę, seler, pietruszkę, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i kulki czarnego pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy około 2 h na wolnym ogniu. Pamiętajmy, że bulion
ladykitchenIdealne na śniadanie Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pora 1 szklanka liści szpinaku 2 jajka 1 mały jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka … Czytaj dalej Placuszki z młodą kapustą i szpinakiem
czarrna od kuchnisprawiają że zupa jest bardzo pożywna. Zróbcie sobie taki rarytas a domownicy będą zadowoleni, polecam. Mnie smakowała ogromnie i chyba zrobię jeszcze raz dziś albo jutro. Krem z porów z klopsikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWieprzowina w sosie teryiaki Wieprzowina w sosie teryiaki, bardzo proste danie do zrobienia. To danie jakiś czas temu zrobiłam dzieciom na obiad, od tamtej pory robiłam je już kilkukrotnie bo dzieci się go domagały :) Szczerz mi to na rękę, bo danie jest banalnie proste i łatwe do zrobienia. Wieprzowina w sosie teryiaki 30 dkg łopatki wieprzowej
Kuchnia na wzgórzuPyszny kurczak pieczony.. kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia przyprawa do kurczaka sól olej marchewka por cebula ziele, listek Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z przyprawą i odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.Podsmażyć na oleju i ułożyć na baszkę, posypać pokrojonymi warzywami.Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni
Moje domowe kucharzenieobróbkę już od zimnej patelni, aby wytopić tłuszcz i uzyskać bardziej chrupką skórkę, natomiast druga droga zupełnie inaczej - bo zaleca umieszczenie kaczki na mocno rozgrzanej patelni, aby szybko zamknąć pory w mięsie i dodać mu soczystości. Mimo wszystko, ja częściej stosuję tę pierwszą - umieszczam kaczkę na jeszcze zimną patelnię i stopniowo nabiera ona temperatury. Smażę ją kilka minut
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!chłodnych dni czyli z sodą. Dobrymi radami wspierała mnie znajoma z Gniezna - dziękuję Krysiu :) Składniki: 250 g sera twarogowego tłustego ok 1 łyżeczki sody oczyszczonej (zależy od pory roku) 1/2 łyżki masła sól do smaku, 1 żółtko kminek do smaku przygotowanie Ser przełożyć do płaskiego naczynia, rozgnieść widelcem, posypać sodą, dokładnie wymieszać, rozłożyć równomiernie w naczyniu. Postawić
Stare Gary