Szybka, smaczna i pożywna to podstawowe zalety tej sałatki. Polecam na wiosenną kolację zamiast kanapek. Składniki 1 szkl kaszy kuskus 2 jajka 1 puszka czerwonej fasoli firmy Jamar kawałek pora 5 plastrów szynki z komina 2-3 ogórki kiszone sól pieprz … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysosu czy zupy. Komplet zawiera osiem różnych wariantów warzywnych: ODCHUDZANIE - dieta kapuściana ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia WIGOR - seler, pietruszka, pasternak WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka ODPORNOŚĆ - czosnek, cebula, por DETOKS - k apusta, s zpinak, k alafior, n atka pietruszki, k operek URODA - marchew, pomidor, papryka ODNOWA - dynia, cebula, seler, pomidor Koktajl bardzo prosty w przygotowaniu, zawartość
Kuchnia z widokiem na ogróduciążliwe. Wczoraj zostałam obdarowana młodym szczawiem (sama jeszcze nie miałam odwagi wypuścić się na łąki, by chodzić po nierównym terenie) i intensywnie pachnącą młodziutką miętą omszoną, która o tej porze roku ma ciemnozielony kolor (z czasem zmieni się na jasny). Wszystko wyrosło naturalnie, bez pędzenia w sztucznych warunkach, więc pachnie i smakuje niezwykle :) Przypomniało mi się dzieciństwo - miód o posmaku
Weekendy w domu i ogrodziegruszką i cebulą ossobuco crepe suzette chinkali piccata alla milanese baklava Fot. JBcomm. Moja grupa do przygotowania miała chinkali, piccatę alla milanese i baklavę. Do tej pory nigdy nie robiłam pierożków chinkali, więc bardzo mnie ucieszyło, że będę mogła się tego nauczyć od Szefa. Farsz składał się trzech rodzajów mięsa, cebuli, czosnku i przypraw. Lepienie chinkali
Kulinarne przygody Gatitypasem maj, a więc pora rozpocząć sezon słoiczkowy ;) Z poniższego kalendarza można dowiedzieć się, co i kiedy zbieramy i co można z tych rzeczy przyrządzić. Życzę owocnych zbiorów ;) Przetwory w maju W maju rozpoczyna się sezon robienia przetworów. Jest to najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze. Maj to doskonały czas
Ukojenie Podniebieniagrzanki. Drukuj Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 garście pokrzyw 1 garść czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 1 mała cebula 1/2 selera 1/2 pora 3 ziemniaki 1,5 l wody/bulionu mięsnego Mleko/śmietana/jogurt do zabielania 1 łyżka masła 3 jajka Wykonanie Masło rozpuszczamy, wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy starte na tarce
Mieszam w GarnkuDziś pora na "Ciasto na niedzielę" - akcję organizowaną na facebooku. Ta dzisiejsza pod hasłem "Drożdżówka bogato nadziana". Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo
Czary - gary w kuchniodżywiają się manganem, dlatego jego niedobory mogą objawiać się jako stres, zmęczenie i brak energii Palców u rąk mi już zabrakło, koniec więc jak na razie tej zdrowotnej wyliczanki :) Pora zabrać się za miksowanie! Zielony koktajl na II-śniadanie serwuję z ciasteczkiem francuskim z marmoladką od BRZEŚĆ . Kruche, delikatne, maślane - niepoprawny łasuch jestem i nie mogłam się oprzeć tej cukierniczej
Grunt to przepis!pić? Jak wpływają na nasz organizm? Czy naprawdę mogą odchudzać, odkwaszać i stanowić zdrowy detoks dla naszego organizmu? A co z cukrem i dlaczego jest taki ważny? Czy pora dnia w spożywaniu soków i koktajli ma znaczenie? Jak przygotowywać owoce i warzywa? Jak pozbyć się z nich niechcianych pestycydów? Tego wszystkiego i wiele więcej - można się dowiedzieć z samego wprowadzenia
Di gotujeCIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować. 8 porcji Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Chłodzenie: 2 godziny Składniki: 100 g marchewki 50 g suszonych moreli 4 jajka 80 g mąki pszennej T450 30 g wyłuskanych orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzechodząc obok domów wczasowych i pensjonatów, staję się mimowolnym świadkiem tego codziennego urlopowego rytuału. Docieram wreszcie do miejsca, gdzie zacumowane kutry bujają się na wodzie. Wokół nich o tej porze, zawsze zbiera się grupka ludzi. Po pół godzinie, czasem może dłużej, wracam tą samą drogą, w ręku trzymam foliową torbę. Ociekającą wodą foliową torbę z rybami, czasem z flądrą
Markowy smakznalazłem jednak jagody i już pomysł był gotowy. Tak powstało ciasto-tort cytrynowo-jagodowe. Fajne połączenie smaków, lekko orzeźwiające i trochę inne od tradycyjnych słodkich tortów robionych do tej pory. Składniki: Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe: 200g masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna Krem: 1 szklanka jagód
Jacob Tastespieniądz za dużą porcję i smaczną zawartość michy. Jedyny mankament to obsługa dość niemrawa i długi czas oczekiwania na jedzenie. Choć to Weekend za pół ceny był... rozumiem specyfikę pory obiadowej w lokalu przy takiej imprezie. ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Południk 18 Kawiarnio-Herbaciarnia Podróżnicza - ul.Garncarska 7/8/9, Gdańsk Miejsce z duszą! Dobra herbata czy piwo, z prelekcją podróżniczą w tle. A dla spragnionych
Grunt to przepis!bardzo odmieniony "ramen", inny niż wszystkie dotąd ale zapewniam, że jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu
Mango PapajaPamiętajcie jednak aby ich nie rozmrażać, bo zafarbują całe ciasto. Lubię babeczki z owocami, jak te z jagodami. Nie mogę doczekać się lata i wypieków ze świeżymi owocami. Najlepsza pora roku, kiedy to sezon na jedno owoce się kończy, a zaraz zaczyna się drugi. Babeczki jagodowe czy jeśli wolicie muffinki jagodowe (dla mnie to żadna różnica) to hit lata. Babeczki
codojedzenia