tiramisu powstaje w nowej odsłonie - na blogu jest już śliwkowe czy o smaku mango z kajmakiem. Dziś prezentuję tiramisu chałwowe, które bije na głowę wszystkie tiramisu jakie do tej pory przygotowałam. Smakuje bosko! Składniki: (tortownica 26-28cm) 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 300g chałwy waniliowej 2 łyżki tahini
Gotowanie i blogowaniePewnie każdy z Was latem przyrządza fasolkę. Ja do tej pory robiłam ją albo z bułką tartą albo z sosem beszamelowym ( klik ). W tym roku postanowiłam przygotować fasolkę nieco inaczej. Buszując po internecie w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na wiele przepisów na fasolkę w pomidorach. I w ten sposób stworzyłam własną wersję, która tak posmakowała mojemu M, że teraz najchętniej jadałby
My simple kitchennachalny, ale wręcz uroczy! Bije od nich niesamowita energia, chęć do życia i taka spontaniczność, której mogą pozazdrościć im inni! Rozkochali mnie w sobie totalnie i chyba do tej pory nie czułam się tak dobrze jako turystka! JEDZENIE Dla mnie, jako blogerki kulinarnej, był to taki raj na ziemi! Mnóstwo smaków, zapachów i kolorów gościło na moich talerzach! Musaka, Souvlaki
Ostra na SłodkoKolejne pyszne smoothie. Idealnie zmiksowane i zimne. To jeden z moich ulubionych koktajli. Nadaje się na śniadanie, ale sprawdzi się o każdej porze dnia. Musicie koniecznie sobie zmiksować takie smoothie. Składniki : *szklanka owoców leśnych - u mnie truskawki, maliny i jagody * szklanka jogurtu naturalnego * pół szklanki soku pomarańczowego * banan - u mnie mrożony Przygotowanie : Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy
Magiczne Życie MartyLato to idealna pora na przygotowanie owoców zapiekanych pod kruszonką. Ich wybór jest teraz gromny. Wykorzystałam ogródkowy agrest a do kruszonki dodałam skórkę cytrynową. Do owoców nie dodawałam cukru, bo były wystarczająco słodkie. Agrest i cytryna tworzą duet idealny. Crumble robi się bardzo szybko, do naczyń wystarczy wsypać owoce, wyrobić kruszonkę, przy użyciu miksera zajmuje to niecałą minutę i umieścić
Wrzosowa PolanaWszystko co najlepsze o tej porze roku. Pyszny dżem połaczony aż z czterech sezonowych przysmaków: agrestu, malin, truskawek i rabarbaru. Owoce są na tyle słodkie, że nie trzeba ich za bardzo dosładzać. Trzeba tylko dodać tyle, żeby dżem miał odpowiednią konsytencję i nie zepsuł nam się w słoiku
Milion SmakówZupa jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Swój smak zawdzięcza dodatkowi koperku! W moim domu sprawdza się o każdej porze roku, bo zawsze mam jego zapasy. Cóż, uwielbiam taką zieleninkę... mięso na wywar 1 kalafior 4 średnie ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku (w zależności
Di gotujeSkładniki na bulion: - 1,5l wody - 3 marchewki - seler - por - cebula - 2korzenie pietruszki - natka pietruszki - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól, pieprz mielony według uznania Przygotowanie: Marchew, seler, korzeń pietruszki i opaloną cebulę włożyć do garnka z zimną wodą i dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki. Po upływie 2/3h doprawić bulion do smaku. Składniki na biały krem
Coś z niczegozapach. Przekąska, którą uwielbia moja rodzina, od teraz jest jeszcze pyszniejsza. Boczek idealnie się wysmaża i wytapia z tłuszczyku, a nie przywiera do dna patelni, jak było do tej pory na wszystkich innych patelniach. Bób zachował swój kształt i piękny kolor, a z doświadczenia mogę powiedzieć, że dotychczas używając swoich patelni ( a mam ich w domu sporo ), z bobu robiła
NiePieprz.plalbo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu(u mnie masło i kilka kropel oleju rzepakowego) przesmaż przez 3-4 minuty drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty
Fiolka w kuchniZupa – do dużego garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową, marchewki pokrojone w plasterki, korzeń pietruszki pokrojony w plasterki, listki laurowe, ziele angielskie, ząbek czosnku, cebula przekrojona na pół,por pokrojony drobno, seler potarty na tarce o dużych oczkach. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać klopsiki i nadal gotować
Kuchnia PokoleńLubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z kalarepy. 2 kalarepki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów ( lub 3 – 4 pokrojone pomidory bez skóry ) 1 puszka ( 400 g ) mleka kokosowego 2 łyżki
Polska Zuparuskich pierogów. Smakują obłędnie z sosem z maślanki i surówką z białej kapusty. Popróbujcie bo i szybko się je robi i znikną szybko. Takie kotlety smakują wybornie o każdej porze roku. Kotlety "ruskie". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekonfiturowa galaretka z wiśni W tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego sezonu, delikatną konfiturę, idealną jako dodatek do pieczywa, czy też składnik deserów. składniki 3 kg wiśni 1 kg cukru środek żelujący na trzy kilo owoców sposób przygotowania Owoce wiśni myjemy, usuwamy pestki, a następnie wkładamy
Miód i pieprzlekkie, delikatne i rewelacyjne w smaku. Jego piankowa konsystencja idealnie łączy się z soczystymi owocami kiwi. Biszkopt, kisiel, i owoce - pycha! To połączenie doskonale sprawdzi się o każdej porze roku! Sami spróbujcie, bo szczerze polecam. (Forma o wymiarach około 22 x 28 cm) Biszkopt: 5 jajek 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej
Di gotuje