por - 13968 przepisów (strona:425/932)

Kokosanki – makaroniki kokosowe 243

zależności od wielkości – powinny się od spodu widocznie lekko zarumienić. Zbyt długie pieczenie je wysuszy – kontrolujcie jak mają się Wasze kokosanki w piecu i czy czasem już nie pora by je wyjąć. Gotowe upieczone ciasteczka studzimy na kratce, żeby wilgoć szybko z nich odparowała. Z wierzchu można polać je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady – nabiorą bardziej

Karo in the Kitchen
JAJKA W SOSIE KOPERKOWYM 152

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to jajka w sosie koperkowym. Są bardzo pysznym daniem i szybkim, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie czegoś na obiad :) O tej porze roku takie jajka w sosie koperkowym podane ze świeżymi ziemniakami smakują rewelacyjnie. Składniki: * 10 jajek * 2 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 450 ml wody * sól, pieprz

Zrób to smacznie
Sałatka z makaronem orzo, kurczakiem i szpinakiem 156

Pora na kolejną wiosenną sałatkę. Tym razem z makaronem i szpinakiem. Dobrze się sprawdzi jako lunch do pracy albo na kolację. SAŁATKA z MAKARONEM ORZO, KURCZAKIEM  i SZPINAKIEM Składniki: 1 szklanka makaronu orzo 1/2 filetu kurczaka 1/2 melona (najlepiej cantaloupe) 1 ogórek 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki płatków migdałowych 1 duża garść szpinaku typu baby dressing: 1/2 szklanki

Bon appetit mon amie
Cytrusowa lemoniada 82

koktajlowych przepisach przyszła na blogu pora na inne napoje orzeźwiające, także takie dla całej rodziny. Zrobiłam przepyszną lemoniadę, bez sztucznych dodatków, domowa najlepsza. Nie daj się skusić na sklepowe, pełne niezdrowych dodatków. W kilka chwil można samemu taką przygotować, zaanagażować całą rodzinę, świetna zabawa. Jedna osoba przygotuje sok z cytrusów, druga pokroi owoce na plasterki, a pozostali wymieszają wodę

Moja smaczna kuchnia
Hummus z pesto z natki marchewki 121

chyba najdziwniejsza. Zacznijmy jednak od początku. W ubiegłym roku natknęłam się na przepis pesto zrobionego z natki marchewki. Pomyślałam, że to dziwne, gdyż dla mnie do tej pory ta część marchwi była niejadalna. Po spróbowaniu okazało się, że smakuje nieźle a zrobione z niej pesto o dziwo wyśmienicie. Od tego momentu dzielił mnie już tylko krok do tego, by zacząć

Mango Papaja
sernik na zimno "rarytasek deserowy"... 145

schować do lodówki najlepiej na całą noc zdjąć obręcz formy i delikatnie usunąć folię z sernika z boków i spodu, przełożyć na talerz - sernik jest "rarytaskiem deserowym" o każdej porze roku..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa szczawiowa - wegeteriańska 161

śmietany i jajka niweluje negatywny wpływ kwasu szczawiowego.  Składniki na 4 porcje: około 150-200 g szczawiu 1 łyżka masła + 1 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula 1 łyżka mąki krupczatki 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz koperek woda - około 1,2 l Wykonanie: warzywa obrać, marchewkę i pietruszke przekroić na mniejsze kawałki, zalać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najszybsza włoska pizza 409

będę ukrywać, za dobrą pizzę dam się pokroić! Kiedy wieczorem (wiem, że to najmniej odpowiednia pora na obżarstwo!) najdzie mnie niedoparta ochota na pizzę, są dwa wyjścia - jechać do najbliższej dobrej, włoskiej pizzerii, albo zamówić z dowozem do domu. Jedno i drugie zajmuje sporo czasu - dowóz nieco mniej, ale jakość dowożonej pizzy - cóż, dla głodnego nic strasznego, ale powiedzmy sobie

Kulinarne Inspiracje
Fit pralinki Raffaello 596

wiem jak to się stało, ale do tej pory nie robiłam zdrowszej wersji pralinek Raffaello... Tak nie może być! W końcu są to chyba najlepsze czekoladki pod słońcem. Szkoda tylko, że zakazane dla osób dbających o linię. Od dziś nie ma co się martwić, wystarczy kilka prostych składników i pyszne kokosowe kuleczki można wyczarować w domu. Zapraszam po długiej przerwie

Chocolate Muffin Blog
Rybne pulpeciki 158

Dziś piątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe

Idę coś wszamać
Ulubieńcy lutego 99

produktów żywieniowych i kosmetycznych znajdą się tu także filmy, seriale, książki czy piosenki.    Pierwszym ulubieńcem, a właściwie ulubieńcami są wegańskie jogurty firmy Sojade. Do tej pory nie miałam okazji ich spróbować ale pojawiły się w osiedlowym sklepie ze zdrową żywnością i musiałam je kupić. Zdecydowanie najlepsze jogurty wegańskie jakie jadłam.  Kolejnym ulubieńcem

wegujemy
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1517

wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola,  Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego jak placki ziemniaczane

wegujemy
Ulubieńcy kwietnia 164

smaku bananowym. Jeszcze przed przejściem na weganizm bardzo lubiłam mleko bananowe firmy Muller. To od Alpro według mnie bardzo je przypomina i bardzo mi smakuję.  Do tej pory moim ulubionym burgerem w Krowarzywa był Seitanex. W tym miesiącu spróbowałam wreszcie Tofexa i teraz zdecydowanie ten burger jest moim ulubieńcem. Polecam szczególnie wersję z sosem pomidorowym i koperkowym :) Pierwszym ulubieńcem

wegujemy
Ogórki małosolne kiszone "na sucho" 506

lubię (i wodę z ogórków też ) ale co jakiś czas chętnie wrócę do tego przepisu. Przyprawy dajemy takie jakich używamy do tradycyjnego kiszenia. Lubię dużo kopru, o tej porze roku mało go jeszcze na rynku, warto mieć  zapas zamrożonego, lub w ostateczności dodać sporo zwykłego koperku. Polecam! składniki 1 kg drobnych ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej  przyprawy

Stare Gary
Papardelle z sosem smardzowo-warzywnym 124

zbiorami bo grzyby są kapryśne i ich pojawianie zależy mocno od pogody. Każdy rok jest inny i nie każdy grzybny. Trzeba po prostu trafić w odpowiednie miejsce o odpowiedniej porze. Od niedawna można zbierać spokojnie smardze, które wyrosną Wam w ogródkach więc szukajcie ich a może znajdziecie. Jeśli jednak już macie smardze to koniecznie coś z nimi ugotujecie. Kilka pomysłów

Smaczna Pyza